En generation af unge skal sparkes ned: De slår fra sig

Der protesteres over hele landet mod nye forringelser af uddannelserne og nye beskæringer af SU’en, som Løkke-regeringen har lagt frem i sin 2025-plan og finansloven for 2025. Og der demonstreres massivt, med undervisningsblokader og gedigne massedemonstrationer. 43.000 vrede unge på gaden den 13. oktober. De unge mener det seriøst: Planerne skal tages af bordet. SU’en skal bevares og ikke forringes og omlægges til lån. Uddannelsernes kvalitet skal hæves, ikke sænkes.

Udvidet artikel fra Kommunistisk Politik 10,2016

nedskaering-nej-tak
De planlagte nedskæringer rammer hårdt, de rammer ind i fundamentet for hver enkelt uddannelsessøgendes tilværelse – og er med til at reducere det ’bedste uddannelsessystem’ i verden til noget stadig mere middelmådigt.

Verdens bedste uddannelsessystem?

Selvom den ene regering efter den anden – blå eller ’rød’ – i de sidste årtier alle har svoret dyrt på, at de satsede på ungdommen, fremtiden, uddannelserne har de gennemført en stort set uafbrudt række af besparelser og forringelser.

De har gennemført EU’s nyliberale politik – en politik, der har slagtet den danske velfærdsmodel og erstattet den med nedskæringer på alle områder bortset fra krige, kontrol og overvågning, En politik, der markant øger den sociale ulighed, gør de rige rigere og straffer de fattige.

Den asociale nyliberale politik er traktatfæstet og obligatorisk for alle EU-lande, og gennemføres af den herskende elite. Henimod en skole og et uddannelsessystem for dem, der har råd og rige forældre, et klassebestemt uddannelsessystem, hvor dem der allerede har, får mere. En tidsrejse baglæns i historien.

Stadig flere unge uden uddannelse og arbejde

De skiftende regeringer fortalte at alle unge skulle have en uddannelse og at det var deres mål at opfostre den bedst uddannede ungdomsgeneration nogensinde. Men de har lagt stadig større hindringer i vejen.

Stadig flere får hverken uddannelse eller arbejde. En OECD undersøgelse viser, at antallet af unge mellem 20 og 24 uden job eller uddannelse er vokset fra 8,3 pct. i 2005 til 12,4 pct. i 2015. Danmark er faldt fra en positiv tredjeplads blandt 42 lande i 2005 til en elvteplads 10 år senere. Med pil og retning nedad.

Dermed er mere end hver tiende ung er sparket helt ned på bunden, henvist til en tilværelse som jaget vildt på kontanthjælpsloft. De er ofre for den nyliberale politik, der skaber en udstødt mishandlet og foragtet underklasse af arbejdsløse, der levere kortere og elendigere liv end de fleste.

En social bund alle kan frygte at havne i og træde på. Billig arbejdskraft og løntrykkere uden rettigheder. Der bliver stadig flere med hver ny generation af unge. Og bunden af udstødte bliver opsuppleret med arbejdsløse, syge og forulykkede fra tidligere generationer. Der måske er røget ud af et job, ud af dagpengesystemet, over på kontanthjælp og så helt ud. Social mobilitet efter det kapitalistiske velfærdssamfund.

Generationskamp eller klassekamp

For at ingen skal opdage hvad der i virkeligheden foregår, forsøger den samme elite, den samme herskende klasse, at sætte generationerne op imod hinanden. Generationerne efter de nuværende bedsteforældre (68’erne) har været udsat for et ’generationstyveri’. Og den nuværende forældregenerations børn berøves deres fremtid.

Det er en kendsgerning, at 68-ernes børn var den første generation, som har fået det ringere end forældregenerationen. Og at deres børnebørn har endnu ringere fremtidsudsigter. Men tyveknægtene er den herskende klasse, der har beriget sig hele vejen igennem. De ansvarlige er nedskærings-, EU- og krigspolitikerne.

Det er nøjagtig de samme, der nu med kontanthjælpsloft, højere pensionsalder, lavere lønninger, ringere levevilkår, beskåret SU, forringede uddannelser, nedbarberede institutioner og skrottede velfærdsydelser, jagter større profit ved at sætte alle op mod alle – generation mod generation, køn mod køn, danskere mod udlændinge.

Sammen om at stoppe nedturen

Hvad der er brug for er at alle, der rammes af den reaktionære nyliberale politik, slutter sig sammen og slår tilbage. At alle slutter op og støtter hvert eneste område og hver eneste gruppe, der bliver ramt af 2025-plan, finanslov 2017 og alle de andre nedskæringer.

Uddannelsessøgende, skoleelever, arbejdere, arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere, folkepensionister og alle på overførselsindkomster – imod den nyliberale politik, imod nedskæringerne på uddannelserne og alle andre områder.

Imod SU-nedskæringerne og kontanthjælpsloft og 225-timers-regel, imod EU- og krigspolitikken,

generationstyveriet

Læs også

Fornyet modstand!
KPnet 14. oktober 2016

43.000: Kæmpeprotester mod 2025-plan, SU-tyveri og uddannelsesnedskæringer
KPnet 13. oktober 2016

.
KPnet 16. oktober 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater