1.oktober 2016: Den danske ’velfærdsmodel’ gravlægges

Den sorte lørdag – 1. oktober 2016 – træder kontanthjælpsloftet i kraft. 33.000+ bliver berøvet deres indkomster i en sådan grad, at de vil blive stillet over for et valg mellem at betale for bolig eller varme eller medicin eller mad. Det er en dag, der kunne gå over historien som den dag, den danske velfærdsmodel definitivt blev omgjort – og tusindvis sendes ud i håbløs fattigdom, boligløshed og sult. Men det er også en dag, der kan udløse den brede folkelige protest mod den kurs, de herskende står for.

Af Kommunistisk Politik

1_maj_2014

Sult er sundt, mener Venstre-regeringen – selvom den ikke siger det officielt. Men Lars Løkke erklærede sig åbent som en stærk tilhænger af sult (andre menneskers sult, selvfølgelig) på et Venstre-landsmøde, da partiet for et par år siden var i opposition.

Se

‘Sult er sundt’, mener Løkke-regeringen – og det er ikke engang løgn
KPnet 16. marts 2016

Nu er man i regering og skal nok lade være med at erklære, at det er en del af det politiske program for den blå regering. Det er det ikke desto mindre. Fuld fart fremad på fattigdomsgørelsen af arbejdsløse, syge, udstødte. Ryger der tusindvis af børn med i købet, er det bare omkostninger.

Som partiet Venstre tilbage i 30erne i sidste århundrede og nogle årtier frem var den største modstander af den danske og nordiske velfærdsmodel, der blev fuldt etableret i løbet af 1960’erne, har det fulgt linjen op med at afskaffe den. Det har været og er et konkret politisk mål.

Ganske særligt siden Anders Fogh Rasmussen blev statsminister i 2001 og gennemførte, hvad der er blevet betegnet som ‘det nyliberale systemskifte’ som vejen til hans ’minimalstat’ – dvs. den krigsførende politistat, hvor fanden og sulten tager de sidste. Lars Løkke og den flokken af velnærede ministre i den nuværende svineregering er lærenemme elever.

Røverkrig udadtil og klassekrig indadtil, det er i korthed overskrifterne på denne politik. Permanente krige i forreste række med USA og NATO – i Mellemøsten og hvor som helst, de amerikanske krigstrommer lyder. Det rige mindretal af topskatteydere og top-skatteunddrageres krig mod den danske velfærdsmodel og arbejdernes og danskernes hårdt tilkæmpede sociale og politiske rettigheder.

Afløseren: Et samfund, som er en styg hybrid af EU’s nyliberale model og den af Fogh og Venstre så højt beundrede amerikanske model, hvor Gud holder hånden over rigdommen.

Mens Venstre ubestridt er den førende kraft i demonteringen af velfærden, sekunderet af gale nyliberalister, skamferede konservative og sociale hyklere i Dansk Folkeparti, er Socialdemokratiets rolle ikke mindre beskidt.

Socialdemokraterne har altid rost sig selv for at være opbyggeren af den danske velfærdsstat og som dem, der udviklede den kapitalistiske velfærdsmodel, har som svorent EU- og NATO parti både som regering og opposition været med til den afvikling af samme, som er foregået over mere end to-tre årtier – også i Schlüters og Nyrup Rasmussens regeringsperioder. Socialdemokratiet fik som bekendt før det lusket Danmark ind i EU.

Ikke mindst Thorning Schmidt/Corydon/Mette Frederiksen-regeringen har gennemført en stribe brutale nyliberale baglæns-reformer, som kastede jord på velfærden. Det er også deres skændsel, at kontanthjælpsloftet nu er en realitet, selvom alle de nyliberale profeter fra Asger Åmund til Mette Frederiksen har travlt ved håndvasken.

Ingen af dem vil tage ansvaret for sultereformen, som de har forberedt og banet vejen for. Det fritager dem ikke. Mette Frederiksen har ikke engang villet love at afskaffe kontanthjælpsloftet, hvis Socialdemokratiet igen kommer til at lede en regering.

Det velfærdsbyggende socialdemokrati er for længst afløst af det nyliberale socialdemokrati model EU. Og historisk set var de kapitalistiske velfærdssamfund ikke socialdemokraternes fortjeneste, men et resultat af arbejdernes kamp og kampen for socialisme gennem næsten et århundrede og to verdenskrige.

Løkke-regeringens 2025-plan og finanslov 2017 skal slå de sidste rester af den danske velfærdsmodel ud.

Se

’2025-plan’ og finanslov 2017: Vejen til slagtning af de sidste rester af den danske velfærd
KPnet 30. august 2016

Efterhånden indser stadig flere, hvad det er der sker, og at det danske samfund har taget store ryk baglæns i dette århundrede. De nyliberale reformer mærkes for alvor – og folk rejser sig til protest. Ikke længere blot dem, der bliver ramt af den ene eller anden reform, hver for sig.

Nu ser der ud til at være en bred folkelig bevægelse på vej som retter sig mod alle nedskærings- og reaktionære reformer og forlanger en helt anden kurs for Danmark.

Denne bredt sammensatte og mangehovede bevægelse vil f.eks. gøre sig synlig på folketingets åbningsdag den 4. oktober – og i det efterfølgende hede efterår.

Ny folkelig bevægelse på fremmarch: Nedskærings- og krigspolitikere! Nu stopper festen!
KPnet 18. september 2016

Den danske velfærdsmodels død giver også anledning til at drage nogle vigtige konklusioner: Den viser, at det kapitalistiske samfund ikke kan garantere sin borgere stabile sociale fremskridt. Ingen reformer er sikre under kapitalismen. De vil blive lavet om, så snart den herskende klasse og dens partier føler sig stærke nok til at eliminere dem. Det 21. århundrede kan socialt meget vel være på vej tilbage til 1800-tallet.

Det er kun et andet samfundssystem, der ikke bygger på udbytning og undertrykkelse, på et mindretals herredømme over og kontrol med flertallet, der kan skabe en stabil vækst i velfærd for alle samfundets medlemmer, når produktionsmidlerne ikke længere er i privateje og ikke længere producerer for profit, men for hele samfundets skyd. Et socialistisk samfund med andre ord.

Kun socialisme kan garantere velfærden. Derfor er socialismen nødvendig.

Se også

Socialisme på dagsordenen
KPnet 30. april 2015

KPnet 1. oktober 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater