Sparerunde for kommunerne, mens statskassen bugner

De kommunale budgetter for 2024 er ved at blive besluttet landet over og det er de lange spareknives tid. Der er masser af penge, siger regeringen, hvis hjertebørn dog hedder skattelettelser og krigsoprustning – så der ude i kommunerne nu skæres hårdt ned på skoler, pleje, busser, forebyggende arbejde – forringelser af befolkningens basisfornødenheder. Allerede i løbet af 2023 blev budgetterne udsat for ekstraordinære sparerunder, da der ikke kom kompensation for inflationen fra staten. Som et eksempel betyder nedskæringer i Sønderborg Kommune, at man, blandt andre nedskæringer fyrer ansatte i hjemmeplejen. D. 30. august er der demonstration mod forringelserne.

Protesterne mod forringelser i Sønderborg startede op i maj måned. Billedet er her fra

”Den nye tids valuta i dansk politik er ikke penge, for dem har vi mange af. Det er, at vi ikke kan bruge pengene, hvis der ikke er tilstrækkeligt med medarbejdere, lød det fra Mette Frederiksen i Berlingske.

Den enkle tanke at man kunne skaffe en stor del af de disse manglende medarbejdere til de offentlige arbejdspladser ved at give dem en ordentlig løn er ikke på dagsordenen for regeringen. Nej, metoden skal være, at den enkelte skal arbejde mere, angiveligt motiveret gennem skattelettelser. Spørgsmålet om højereløn lægges ud til trepartsforhandlinger og er endnu ikke blevet til andet en løs snak og løfter.

En anden streng hedder ’frisættelse af kommunerne’. Angiveligt vil mere privatisering og konkurrence være et mirakelmiddel til effektivisering – så man sagtens kan skære ned på rammerne til kommunerne, trods de mange penge i statskassen.

Regeringens påstand om at tyveriet af St. bededag var nødvendigt pga af krise og krig står tilbage som pinligt løgnagtigt. En anden føler, nemlig at indføre privat opsparing til sin egen ældrepleje er diskret lagt ned i skuffen igen for nu. Det hedder sig, at det blot var en personlig idé hos en minister.

Læs om den kommende demonstration i Sønderborg

Demonstration imod nedskæringer og forringelse på ældreområdet

Læs også
Løs sygeplejerskemanglen med højere grundløn!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater