Efter Finanslov 2020 – KAMPEN FOR MINIMUMSNORMERINGER FORTSÆTTER

Udtalelse fra KVINDER i KAMP

Udtalelsen er offentliggjort på Kvinder i Kamps facebookside

Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen? har ufortrødent og utrætteligt kæmpet for indførsel af minimumsnormeringer siden foråret 2019.

Igen og igen har bevægelsen været på gaden og samlet titusinder af mennesker om et samlet krav. Minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver NU. 1 voksen til max 3 børn i vuggestuer, 1 voksen til max 6 børn i børnehaver.

Mandag d. 2. december fremlagde regeringen og dens støttepartier en finanslovsaftale hvor der afsættes midler til dagtilbudsområdet og der arbejdes på en plan for indfasning af lovbestemte minimumsnormeringer. En aftale som regeringen forsøger at sælge som indfrielsen af kravet om minimumsnormeringer. Dette er endnu en løgn som forsøger at lægge bevægelsen ned.

I 2020 afsættes der 500 millioner kroner til området. Der er ca. 3300 selvejende og kommunale dagtilbud i Danmark. Årslønnen for en pædagog (inkl. Ferie, pension mv.) ligger på ml. 300.000-450.000 kr. Med et venligt overslag betyder det at 500 millioner kr. udløser 1500 pædagoger. Dvs mindre end en halv pædagogstilling pr. institution pr år. Dette er IKKE indfrielsen af kravet om minimumsnormeringer. Det er et lillebitte plaster på et kæmpestort blødende sår. I 2025 (efter næste valg) er planen at det tilførte beløb skal op på 1.6 mia kr. Dette betyder så at der vil være midler til 4800 nye pædagoger. I samme periode viser demografiudviklingen at der vil være omkring 50.000 flere børn i institutionerne i 2025. Det betyder at der skal tilføres 14.000 flere pædagoger blot for at bevare det nuværende niveau.

Der er altså ikke meget at begejstres over i finanslovsaftalen.

Afslørende dokumentarer på DR2 og TV2 omhandlende de rædselsfulde forhold som bydes vores børn i dagtilbud blev den gnist som tændte en hel generation af forældre. Med et stod det lysende klart hvor stor en pris børnene betaler for de seneste årtiers permanente nedskæringspolitik.

Situationen i selv de bedst organiserede og mest anerkendte institutioner er gruopvækkende. Børn i institutioner har ikke mulighed for at få den helt nødvendige voksenkontakt for at udvikle sig. I mange tilfælde er der ikke engang voksne nok til at udføre helt basale omsorgsopgaver som bleskift, påklædning og konfliktløsning.

I den sammenhæng er det ganske beskedne beløb som tilføres området med finanslovsaftalen.

Oveni dette bør man medtænke at de nedskæringer som over en bred kam har ramt området siden 2009 har medført at der i dag er 6000 færre pædagoger ansat i dagtilbuddene.

Det er ikke godt nok. Og det bliver ikke godt af at regering og støttepartier fejrer sejren og jubler.

Det som vi i forældrebevægelsen skal juble over og klappe af er vores bevægelse og vores kamp. Vi har presset politikerne til at få spørgsmålet på dagsordenen. Foran os er kampen for reelle minimumsnormeringer.

Heldigvis lærer og vokser vi hver eneste gang nogen forsøger at spise os af med falske løfter, løgne og afledninger.

Ja vi skal have minimumsnormeringer. Ikke i 2025. NU.

Minimumsnormeringerne skal opgøres i børnehøjde, som nettonormeringer og ikke kun på papiret. Dvs. minimumsnormeringen handler om de voksne som er omkring børnene. Ikke lederen, rengøringsdamen eller pædagogen som er syg, til pause eller på kursus.

OG det skal opgøres for hver enkelt institution IKKE som et kommunalt gennemsnit.

Dette spørgsmål er hjerteblod. Det er vores børns trivsel og vores fælles fremtid vi kæmper for. Og når regeringen tager vores ord, fylder det med småpenge og kaster det tilbage til os og siger, at nu får vi hvad vi kræver nemlig minimumsnormeringer, så er det en hån mod en hel generation af børn og forældre, som hver eneste dag betaler prisen for politikernes arrogance.

Der skal være voksne nok til at tage vare på børnenes trivsel. Der skal afsættes midler lige nu. Dette er kravet og det står ikke til diskussion eller forhandling. Kampen fortsætter.

Kvinder i Kamp deltager i og støtter den fortsatte kamp som en vigtig opgave i kvindekampen i dag.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater