Enhver bevægelse må have modstand mod krigen som et krav

Tale til folketingets åbningsdag
Af Lizette Lassen, TID TIL FRED – Aktiv mod krig

Den danske regering er på total vanvidskurs.

Forsvarsbudgettet skal stige med 18 milliarder, så det rammer omkring 50 milliarder om året.

De sender våben i et væk til Ukraine, og afviser enhver tanke om fredsforhandlinger. De satser alt på oprustning og sanktioner, og tvinger folket til at betale for konsekvenserne af deres beslutninger. Med åbne øjne omfordeles samfundets penge lige nu til våbenindustrien og energisektoren.

De forhandler med USA om det de kalder et ”bilateralt” forsvarssamarbejde, ingen kan få at vide hvad forhandlingerne indeholder, men i Norge er det nu kendt at deres samarbejde blandt andet betyder at amerikanske soldater har lov til at at anvende magt i Norge mod norske statsborgere for at “beskytte amerikanske styrker” eller “opretholde eller genoprette orden”. Det er helt op til de amerikanske styrker selv at definere, hvornår det er i orden at bruge den magt.

De prøver at bilde os ind at et oprustet militær, USA’s atomparaply, en EU-hær, våben til Ukraine, kampbataljoner til Letland, NATO-medlemskab for Sverige og Finland – at alt dette vil skabe sikkerhed i vores lande.

 Det kunne ikke være længere fra virkeligheden. Det, det skaber, er sikkerhed for mere krig.

De ønsker at Danmark skal være i ”kernen” af NATO og kalder det et fredsprojekt – men NATO er 100% en aggressiv angrebs-alliance, der trækker os ind i krige om magtfordeling af verdens rigdomme.

Desuden baserer NATO en del af sin militære strategi på atomvåben og ingen NATO-lande må underskrive FNs traktat om forbud mod atomvåben. I en tid som denne kan man virkelig se hvor uansvarligt det er.

Ydermere profiterer våbenindustrien grænseløst. Det er ikke en hemmelighed at krig er en god forretning for den danske forsvarsindustri.

Politikerne fortæller os, at der ikke er penge nok til et anstændigt socialt netværk og velfærdssamfundet er beskåret til ukendelighed, skønt der er rigeligt med penge til krig, og rigeligt profit til de rige.

Medierne er et altafgørende middel til at forme den offentlige mening.

Ligesådan ser vi, hvordan mainstream medier er blevet anvendt af krigsherrerne til at opildne befolkningen til de forskellige imperialistiske krige, vi har set igennem tiden – men der sker altid den samme; tilbageholdelse af information, polarisering af befolkninger og dæmonisering af én enkelt skurk.

Fortællingen om “de gode og de onde” går igen, og holder krigsmaskinen kørende til de brede samfundslag tvinges ned i fattigdom. Intet vil ændre sig, før befolkninger får øjnene op for det, som de etablerede medier ikke fortæller os: Det militær-industrielle kompleks må og skal opfinde ydre fjender for at sikre sin egen eksistensberettigelse.

Med tanke på miljøet skal man også huske på at militæret i sig selv på verdensplan, med baser og militærøvelser, også er et kæmpe meningsløst miljø-svineri der bør stoppes, hellere i dag end i morgen.

Det er vigtigt, at alle os borgere i samfundet forholder os til disse udfordringer.

Kapitalisme betyder lige nu krig og ødelæggelser. Magthaverne er villige til at kaste enorme menneskelige, miljømæssige og økonomiske ressourcer ind i kampen for at vinde.

Det er til at tude over når politikerne udtaler at der kun er en vej nu; oprustning og sanktioner. Det er jo det totalt modsatte vi og hele verden har brug for.

Krigene bunder i ønsker om ressource-omfordeling og imperialistiske drømme om overlegen geopolitisk magt. Det gælder på begge sider, det gælder for Rusland, men ligeså meget for Vesten, der fører krig under dække af hjælp til Ukraines frihedskamp, så de selv kan sikre sig deres interesser i Ukraine. Men krig slår mennesker ihjel, ødelægger hele samfund og de miljømæssige konsekvenser er fatale.

De økonomiske konsekvenser af oprustningen er så alvorlige, at enhver bevægelse må have modstand mod krigen som et af sine centrale krav. At presse på for en forhandlingsløsning – og udfordre den katastrofale politik med militær eskalering – er en væsentlig del af at afværge en katastrofe både her og internationalt.

Vi skal ud af NATO – ud af EU, vi skal ikke have amerikanske tropper på dansk jord, og vi skal stoppe miljø-svineriet og militariseringen af vores samfund.

Så på en dag som i dag hvor folketinget åbner vil vi gøre folketinget opmærksom på, at vi ikke kan bestemme over hvad andre lande gør, men at vi kan vise en vej ved selv at vælge nedrustning i vores land. Hvis vi skal gøre en forskel for vores børn og for vores fremtid, skal vi selv tage ansvar for at gå en fredelig vej.

Vi holder fredscafé d. 31. oktober kl 19 i Christianshavns Beboerhus om forhandlingerne om amerikanske soldater på dansk jord og d. 6. november kl 13 er der ved at blive arrangeret en Mini Atommarch her i København af mange forskellige fredsgrupper. Kom og vær med.

Tak for ordet

Flyer i pdf

Talen blev holdt på demonstrationen FOLKET HAR ORDET

Se reportagen
TALERSTOL MOD KRISE, KRIG OG MANIPULATION – reportage fra Slotspladsen 4.10.22


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater