Dansk-israelsk ELBIT våbenhandel manipulation på højeste sted

– Stop våbenhandel med apartheid Israel!

Det var udtryk for et totalt brud med enhver form for demokratiske spilleregler da SVM regeringen med en lille gruppe partier på et lukket møde fik banket et israelsk våbenkøb igennem til 1,7 mia. At beslutningsgrundlaget samtidig var fordrejet, forløjet og forhastet gør den dansk-israelske våbenskandale til en mulig forbrydelse på allerhøjeste sted.

To timer før Folketingets Finansudvalg skulle holde møde torsdag d. 26. januar, modtog udvalgets medlemmer to fortrolige aktstykker, der var underskrevet af daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), på tilsammen syv sider om indkøb af ATMOS-Systemet, artilleri og raketkastere fra det israelske våbenfirma Elbit Systems, til Forsvaret for i alt 1,74 milliarder kroner.

Udvalget fik at vide at de skulle tage beslutningen straks på dette møde da tilbuddet ellers bortfaldt, og der var lange leveringstider fra alle andre på markedet. Der var ingen slinger blandt medlemmerne, de slog straks til og købte de israelske våben.

I en mail til Altinget oplyser Forsvarsministeriet, at det på grund af “Ukraines akutte behov” efter aftale med Finansudvalget “i visse tilfælde” har været nødvendigt at forelægge aktstykker med kort frist. Desuden havde man klappet det af med den lukkede kreds af partier der besluttede en milliard oprustning og lynafstemningen om EU-forsvarsforbeholdet i foråret 2022.

Ellemann selv var rejst ud af landet, sammen med flere medlemmer fra Forsvarsudvalget. De var på besøg hos de 1000 danske soldater, som var udstationeret i Estland og Letland. Ingen kunne kontaktes da mobiltelefoner var slukket af angst for russisk aflytning.

Indkøb af våben fra Elbit Systems til det danske forsvar, er tidligere blevet afvist af SF og Radikale Venstre, der er med i forsvarsforlig kredsen, fordi virksomhedens våben og spyware bruges til at overvåge og myrde palæstinensere i de besatte områder. Men med Ukraine krigen har man kastet alle principper overbord. Ingen stiller spørgsmål ved absurde beslutninger eller procedurer, heller ikke når det gælder våbenhandler til milliarder.

Sagen afspejler det totale demokratiske sammenbrud. Den slags beslutninger skal ikke kunne træffes i lukkede korridorforhandlinger på få timer. Men forløbet indikerer også at det er regeringstoppen, med statsministeren i spidsen, der har banket det israelske våbenkøb igennem.

En korrupt branche

Det meste af verdens våbenhandel er under en eller anden grad af indflydelse af korruption. Det er en branche hvor nepotisme, lobbyisme og bestikkelse er umulige at skille fra hinanden. Her findes alt fra skatteunddragelse via hemmelige skuffeselskaber, til hvidvaskning af returkommission gennem ejendomsspekulation, og smugleri af våben til terrorister og korrupte magthavere.

Men våben og spionværktøjer købes og sælges for mere end penge, der handles også med politiske indrømmelser, og handler viser hvilke lande som den danske magtelite ser som sine tætteste allierede. Så der er grund til at se nærmere på det israelske militærkompleks.

Firmaer som Elbit Systems og mange andre israelske virksomheder, har i årevis solgt overvågningsteknologier til hele verden. Hvad der går igen er at de er uddannet af det israelske militær og sanktioneret af den israelske stat. 80 procent af de 2.300 personer, der har opstartet ”cybersikkerhedsvirksomheder” er uddannet fra Unit 8200, der er en efterretningstjeneste i det israelske militær.

Unit 8200 er kendt for sin omfattende kriminelle overvågning af palæstinensere ved hjælp af de mest sofistikerede teknologier. Det handler ikke om at efterforske terrorisme eller hvad man undskylder sig med, men som metoder til social kontrol ved hjælp af at infiltrere og kontrollere alle aspekter af palæstinensernes liv. Ved at aflytte telefonopkald på fastnet og smartphones, læse sms’er og e-mails og droneovervåge deres målgruppers daglige aktiviteter indsamler Unit 8200-agenter oplysninger om alt fra seksuelle præferencer, ægteskabelige uoverensstemmelser, utroskab, økonomiske problemer eller sygdomme i familien, som bruges til afpresning og til at rekruttere samarbejdspartnere.

Efterretningstjenestens indflydelse gennemsyrer den israelske tech-industri såvel som i de multinationale virksomheder, der er knyttet til dem og har ansat enhedens agenter. De bruger også deres indflydelse til at bekæmpe solidaritets- og boycotbevægelserne. Camoufleret som private virksomheder bliver disse israelske militære tjenester, der i bund og grund er udviklet til at underkue palæstinenserne, nu eksporteret til både autoritære regimer og demokratiske nationer over hele verden der bruger dem til hacking og overvågning af politiske modstandere, journalister og civilsamfundsaktivister. Det faktum, at disse virksomheder implementerer den israelske regerings politik, og at deres eksport er underlagt israelske licensaftaler, gør Israel involveret og endda medskyldig i overtrædelser af menneskerettighederne.

Samtidig bruger Israel disse virksomheder som politisk løftestang. Der er en direkte sammenhæng mellem landene på kundelisten til spyware, og udviklingen af diplomatiske bånd mellem Israel og disse landes regeringer.

Stop våbenhandlen med apartheid Israel!

Først og fremmest kræver vi et stop for al våbenhandlen med Israel! Det står også klart at al indkøb af våben må stilles i bero indtil hele denne spegede historie er afdækket, og de ansvarlige stillet til ansvar. Hvem har besluttet at det israelske firma skulle have kontrakten, og på hvilket møde, og hvad ligger der af økonomiske og politiske underhåndsaftaler mellem Danmark og Israel.

Kilder:

The Full Story behind the NSO Hack: The Israeli-Military-Allied Surveillance Industry and Transnational Repression (arabcenterdc.org)

HACKED: The story behind the Israeli spyware targeting Moroccan journalists • Forbidden Stories

“En fejl”: Danmark tillod militær eksport til Saudi-Arabien trods forbud – Danwatch

Læs også
Boykot Israel pressemeddelelse:
Stop dansk våbenkøb hos det israelske apartheidfirma Elbit Systems – den danske regering får blod på sine hænderDette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater