TALERSTOL MOD KRISE, KRIG OG MANIPULATION – reportage fra Slotspladsen 4.10.22

Vejret var fint og stemningen ligeledes i top på demonstrationen ved Folketingets åbningsdag på Christansborg Slotsplads. FOLKET HAR ORDET, stod der på en blokvogn. Og det er sgu også på tide, vil mange mene. Arbejdernes, ungdommens stemme er næsten ikke eksisterende i den daglige mediedækning. Derfor var det et godt initiativ som gode kræfter havde inviteret til.
Se links til taler nederst i artiklen.

Af Poul Andersen

Her talte en bred vifte af repræsentanter for de kæmpende folkelige bevægelser imod den daglige dosis af krig, krise og manipulation. For mens Folketinget bruger milliarder og atter milliarder til oprustning og til energiselskaberne og den øvrige monopolkapital høster gigantiske profitter, er regningen efterladt til befolkningen.

Fra en lille flok voksede antallet af deltagere mere og mere. Der kom rigtig mange unge til, og en større gruppe 3Fere kom over, da deres demonstration mod EU’s mindsteløn sluttede, Fredsvagten var mødt talstærkt op, ligesom en del Næstehjælpere og folk fra Jobcentrets Ofre, studerende, unge arbejdere og andre. Der var folk fra mange partier, heriblandt en del fra Arbejderpartiet Kommunisterne og fra DKU.Lizette Lassen sørgede for livlige og stærke fællessange sammen med uforlignelige Esben Just på keyboard.

Samlet set afspejlede talerne et billede af et samfund, hvor det såkaldte “Velfærdssamfund” er en saga blot. De ansatte i sygehusvæsenet er slidt ned til sokkeholderne på stressende vilkår og uligeløn. Gode billige boliger bliver revet ned, syge mennesker på kontanthjælp får tidsforlængende elendig sagsbehandling i kommunerne. Store dele af ungdommen må leve på et eksistensminimum.

EU holder medlemslandene i en spændeskrue, der forhindrer sociale forbedringer og kanaliserer pengene over til krigsmaskineriet o.s.v. Inflation og stigende priser på alle basale fødevare og på el og varme gør det mere og mere umuligt at få økonomien til at hænge sammen. Ja, folk risikerer at miste deres bolig p.g.a. de stigende el- og varmepriser.

Alligevel var det ikke opgivenhed talerne bar præg af, men kampgejst! Vejen frem er fortsat kamp og en opfordring til alle om at deltage. Opfordringen til at yde modstand, organisere sig sammen med andre, føre en fælles kamp gik igen.

Fra talerne og fra deltagerne var der stor ros til arrangementet. Der tegner sig et kampfællesskab, som vi skal gøre brug af i den kommende strid.

Dagen sluttede med den amerikanske protestsanger David Rovics, der gav flere af sine stærke arbejdersange. En flot og værdig afslutning

Tak til initiativtagerne, tak til talerne, tak for musikken.

KPnet bringer i de kommende dage de taler fra dagen, der ligger på skrift og herunder er angivet link til de forskellige talere.

Se begivenhed her
FOLKET HAR ORDET – talerstol mod krise, krig og manipulation på slotspladsen

Læs også
En revolutionær vej ud af krisen
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

FOLKET HAR ORDET
Taler til folketingets åbningsdag

Stavnsbånd og slaveri er genindført i Danmark
Af Gitte Wilsdal, Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre

Enhver bevægelse må have modstand mod krigen som et krav
Af Lizette Lassen, TID TIL FRED – Aktiv mod krig

Kun klare krav, sammenhold og kamp kan skabe forandring
Af Lisbet Bonde, APK

Jeg er sygeplejerske! Jeg er aktivist – og jeg er vred! – Af Nanna Suse
Af Nanna Suse, Foreningen af Danske Sygeplejersker

Vi kæmper for kvindefrigørelse og mod kvindeundertrykkelse
Af Marie Herget Christensen, Kvinder i Kamp

Politikerne skærer ned og ruster op, tager fra os der arbejder og giver til eliten
Af Nikolai Aamand, ung arbejder og aktiv i DKU

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater