Folketingets åbning: En ny modstandsbevægelse markerer sig

Det var en anderledes protest, der fyldte Slotspladsen ved folketingets åbning den 4. oktober 2016. Ny både i sin form og indhold. Med et klart budskab til politikerne: Nu er det nok! Det var bevægelsernes, organisationernes og de nye sociale initiativers manifestation. Bred, flot og folkelig. Den gav stemme til de reformramte. Nogle af dem, de andre ikke vil lege med. Og den blev ’glemt’ og overset af de store medier.

plads1

Den daglange protest mod kontanthjælpsloft, nyliberale nedskæringer og krig samlede tusindvis af mennesker og mange bevægelser og initiativer på slotspladsen foran Christiansborg. Pladsen blev helt fyldt op ved fire-tiden om eftermiddagen, da folk kom fra arbejde og ville være med til at sende et klart budskab til politikerne: Nu stopper det! Ud med Løkke-regeringen! Ud med krigs- og EU-politikken. Bekæmp fattigdom NU!

Hele dagen blev budskaberne hamret, sunget, talt og råbt ud. Og så blev den markante manifestation fuldstændig forbigået i de store medier og nyhedsudsendelserne på TV. Danskerne skal ikke have at vide, at en stor, samlet, mangfoldig ny politisk bevægelse er ved at opbygge sig.

plads_erk

En bevægelse, der vil stoppe både Løkke-regeringen og blå bloks politik med kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen, dyre krige og kampfly. Et initiativ som vil stoppe nye planlagte nedskæringer i finansloven for 2017 og Løkke-regeringens 2025-plan. Som vil have Danmark på en helt anden kurs.

Der blev samtidig protesteret i en række jyske byer som Esbjerg, Århus og Aalborg.

syg_skilte

Organiseringen og afviklingen af protestdagen var markant anderledes end tidligere tiders parti- og fagforeningsmanifestationer ved folketingets åbning. Det var ikke en manifestation ensidigt mod blå blok, sponsoreret af partier i ’rød’ blok. Der var ikke LO og fagforbundspenge til at købe populære bands. Ingen enkelte organisationer kunne tage patent på scenen. Der var plads til alle folkelige bevægelser og budskaber.  Arbejdet var frivilligt og gratis bidrag.

lizette_fri_galaxe

Lizette og Fri Galaxe for fuld udblæsning

Gennemgående under hele arrangementet var kun Anne Marie Helger og hendes elev og scenepartner Tanja Zabell, arrangørgruppen og ikke mindst folkene fra Tid til fred/aktiv mod krig, musikgruppen Fri Galaxe, lydmændene og sceneteknikerne og folkene i boderne – også med billig kaffe til den kolde og blæsende plads. Og så selvfølgelig nogle deltagere som hang ved hele dagen, indtil arrangementet takkede af ud på aftenen. Hele vejen igennem fra tidlig morgen var der mindst hundrede på Slotspladsen.

plads_bifald

Folk kom langvejs fra. Ikke bare fra København, men Sjælland. Fyn og med busser fra Jylland. Også nogle i kørestole og med rollator. Mange ramt af kontanthjæpsloftet. Det var et arrangement med en usædvanlig sammenhæng mellem talere, kunstnere og et lydhørt publikum. Der blev nikket, råbt og applauderet til de stærke pointer mod de ansvarlige for nedskæringerne og nedslidningen af samfundet og menneskene: Politikerne der under kostbar virak tog hul på en ny folketingssamling, hvor folket holdes udenfor og ikke nævnes i medierne.

Det er umuligt at nævne alle talere, bands og kunstnere. Det var en perlerække. Hele dagens program kan ses her.

Kontanthjælpsmodtager Line Lazarus holdt en gribende tale i Bekæmp Fattigdom NU’s afdeling efter arbejdstid.  Mange måtte knibe  en tåre.

Se den her på youtube

Formiddagen var præget af skoleelevernes og arbejderungdommens kampe – og af kampen for børns rettigheder med musik fra bl.a. det slagkraftige børneprotestband Golden Boys, der fik noget af et gennembrud, da de igen spillede til den store demonstration om eftermiddagen.

Der talte også Rasmus, vred ung studerende.
Se hans tale på youtube

Skoleelever, studerende og uddannelsessøgende har indkaldt til protest mod nye forringelser af uddannelserne og nye beskæringer af SU’en i fire byer den 13. oktober.

Modstanden mod krigene og dansk krigspolitik blev formuleret i markante indlæg fra bl.a. Pernille Grumme fra Kunstnere for Fred, Gerd Berlev fra Tid til fred/aktiv mod krig og Jørgen Witte fra Tribunalforeningen til undersøgelse af Danmarks krige i Irak og Afghanistan.

Læs Gerd Berlevs tale her

Læs Jørgen Wittes tale her

Den store protestbevægelse Folkebevægelsen mod EU, som er repræsenteret i EU-parlamentet og vil have Danmark ud talte – og det samme gjorde bevægelsen mod de udemokratiske og reaktionære handelsaftaler CETA og TTIP. Der afholdes en stor protest i København torsdag den 27. oktober

Om kontanthjælpsreformen og dens uhyggelige konsekvenser talte også socialrådgivernes formand Majbritt Berlau og formanden for de hjemløses organisation Steen Rosenquist – og til sidst Lisbeth Zornig.

Og så spillede en hel stribe fine bands og musikere dagen igennem – Arne Würgler, den amerikanske protestsanger David Rovics, Peter Ingemann og Tømrerclaus, de sidste med Erik Clausen på gæstespil sammen med Anne Marie Helger. Og mange flere.

Se Clausen, Helger og Co her

 

Nukâka Coster-Waldau og  Sananda Solaris havde skrevet en spritny sang til dagen

Se og hør den med Nukâka og band her

Og partyet fortsatte ind i mørket med mere musik og menneskelig varme.

Bevægelsen vil omstøde de EU-dikterede nedskæringsreformer. Reformer, som også er gennemført af ’rød’ blok med Helle Thornings-Schmidt som statsminister og af de tidligere Løkke- og Fogh-regeringer.

De har samlet betydet at den danske og nordiske ’velfærdsmodel’ er likvideret trods megen snak om bevare og fremtidssikre velfærden. Kontanthjælpsreformen har sat et endeligt punktum. Vi er på vej mod amerikanske og tyske tilstande med ganske kort afstand mellem arbejde og en relativ sikker tilværelse – og så arbejdsløshed og ingenting. En uvis fremtid også for alle, der endnu er i arbejde.

Bevægelsen forlanger at reformerne rulles tilbage – og vil have Velfærd til alle! Som det blev sagt i Manifestet, der var slået op på pladsen og af Manitou blev oplæst fra scenen flere gange i løbet af dagen – under stort bifald:

“Det behøves mere end nogensinde før, at vi som bor­gere i Danmark samler os og viser vores sande mod­stand mod den uetiske og uretfærdige politik der vir­keliggøres i dag. Det behøves nu at vi viser, at vi ikke accepterer den ulighed, det har skabt imellem os som mennesker, at vi ved, at der findes en anden vej.

De grusomme konsekvenser af nedskæringer på vores velfærd og uddannelse, stramninger på flygtninge og den forøgede militære oprustning har, kan vi ikke acceptere. Det skaber en kæmpe kløft mellem fattig og rig, for at Danmark aktivt kan deltage i en krig.

Læs hele manifestet
Manifest ved folketingets åbning 4. oktober 2016

scene_full

Fred, velfærd, lighed og ægte demokrati er den ny bevægelses løsen. Den fortsætter kampen på alle områder i den kommende tid.

Se også

1.oktober 2016: Den danske ’velfærdsmodel’ gravlægges
KPnet 1. oktober 2016

Ny folkelig bevægelse på fremmarch: Nedskærings- og krigspolitikere! Nu stopper festen!
KPnet 18. september 2016

KPnet 5. oktober 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater