Generalstrejker i Frankrig i protest mod pensionsnedskæringer – Hos os forsøger regeringen at holde pensionen ude af OK-kampen

Spørgsmålet om pension er brandvarmt. Er det kun de velhavende der skal have ret til et otium, og skal pensionsalderen være tårnhøj for alle andre, og folkepensionen lav? Det mener regeringen og EU. Diskussionen om regeringens elendige udspil til differentieret pension, hvor ganske få udvalgte får mulighed for at gå på pension 3 år før andre kunne kaste benzin på OK20-bålet og arbejdstidsspørgsmålet og afsløre regeringens arbejderfjendske politik. Derfor har Mette Frederiksen gemt forslaget væk til efter OK-forhandlingerne.

Generalstrejkerne har været kombineret med demonstrationer i 70 byer over hele Frankrig. Her Paris med en kvart million mennesker
Foto: Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti, PCOF

Kampen i Frankrig inspirerer til efterfølgelse. Her er fagforeninger og De gule Veste gået ud i fælles modstand og offentligt- og privatansatte står side om side. På nuværende tidspunkt har der været gennemført to generalstrejker. Uanset at Macrons pensionsreform ikke har været fremlagt i detaljer, har forståelsen været klar nok: Den vil betyde forringelser med en senere pensionsalder og lavere pension.

Argumenter føres massivt frem i bl.a. den danske presse om at Frankrigs pensionssystem er uretfærdigt og ulige for forskellige grupper. Det er nok muligt, men formålet med ’reformen’ er ikke retfærdige pensioner, det er nyliberal nedskæring af pensionerne.

Den franske befolkning har da heller ikke ladet sig narre, men har kastet sig ud i en fælles kamp, med større tilslutning end det er set i mange år. Flere fagforbund har meldt ud, at strejkerne vil fortsætte, og gennem alliancen med De gule Veste er også mange der ikke er medlem af en fagforening med i den organiserede kamp mod reformen.

Arbejdstiden ind i OK-kampen

Fra fagtoppens side holder man arbejdstidsspørgsmålet ude af OK-forhandlingerne. Det gælder både den daglige arbejdstid og ‘livsarbejdstiden’. Nedsættelse af arbejdstiden til 6 timer dagligt og 30 timer om ugen – og en tidlig pensionsalder – er det bedste svar på nedslidning og stress.

Ovenikøbet har fagtoppen hetzet mod de ‘røde lejesvende’, der tillod sig at gå imod en udvidelse af arbejdstiden og startede kampagnen Nej til 42 timer ved OK17. OK-forhandlerne accepterede udvidelsen af arbejdstiden med 5 timer ugentligt, og selvom de indkasserede et sviende nederlag ved urafstemningerne, fik de gennemtrumfet et samlet ja gennem sammenkædningsreglerne.

Ved at udskyde debatten om pensionsalderen og de elendige forringelser med stadig højere pensionsalder, som de bakker op om gør regeringen sit til at sikre at centrale spørgsmål holdes ude ved OK-forhandlingerne og håber på den måde at sikre ro og klassesamarbejde på arbejdspladserne.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne