Ledelse på Aalborg universitet: Vi skal hjælpe våbenfirmaer med kunstig intelligens

Universiteter er i de senere år blevet spændt for privatkapitalistiske interesser, i stedet for at tjene samfundet. De skal nu også inddrages som militært område og fremme imperialismens krigsforberedelser. Danmark bliver gjort til en del af EU’s oprustning, trods forsvarsundtagelsen.


Tirsdag den 9. oktober 2018 afholdt Folketingets Forsvarsudvalg en åben høring om EU’s forsvarsfond, i samarbejde med Aalborg Universitet. Rektor Per Michael Johansen, forklarede, at vejen frem er at opbygge et center, hvor universitetsverdenen og forsvarsindustrien i samarbejde med forsvaret kan gå målrettet mod at udvikle våbenteknologi til EU.

I Aalborg har de allerede et tæt samarbejde om udviklingen af kunstig intelligens med Airbus Defence, der producerer kampflyet Eurofighter.

Gennem en årrække har danske universiteter gennemført et aktivt lobbyarbejde for det militær-industrielle kompleks, sammen med højteknologiske danske virksomheder.

I 2006 begyndte man at opbygge et kompetencecenter for virksomheder med interesse i leverancer til forsvarsindustrien ”Center for Sikkerhedsindustrien”.

Det var en direkte fortsættelse af ”fra forskning til faktura” tænkningen, hvor private virksomheder mere eller mindre er vokset sammen med universitetsverdenen.

Nu hedder det blot fra ”Forskning til bombning”, den militære del af forskningen er nemlig lukrativ og det handler om at tjene penge, samtidig med at man kan være med helt fremme med den nyeste teknologi – til overvågning af befolkningen, til rumfart og IT og robotter og kunstig intelligens.

Kunstig intelligens er nyt rustningskapløb

Ved flere lejligheder har internationale forskere slået alarm i forhold til den udvikling som forskningen i våbenteknologi har taget de senere år, ikke blot er universiteter blevet spændt for privatkapitalistiske interesser, i stedet for at tjene samfundet. De skal nu også være militært område og fremme imperialismens krigsforberedelser.

Det helt igennem en forkert retning, og med de nyeste kampfly, missiler og droner med kunstig intelligens er man på vej i en retning der allerede har udløst et nyt rustningskapløb: Udviklingen af dræberrobotter, der helt uden menneskelig indblanding selv kan afgøre hvem der er fjender på slagmarken.

I sin tale ved Forsvarsudvalgets høring slår Rektor Per Michael Johansen til lyd for at Danmark etablerer et center, der skal samle Forsvaret og industrien og universitetsverdenen, så man kan få størst muligt udbytte af EUs forsvarsforskningsmidler, i EUs forsvarsfond der er øget til 86 mia. danske kroner.

Og som han forklarede, har at de selv haft et godt udbytte af den strategi de kalder “Viden for verden”. Hvor har virksomheder som GomSpace, der bygger mini satellitter, og MyDefence, der bl.a. laver forsvar mod droner etableret sig ved universiteters erhvervspark. Gennem deres samarbejde med Terma er studerende blevet sendt på praktikophold i USA for at bygge F-35 kampfly.

Ikke et ord om at de mange penge der kan søges, er skattekroner der går fra civil forskning og velfærd i medlemslandene.

EUs beslutning om at bruge forskningsmidler til våbenindustrien betyder helt konkret at universitetet, de studerende og de ansatte bliver misbrugt. Universiteter bør værne om deres civile status, og ikke blive militært område og legeplads for våbenindustrien.

I stedet for at følge EUs militaristiske planer, og spekulere i hvordan man bedst kan få fingre i oprustnings-fondsmidler, burde universiteterne nægte overhovedet at søge penge i disse fonde. Og nægte at deltage i udviklingen af militærteknologi, bomber og dræberrobotter.

Links:

Dansk center for defence, space og security

Terma sender 11 ingeniørstuderende, på praktikophold i USA. De studerende skal arbejde på flyproducenten Lockheed Martins fabrik i Fort Worth, hvor de skal hjælpe med at bygge F-35 kampfly.

I en appel fra maj 2018 til EU om at ændre beslutningen om at øge forskning i militær teknologi skriver en gruppe forskere bl.a. ”Investering af EU-midler i militærforskning vil ikke kun omdirigere ressourcer fra mere fredelige områder, men også accelerer våbenkapløbet, underminere sikkerheden i Europa og andre steder.”

EU money for military research?
Researchers for peace

Carnegie Mellon University is helping to shape the future of war. What do we really know about it?
PublicSource

Se Forsvarsudvalgets høring i Folketinget her

 

 


Det
te er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK


Udgives af 
APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 22. oktober 2018

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater