Jeg er sygeplejerske! Jeg er aktivist – og jeg er vred! – Af Nanna Suse

“Folket har ordet og folket ønsker forandringer” slår Nanna Suse fast.
Når det kommer til virkelighedens problemer har valgets politikere ingen reelle løsninger – kun tomme valgløfter. Her er en af Folkets Stemmer. Flere taler bringes i de kommende dage.

Tale af Nanna Suse, Foreningen af Danske Sygeplejersker
På Folketingets åbningsdag på demonstrationen FOLKET HAR ORDET

Jeg er sygeplejerske!

Jeg er aktivist. – og jeg er vred! Vred over den lange vej der er til et velfungerende offentligt system. Og den lange vej til ligeløn, som skal sikre kvinder og mænd lige rettigheder og muligheder på arbejdsmarkedet. – men også i livet

For den forandring som folket kræver, kan politikerne ikke blive enige om. Vi oplever en handlingslammelse og modstand mod de forandringer som presser sig på nede fra.

Vi står her i dag, fordi Folketinget åbner til et nyt politisk år – og formodentlig oveni købet med et valg der bliver udskrevet på selv samme dag eller i morgen.

Min formodning er, der bliver peget fingre, tegnet skræmmebilleder og manipuleret med tal for at vinde magten.

Mit håb er dog, at vi denne gang ser modet til virkelig forandring, som vi danskere kan mærke.

Vi har brug for modige mennesker med modige holdninger til at se samfundet på ny og tale om værdi i en større kontekst end det man kan regne på.

Vi står her i dag for at vise, at vi har modet. Mod til at stå sammen og mod til at forandre sammen med et fælles mål.

At folket får ordet!

Jeg er sygeplejerske

Jeg kæmper for at sundhedsvæsenet ikke kollapser.

Jeg kæmper for fri og lige adgang til sundhedsvæsenet.

Jeg kæmper for patientsikkerhed og for at du mødes af stærke kompetencer der hvor du har behov for det. Når du har behov for det.

Jeg kæmper for ligeløn for kvindedominerende fag.

Jeg er sygeplejerske – men jeg også kvinde. Ligesom rigtig mange af mine kolleger er.

For det at yde omsorg for og pleje mennesker, er historisk set kvindeligt. Og historisk set ulønnet arbejde.

Men arbejdet og samfundet har ændret sig. I dag handler professionel omsorg om at redde og bevare liv, udføre kompliceret pleje, observere, handle, behandle og udvikle og sågar forske. Omsorg er ikke alene en kold klud på panden. Og ikke et gen kvinder fødes med!

Bløde værdier er feminine og feminint er negativt ladet i et samfund der hylder tørre tal og økonomisk overskud. Et samfund der helt alvorligt mener, at de der arbejder med mennesker ikke skaber værdi.

At vi er en byrde, en underskudsforretning.

Det kræver vi at der bliver lavet om på!

For jordemødrene der tager imod dit barn, Pædagogerne der danner dit barn, lærerne der uddanner. Den socialrådgiver, der rådgiver og støtter dig når livet er svært. Hende der tager blodprøver og analyserer dem, ham der måler dit blodsukker og giver din mor støttestrømper på. Hende der sørger for at hun kommer i bad og får mad. De skaber nemlig værdi.

En kolossal menneskelig værdi, der rækker langt ud over den enkeltes familie. De skaber og vedligeholder det solide fundament som giver plads til en velfungerende produktion og et økonomisk rigt samfund. For at de der producerer, køber og sælger varer, kan gå på arbejde sunde og raske og velvidende om at der bliver taget vare på de i familien der har behovet.

En samfund under massivt pres. Covid, krig, klimakrise of energiknaphed, sætter prioriteterne under lup.

For hvordan overlever et samfund, når der ikke er pædagoger i børnehaverne, ikke er sygeplejersker på hospitalerne? Når alm familier ikke kan betale varmeregningen. Kan vi så tale om ligestilling og underbetaling af kvindedominerende fag?

JA! – For det ene må ikke udelukke det andet.

Et bæredygtigt samfund, er et samfund der har lige rettigheder for både kvinder og mænd. Lige løn for arbejde af samme værdi. Om du arbejder med søm og skruer eller mennesker af kød og blod.

Et samfund der kan og vil opretholde et sikkerhedsnet under de svageste, og sikre at ingen lades i stikken.

For ingen er alene, vi er alle afhængige af hinanden! Folket har ordet og folket ønsker forandringer.

Tak fordi jeg måtte få ordet. Jeg håber politikerne hører med her hele dagen i dag, og skaber reel handling og forandring

Se reportagen
TALERSTOL MOD KRISE, KRIG OG MANIPULATION – reportage fra Slotspladsen 4.10.22

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne