Løkke og Co. i modvind: Modstanden mod Finanslov 2017 og 2025-planen må forstærkes

Stillet over for en kraftig modstand fra alle folkelige sektorer foretager Løkke-regeringen og blå blok nu en taktisk manøvre ved at ’skille’ finanslov 2017 og 2025-plan fra hinanden. Det skal få folk til at tro, at protesterne har virket. APKs formand Dorte Grenaa: ’Modstanden på gaden må tværtimod forstærkes!’
 demo_kbh2_27102016

Protest i København 27. oktober mod EU’s reaktionære CETA & TTIP-aftaler, som Løkke-regeringen støtter

Løkke-regeringen og hans indbyrdes stridende blå blok har nu opgivet at få indgået en samtidig aftale for finansloven for 2017 og den påståede ’redningsplan for Danmark’ – den såkaldte 2025-plan. Nu vil de fremlægge en fælles finanslovaftale i løbet af et par uger. Forhandlingerne om 2025-planen med blandt andet forhøjet pensionsalder, store SU-nedskæringer og topskattelettelser for de rigeste udskydes skal udskydes til efter finanslovens vedtagelse.

– Hvad Løkke nu gør ved at skille finanslov og 2025-plan ad er simpelthen en taktisk manøvre fra en hårdt trængt regering, siger APKs formand Dorte Grenaa.

De to planer blev ellers lanceret som uadskillelige for et par måneder siden. Men kraftig og synlig folkelig modstand mod det kyniske og brutale kontanthjælpsloft og 225-timers reglen, mod forhøjet pensionsalder og en stribe andre sociale nedskæringer sammen med en dramatisk beskæring og omlægning af SU’en har fået titusinder på gaden i forbindelse med de kommunale budgetter og folketingets åbning.

Alene den 13 oktober demonstrerede 43.000 uddannelsessøgende i fire byer. Mange tusinder har protesteret mod indkøb af muligt atombevæbnede kampfly og andre tusinder mod de reaktionære, miljøskadelige og arbejderfjendske ’frihandelsaftaler’ TTIP og CETA.

Protesterne retter sig mod blå bloks asociale klassepolitik, der forkæler de rige og tramper på de underste, mod krigs- og oprustningspolitikken og nye skridt i retning af en politistat.

Presset af denne modstand har det ikke været muligt for Løkkes støttepartier i blå blok at blive enige og et samlet og samtidigt nedskæringsfelttog frem mod 2025. De vil blive ramt af store vælgerlussinger og frygter at ryge ud i kulden.

– Løkke  søger at vinde tid og undgå at måtte træde tilbage og udskrive valg, siger Dorte Grenaa. – Denne manøvre skal først og fremmest afsvække det folkelige pres og modstanden mod nedskærings- og krigspolitikken. Folk skal tro, at den værste fare er drevet over, og at regeringen og folketingets partier er kommet til en slags fornuft.

– Men det er en farlig illusion, tilføjer hun: – Alle nedskæringsplanerne er intakte, oprustningen og købet af nye kampfly skal gennemføres uændret. Folk skal bare holde op med at råbe foran Christiansborg og på rådhuspladserne landet over.

– Finanslov 2017 er stadig første skridt i den kulsorte 2025-plan, konstaterer Dorte Grenaa: – Den vil ikke fjerne kontanthjælpsloftet, men derimod betyde nye nedskæringer for sygdomsramte og andre der er afhængige af overførselsindkomster. F.eks. vil man afskaffe retten til at optjene feriedagpenge for sygedagpengemodtagere. Der skal skæres i uddannelserne. Den vil smide flere penge væk på oprustning, nye krige og krigsfly, og skære ned på asyl. Det er et klassebudget til fordel for overklassen – og bør væltes af protester.

– Der er overhovedet ingen grund til at indstille kampen eller lade protesten går hjem, det ville være en stor fejl, siger Dorte Grenaa:  – Den skal tværtimod forstærkes og føres hele vejen igennem. Vi i APK vil arbejde for at den store protestbevægelse, der har manifesteret sig gennem de sidste måneder bliver endnu stærkere – og får væltet Løkke og Co.

Se også

Ny folkelig bevægelse på fremmarch: Nedskærings- og krigspolitikere! Nu stopper festen!KPnet 18. september 2016

Væk med 2025-plan og Finanslov 2017! Væk med Løkke og hans regering!
KPnet 8. september 2016

’2025-plan’ og finanslov 2017: Vejen til slagtning af de sidste rester af den danske velfærd KPnet 30. august 2016

 

KPnet 1. november 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne