Nye nedskæringer på de offentlige sygehuse på vej

Aftalen om regionernes økonomi for 2024 er ligesom aftalen for kommunerne et spare- og nedskæringsdiktat. Nu advarer regionsformænd mod deres eget budget – nye nedskæringer på de offentlige sygehuse er på vej. Der er et underskud på 2,5 mia. kr – og det vil betyde fyringer! Torsdag meddelte regeringen, at de øger budgettet til kommuner og regioner med 1 mia. samlet. Det er alt, alt for lidt.

Aftalen med regionerne var fra starten pyntet op med lånte fjer, som f.eks. et løfte om 5 mia der vil tilføres engang i fremtiden til et ikke udspecificeret løft af sundhedsvæsenet. Et løfte, der skal få alle nedskæringerne og spareaftalerne til at se tilforladelige ud. Nu advarer formændene for landets 5 regioner om resultatet af de budgetter de selv har forhandlet med regeringen. På bundlinjen står nemlig yderligere forringelser og nedskæringer. I en kronik i Jyllands-Posten advarer formændene om at regionernes budgetter ikke kommer til at holde.

”I 2024 kommer vi dog ikke udenom at prioritere hårdere, end det er set længe, og det vil næppe gå ubemærket hen alle steder. Derfor synes vi, at vi skylder patienter, personale og den brede offentlighed at være ærlige om, hvad vi står over for.”, skriver regionsformændene

Aftalen var allerede da den blev fremlagt omgærdet af en yderst luftig jongleren med tallene. I følge regeringen blev der tilført 2,4 mia. til at dække befolkningsudviklingen med flere børn og ældre, de glemte blot at sige, at den ene mia. forsvandt igen. Dels til at medfinansiere Arne-pensionen, dels fordi aftalen samtidigt indeholdt en nedskæring på det administrative personale. Ansatte, der i bund og grund er ligeså nødvendige for at få sundhedsvæsenet til at fungere.

En del af de ’ekstra’ penge som regionerne får til næste år skal også sendes direkte videre til privathospitalerne, der behandler flere og flere patienter på det offentliges regning, når det offentlige ikke slår til. Og det gør det ikke – det udsultes konsekvent af SVM-regeringen, som af de tidligere privatiseringsregeringer.

Nu kunne man måske tro, at de 5 regionsformænd ville stille sig op og kræve genforhandling og flere penge. Det gør de ikke, de er medlemmer af de samme regeringspartier der skærer ned. De vil blot advare befolkningen – ”være ærlige” og forberede os på at det bliver endnu værre, nye skandaler er programsat.

Og lige bilde os ind, at ’der kommer en god aftale i morgen’ .

Prisstigninger pga inflationen kostede alene regionerne over 1 mia. kr. i 2022, som de ikke blev kompenseret for.

Det mener regionsformændene er helt ok, de bakker op om regeringens lamme påstand om at inflationen dæmpes af at holde velfærdsudgifterne nede. De stigende udgifter til medicin kastes også over på befolkningen. Den seneste fremskrivning fra Danske Regioner viser, at udgifterne til tilskudsmedicin forventes at stige med over 1 mia. i 2023 sammenlignet med sidste år. Stigende udgifter til medicin betyder nedskæringer på hospitaler og rekordoverskud til Novo Nordisk

Kronikken slutter med budskabet:

”Men enderne skal mødes, og pengene til de bundne udgifter skal derfor findes et andet sted. I regionsrådene står vi dermed over for svære prioriteringer – både i år og i budgettet for 2024.”

De politisk valgte regionsformænd har således fralagt sig ethvert ansvar og har intet at tilbyde, der kan ændre tingenes tilstand.

Også regeringens prioritering står bøjet i neon. Den kører en økonomi for krigsinvesteringer og når statskassen er fuld af ubrugte milliarder skal de bruges til skattelettelser. Og sygehusenes sammenbrud ‘løser’ de ved flere henvisninger til privathospitalerne.

Der er helt aktuelt et hul i budgetterne på 2,5 milliarder kroner. Professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet Jes Søgaard udtaler, at pengene vil blive fundet ved at fyre personale på sygehusene!

Det er den måde regeringen behandler situationen, hvor de offentlige sygehuse skriger på flere ansatte.

”Besparelser på sundhed bliver uundgåelige”, skriver de 5 formænd, alle medlemmer af enten S eller V. Selvfølgelig er de ikke det. De er kun et udtryk for regeringens klasseholdning, der står 100% på de riges, på monopolernes, på NATO og EU’s side.

Hvordan organiserer vi os her og nu i klassekampen for sundhed, arbejdsforhold, mod den imperialistiske krig?

Kom til debatmøder med APK i København, Århus og Odense om hvordan vi styrker os i klassekampen

 

Kilde Jyllands-Posten (lukket artikel):
Regionsrådsformænd: Besparelser på sundhed bliver uundgåelige

Læs også

Sparerunde for kommunerne, mens statskassen

 

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne