En 1. maj med strålende sol over landet og fornyet kampvilje

Der blev landet over fra en del af 1. maj-manifestationerne – som Rød 1. maj i Odense og 1. maj på Den røde plads i Fælledparken – tordnet fra talerstolen mod det rådne OK-forlig, der giver mulighed for en 42 timers arbejdsuge. Arbejdspladsernes massive krav om nedsættelse af arbejdstiden blev vendt til det modsatte – og harmen er stor.

Kbh pladsen
Den viste sig også i Fælledparken i København, da LO-arrangementet gav plads på talerstolen til formanden Lizette Risgaard til at forsvare og forklare aftalen. Hun blev afbrudt af vrede bygningsarbejdere med et passende tilråb: ’Klasseforræder!’

For det er nøjagtig, hvad LO-toppen aftale er: Et forræderi mod arbejdernes interesser. Et forlig til gavn for arbejdsgiverne.

Demonstration KbhHarmen og modstanden afspejlede sig på dagens 1. maj  demonstrationer – på billedet ses optog i København med 3f BJMF’s faner

1. maj 2013 blev daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt pebet ud, da hun talte i Århus. Dengang var det lock-outen mod lærerne, der påtvang en ringere folkeskole, vreden rettede sig imod. Thorning Schmidt blev mødt af en pibekoncert, sure smileys og folk som demonstrativt vendte ryggen mod hende.

HPJ 1_maj 2017I år lægges fingrene ikke imellem: Den socialdemokratiske politik og LO-toppens manøvrer er ikke bare pilråddent klassesamarbejde, det er klasseforræderi.

Se f.eks. Henning Paaske Jensens tale for APK på den traditionsrige Rød 1. maj i Munke Mose i Odense

Fælles kamp mod kapitalen og overenskomst forræderiet! – Henning Paaske Jensen på Rød 1. maj i Odense

Faglige talere som Elias Olsen fra BJMF ungdom og Claus Westergreen fra BJMF opfordrede til fortsat kamp og aktion mod de påtvungne 42 timer.

^FAE39EDC38725C4A8D0756A0954B6C205BBB1841E8FCFED579^pimgpsh_fullsize_distr copyElias Olsen – den faglige ungdoms kamp

Claus WestergrenClaus Westergreen fra 3F BJMF – hvor 93 % af medlemmerne sagde Nej til OK2017

Men 1. maj blev som kampdag også præget af, at ikke bare fagorganiserede arbejdere, men også udstødte fra arbejdsmarkedet stod side ved side om kampen mod nedskæringsreformer og klassesamarbejde. Den hurtigt voksende sociale bevægelse Næstehjælperne trådte frem både i Fælledparken og Munke Mose.

Opskriften er både politisk protest og aktioner – og praktisk hjælp til reformramte. Folk ramte af kontanthjælpsreform, førtids- og fleks- og dagpengereform – osv. I princippet os alle.

NaestehjaelperneSe
Hvem og hvad er Næstehjælperne? Fælledparken 1. maj 2017

Marie Pedersen talte for Næstehjælperne på Rød 1. maj i Munkemose
Klik på billedet for at høre talen

Der var strålende sol og blå himmel over hele landet – men samtidig blæste også en kold vind. Bevægelse var at foretrække fremfor at være siddende på et sted. 

Solidaritet med politiske fangerOgså andre vigtige temaer prægede dagen: På det vellykkede arrangement på Den røde plads i Fælledparken, som tusinder besøgte, understregedes solidariteten med de sultestrejkende palæstinensiske fanger i israelske fængsler – og progressive tyrkere og kurderes kamp mod det stadig mere undertrykkende og voldelige Erdogan-styre.

Se billederne fra den palæstinensiske afdeling på Den røde plads

2017-05-01 15.06.38På Den røde plads i Fælledparken var krigsmodstanden var stærkt repræsenteret i fredsboden med flere organisationer

Modstanden mod krig og mod dansk krigsdeltagelse var også stærkt i fokus.

Pernille Grumme talte for Kunstnere for Fred

Se Uden sandhed ingen fred

Lige nu mobiliseres der i NATO-landene til krigsmodstand ved topmødet den 24.-25. maj i Bruxelles, hvor Trump vil være med.

Fri Galaxe

I mange lande – også i Danmark – vil der samtidig være protester mod krigene og krigsalliancen.

Lizette Lassen, forsanger i det populære band Fri Galaxe, som igen spillede på Den røde plads, fortalte  om Fredsløb 2017, der løber af stabelen den 20. maj i København

Fredspolitik

Gerd Berlev talte for Tid til Fred/Aktiv mod krig mod NATO og om  protesten i København den 24. maj – start ved ankeret ved Nyhavn

Se
Ja til fred og velfærd! Nej til NATO og oprustning!

OLYMPUS DIGITAL CAMERADanmarks EU-medlemskab og kampen for at komme ud efter det britiske Brexit stod også i centrum på arbejderklasens internationale kampdag.

Jesper Morville fra Folkebevægelsen mod EU talte i Munke Mose i Odense  – og i Fælledparken talte Ann-Selena Cailloux for de unge i Folkebevægelsen mod EU.

Både Jesper Morville og Ann-Selena Cailloux er bidragydere til Ud af EU-bloggen, hvor EU-modstandens perspektiver og problemer tages op.

Se Ud af EU-blog

Fyn - telt _2Arbejderpartiet Kommunisterne havde livlig aktivitet i boderne med tilbud om studiekredse, aktiviteter, materialer, tidsskrifter, bøger, T-shirts mm – herover et billede fra Rød 1. maj i Munke Mose

bodI Århus deltog APK på ‘Fredsscenen’ 1. maj med en bod. Dagen var præget af stor politisk interesse – og efterspørgsel på debat, bøger, badges og Oktoberrevolutions T-shirts.

vend nato ryggenTitti Wahlberg fra svenske ‘Stoppa Aurora’ fortalte i Århus om den omfattende anti-NATO bevægelsen, der sætter spot på krigsøvelsen, der med 20.000 soldater fra bl.a. USA og Danmark vil træne krig mod Rusland i Göteborg, Stockholm og på Gotland i september måned.

27 irakiske torturofre har lagt sag an mod den danske stat. Da aktindsigten omkring operationen Green Desert blev besvaret var 95 % af dokumentets indhold overstrget med sort. Banneret fra Anti-Tortur Støttefonden og Støtteforeningen for Irakiske Torturofre herunder i Århus viser det ‘Sorte Bayeaux tapet. Christen Sørensen talte fra Fredsscenen om irakernes igangværende sag.

Det sorte Bayeux tapetHundreder af aktivister stiller op 1. maj for at få arrangementerne til at klappe. Også musikken og de mange fine bands stiller op for solidaritet.

2017-05-01 15_05_52 (2)

Oktober Bogbutik på Den røde Plads i Fælledparken

Kampsangene fra scenerne, på pladser, i telte og i gaderne og de mange røde faner understreger også den røde tråd i maj-dagen: Den er med til at bane vej for et socialistisk Danmark

Som det blev sagt i APKs formand Dorte Grenaas tale:

– Fremtidens velfærdssamfund kan kun være et socialistisk samfund. Et samfund der ikke styres af profit og en styrtende rig overklasse og dens regeringer. Et samfund uden udbytning. Et samfund for rigtige mennesker, der får mulighed for at leve rigtige liv.

Dorte Grenaas og Næstehjælpernes taler kan ses og høres på Kim Madsens video
Klik på billedet

Gitte_og_Carsten

Se også

Dorte Grenå
Der er grøde i foråret 2017 – Dorte Grenaas 1. maj tale i Fælledparken København

Næstehjælperne Carsten Larsen og Gitte Wisdahl Christensen
Hvem og hvad er Næstehjælperne? Fælledparken 1. maj 2017

1. maj tale af Ann-Selena Cailloux på Den røde plads i Fælledparken
Jeg vil have Danmark tilbage!

Tale af Jesper Morville, Folkebevægelsen mod EU på Rød 1. maj i Munkemose

Se også

1.maj platform – Arbejderpartiet Kommunisterne

APKs 1. maj avis i pdf

1. maj 2017: Socialismen er fremtiden

KPnet 3. maj 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater