Kommunistisk Politik Digital 17 – 2023 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 17 – 2023NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 33-34/2023

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Danske F16 fly forlænger krigen i Ukraine – Nej til regeringens krigspolitik 
Den danske regering bukker og takker USA for sammen med Holland at få lov til at donere F16 fly til at udvide krigen i Ukraine. Og Ukraines præsident Volodymur Zelenskyj er kommet på statsbesøg på flyvestation Skrydstrup, hvor de ukrainske piloter og soldater skal trænes.
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Nyt nr. af Enhed og Kamp rammer ind i den aktuelle klassekamp
Fra forberedelse af OK24 med ”Spræng lønrammen” over dansk imperialismes placering i verden og i krigspolitikken, den danske og EU’s flygtninge -og migrantpolitik og til et nedslag i den danske kommunistiske bevægelses historie med opgøret med maoismen. Så vidt spænder en række spændende aktuelle oplæg fra APK’s sommerlejr i år, som bringes i dette nr. af APKs politiske og teoretiske magasin.

APK inviterer til ml-debat møderække
Hvordan udvikler vi kampen på de forskellige klassekampsfelter – og – hvordan styrker vi samtidig bevidstheden om nødvendigheden af revolutionær forandring. Hvad betyder det, at der er en flertalsregering af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne til at gennemføre offensiven mod arbejderklassen og befolkningen. Hvorfor? Og hvordan kan vi styrke den økonomiske og politiske kamp mod regeringens og dens bagmænds arbejder- og ungdomsfjendske politik? Det er nogle af de spørgsmål APK inviterer til møde om.

KRIG OG KRIGSOPRUSTNING

Dansk-israelsk ELBIT våbenhandel manipulation på højeste sted
Det var udtryk for et totalt brud med enhver form for demokratiske spilleregler da SVM regeringen med en lille gruppe partier på et lukket møde fik banket et israelsk våbenkøb igennem til 1,7 mia. At beslutningsgrundlaget samtidig var fordrejet, forløjet og forhastet gør den dansk-israelske våbenskandale til en mulig forbrydelse på allerhøjeste sted.

Stop driften mod krig – Sig fra!
Fremmede tropper, materiel og våben på dansk jord gør Danmark til en brik i en kæmpe krigsopbygning. Vi er blevet et opmarchområde for krig og regeringen er parat til at lade USA have baser her i landet. Det vil betyde, at Danmark indrulleres direkte under USA’s militær – med kampfly og enhver form for våben de måtte ønske, inkl. atomvåben – alt udenfor vores kontrol.

Nej til amerikanske tropper på dansk jord!
I de kommende uger vil amerikanske våben og materiel i stort tal blive transporteret gennem havnene i Aarhus og Esbjerg. Våbnenes destination er USA’s troppeopbygning i Europa – Operation Atlantic Resolve. Danmark gøres til et transitområde for krig og et knudepunkt i NATO’s strategi.

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Nye nedskæringer på de offentlige sygehuse på vej
Aftalen om regionernes økonomi for 2024 er ligesom aftalen for kommunerne et spare- og nedskæringsdiktat. Nu advarer regionsformænd mod deres eget budget – nye nedskæringer på de offentlige sygehuse er på vej. Der er et underskud på 2,5 mia. kr – og det vil betyde fyringer! Torsdag meddelte regeringen, at de øger budgettet til kommuner og regioner med 1 mia. samlet. Det er alt, alt for lidt.

Krise i cementindustrien er barometer for byggebranchen
Cementindustrien i verden har haft endnu et dårligt kvartal frem til marts i år, hvor en afmatning i efterspørgslen i EU-landene og Kina har ramt oven i voldsomt stigende omkostninger til energi og transport. Der er en klar indikation på at industrien globalt står midt i overproduktionskrise. Kriserne viser kapitalismens galehus, der udspiller sig for åbent tæppe

Sparerunde for kommunerne, mens statskassen bugner
De kommunale budgetter for 2024 er ved at blive besluttet landet over og det er de lange spareknives tid. Der er masser af penge, siger regeringen, hvis hjertebørn dog hedder skattelettelser og krigsoprustning – så der ude i kommunerne nu skæres hårdt ned på skoler, pleje, busser, forebyggende arbejde – forringelser af befolkningens basisfornødenheder. Allerede i løbet af 2023 blev budgetterne udsat for ekstraordinære sparerunder, da der ikke kom kompensation for inflationen fra staten. Som et eksempel betyder nedskæringer i Sønderborg Kommune, at man, blandt andre nedskæringer fyrer ansatte i hjemmeplejen. D. 30. august er der demonstration mod forringelserne.

Stigende udgifter til medicin betyder nedskæringer på hospitaler og rekordoverskud til Novo Nordisk
Novo Nordisk har ekstra stor succes med deres diabetesmedicin, efter man har opdaget det har en appetitnedsættende effekt og kan sælges som en mirakelkur mod overvægt. Den fidus kunne aflæses på bundlinjen, da virksomheden aflagde regnskab i sidste uge. Salg af GLP-1-diabetes medicin voksede med 42 pct. i 2022. Omsætningen var 177 milliarder kroner, med en profit på 30 pct. landede overskuddet i den danske medicinalgigant på 55 mia. Mens f.eks. pensionister og bistandsmodtagere er tvunget til at droppe deres medicin af økonomiske grunde.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Ecuador: Der er ingen folkelig kandidat at stemme på
Præsidentvalget i Ecuador d. 20. august gav ingen kandidater flertal og to repræsentanter for bankerne, national og udenlandsk kapital går videre i næste runde d. 15.oktober. Derfor opfordrer PCMLE til at afvise kandidaterne ved ikke at stemme.

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater