F35 topmøde i København 28. september: Nej tak til nye kampfly-København kalder til protest

Den danske stat er den 26.-29. september vært for et F35-topmøde af de krigsførende lande, der er ‘partnere’ i det amerikanske projekt F35 Joint Strike Fighter, som Løkke-regeringen og et folketingsflertal vil købe 27 styks af. Nej tak til nye kampfly, København, indkalder til protest ved topmødet i Bella Centeret den 28. september, hvor den danske krigsminister taler på konferencen.

kerry-go-home_2_16062016

F35 Joint Strike Fighter er et af de mest avancerede kampfly nogensinde. Det er bare aldrig kommet ud over prøvestadiet fra producenten Lockheed-Martin. Alligevel har Løkke-regeringen besluttet sig til at kaste 56,4 milliarder kroner efter dem i den største danske våbenhandel nogensinde – samtidig med at den fremlægger en finanslov for 2017 og en  2025-plan, der skærer kraftigt ned på sundhed, uddannelse, overførselsindkomster og den offentlige sektor som helhed.

Se
’2025-plan’ og finanslov 2017: Vejen til slagtning af de sidste rester af den danske velfærd

Spillet om kampflykøbet har været en grotesk farce. Udfaldet til fordel for F35 Joint Strike Fighter var givet på forhånd. Nu har Boing – producenten af det konkurrerende fly F/A-18 Super Hornet – taget de indledende skridt til en retssag mod forsvarsministeriet og den danske stat for ikke at have gennemført en fair og gennemsigtig købsproces.

Men Danmark har fra starten været involveret i udviklingen af F35 Joint Strike Fighter som et såkaldt partnerland, og det er i den egenskab det er vært for det halvårlige ‘F35 topmøde’ – en slags bestyrelsesmøde for F-35 partnerskabet.

Den krigsflyglade hjemmeside nytkampfly.dk fortæller følgende om, hvad der skal ske der:

“Rundt om bordet vil sidde 20 højtstående repræsentanter for partnerlandene, Joint Program Office og de tre amerikanske værn, som skal bruge F-35. Værten for bordenden bliver direktøren for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Generalløjtnant Niels Bundsgaard. Danmark som F-35 partnerland vil være repræsenteret ved brigadegeneral Henrik R. Lundstein, der er stabschef i samme styrelse.

Foruden de 20 ledere, så vil omkring 80-100 militærfolk og civile embedsmænd deltage i topmødet … Chefen for Joint Program Office, General Christopher Bogdan, vil sammen med en række undergrupper og advisory boards forberede og fremlægge en række rapporter og forslag, som JESB’en så kan tage stiling til. Joint Program Office kan så bagefter gå hjem og arbejde videre ud fra.  Meget lig en privat virksomhed, hvor JESB er bestyrelsen og Bogdan er den administrerende direktør, der styrer biksen til daglig.”

De store protester mod købet af nye kampfly fortsætter imidlertid. Nej tak til nye kampfly – København indkalder selvfølgelig til protest i forbindelse med F35-topmødet i Bella Centret. De skriver i indkaldelsen:

Mens det i nye artikler forlyder at F-35 aldrig kommer i kamp er der indkaldt til det halvårlige møde blandt repræsentanter fra alle de lande, der er partnere i det fælles indkøbssamarbejde om kampflyene F-35, Joint Strike Fighter.

De mødes i “Joint Executive Steering Board”, som svarer til et bestyrelsesmøde for F-35 partnerskabet. Udover 20 ledere vil 80-100 militærfolk og embedsmænd deltage i dette topmøde.

På programmet er bl.a. et forslag fra Danmark om et fælles storindkøb for at få priserne ned. Det ser dog ud til at være i modstrid med amerikansk lovgivning.

Den 28. september taler forsvarsministeren. Derfor er det den dag vi vil aktionere.

De nærmere planer for hvad, hvornår og hvordan vil komme senere, men meld dig til på mailadressen kampflynej@tidtilfred.nu –  hvis du kunne tænke dig at deltage.”

Se mere her

F35 topmøde – Protest mod kampfly

Nej tak til nye kampfly – København

Nej tak til nye kampfly

Se også

Nej tak til nye kampfly: Løkke vil øge militærbudgettet med op til 15 mia. om året
KPnet 19. juli 2016

APKs formand Dorte Grenaa: Kampflykøb øger faren for inddragelse i atomkrig
KPnet 27. maj 2016

 

 

KPnet 21. september 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater