Der knokles mere og mere

Kommunistisk Politik 21, 2006

Der bliver arbejdet hårdere i Danmark end for både 10 og 20 år siden. På trods af arbejdstidsnedsættelse fra 39 til 37 timer og længere ferie steg den reelle arbejdsmængde.

Fra år til år skrues arbejdstempoet og arbejdstimetallet op. Under det nuværende boom går det meget stærkt. En ny undersøgelse fra Analyse Danmark for Ugebrevet A4 viser, at hver tredje arbejdende – næsten en million danskere – presses til sidste sveddråbe. 1992 personer har svaret på, hvordan de har det lige nu i forhold til for et år siden.

34 procent føler sig mere stressede i dag.

48 procent løber stærkere i dag.

30 procent arbejder flere timer nu.

29 procent har fået sværere ved at få deres familie- og arbejdsliv til at hænge sammen i forhold til sidste år. Og en tilsvarende andel lønmodtagere har inden for den seneste måned måttet lægge ører til ægtefællens klager over, at de arbejder for meget.

49 procent har arbejdet mere inden for den seneste måned, end de har haft lyst til, og 27 procent har problemer med at få lov til at afspadsere overarbejde og afholde fridage.

12 procent har enten sagt deres job op eller overvejet det seriøst på grund af arbejdspresset.
Ifølge undersøgelsen arbejder flere end hver fjerde lønmodtager over 40 timer om ugen

Overarbejde er med andre ord blevet dagligdag – og på trods af små overenskomstmæssige forbedringer af arbejds- og ferietid i de sidste 20 år er der ikke sket en reel nedsættelse. Tværtimod.

En tidligere undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, som har sammenlignet danskernes tidsforbrug i 1987 og 2001, konkluderede, at selvom arbejdstiden på papiret blev forkortet fra 39 til 37 timer i den periode, steg den reelle arbejdstid.

Nye tal fra Danmarks Statistisk viser, at en dansk lønmodtager også i de sidste 10 år er kommet til at arbejde mere og ikke mindre. Samlet steg antallet af præsterede arbejdstimer fra 1995 til 2005 med 11 procent, mens beskæftigelsen 'kun' steg med 8 pct.
I 2001 indførtes en ekstra ferieuge – fem feriefridage. Alligevel arbejder danskerne altså mere i form af overarbejde og fleks-arbejde.

Se også

En vanvittig udvikling i EU: På vej mod 60 timers arbejdsuge
Kommunistisk Politik 21, 2006

30 timers arbejde contra stress
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 20, 2006

Netavisen 7. november 2006