Stigende udgifter til medicin betyder nedskæringer på hospitaler og rekordoverskud til Novo Nordisk

Novo Nordisk har ekstra stor succes med deres diabetesmedicin, efter man har opdaget det har en appetitnedsættende effekt og kan sælges som en mirakelkur mod overvægt. Den fidus kunne aflæses på bundlinjen, da virksomheden aflagde regnskab i sidste uge. Salg af GLP-1-diabetes medicin voksede med 42 pct. i 2022. Omsætningen var 177 milliarder kroner, med en profit på 30 pct. landede overskuddet i den danske medicinalgigant på 55 mia. Mens f.eks. pensionister og bistandsmodtagere er tvunget til at droppe deres medicin af økonomiske grunde.

Diabetesmedicinen, der indeholder det aktive stof senaglutid, der virker på samme måde som et naturligt hormon i kroppen, har fået efterspørgslen på lægemidlet til at eksplodere, siden det kom på markedet i 2018.

Samtidig oplever mange kronisk syge, at de ikke kan få den medicin på apoteket som de ellers har recept på. Den globale medicinalindustri påstår de har leveringsproblemer, men der er en påfaldende sammenhæng med monopolernes gigantiske overskud.

Deres grådighed viser sig i praksis ved at Novo Nordisk og deres forhandlere i takt med voksende efterspørgsel har skruet prisen i vejret, men ikke har øget produktionen i samme grad som efterspørgslen. Ozempic er nu et af de dyreste lægemidler til behandling af diabetes – i juli kostede en enkelt pakke til en måneds forbrug 2.300 kroner.

En stor del af Novo Nordisks profit hentes direkte op af de offentlige kasser. I Danmark betaler regionerne 85 pct af udgifterne til medicin til kronisk syge. Stigende priser betyder altså stigende udgifter til medicintilskud. Presset på efterspørgslen drives frem af at alle der ikke er kronikere, stadig få adgang til at købe medicinen gennem deres læge, de skal blot selv betale den fulde udgift.

Regionernes seneste fremskrivning for 2023, viser at de stigende priser dræner kassen. I år forventer de at bruge cirka 1,1 milliard kroner på tilskud til medicin, der indeholder stoffet senaglutid. Det er næsten dobbelt så meget som sidste år, hvor regningen lød på 642 millioner kroner. Der kommer ikke flere penge fra statskassen, så de penge der løber ud af sundhedsvæsnet ned Novo Nordisk pengetank, kan direkte mærkes ved at regionerne må skære yderligere ned på pleje.

I 2022 fik regionerne en ekstraudgift på 452 millioner kroner – primært som følge af stigende priser på slankende diabetesmedicin fra Novo Nordisk, også udskrivning af adhd-medicin har været større end forventet.

Novo Nordisks overskud er altså stålet direkte ud af den offentlige velfærd, hvilket kun kan lade sig gøre med hjælp fra magthaverne. Medicinalindustriens monopol er åbenlyst i modstrid med sundhedsvæsenets interesser. Hele systemet er bund korrupt, og det må være et krav, at der sættes en stopper på dette profitmageri på sygdom.

Kilde

Regioner forventer eksplosiv stigning i tilskud til dyr medicin: Skræmmende, siger ekspert

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater