Bornholm: Varmekunder betaler for grøn omstilling

Grøn er blevet til et trylleord man kan sætte foran hvad som helst, og så skal vi bare betale for det ved kasse 1 for virksomheders investeringer. På Bornholm skal varmekunderne betale 90 % af en såkaldt grøn ombygning af det lokale kraftvarmeværk. 7.000 fjernvarmebruger i Rønne er varslet en gennemsnitlig stigning på varmeudgiften på 47,8 procent.

For ældre borgere, der kun har deres folkepension, er de varslede stigninger på 47,8 %, helt uoverskuelige. Hvis man kun har folkepensionen til rådighed, så er en ekstra udgift på 500 – 600 kr. om måneden helt uacceptabelt, lyder det i et brev fra Bornholms Ældreråd.
Og de er ikke de eneste. Fjernvarmebrugerne har i årevis protesteret mod ombygningen af kraftværket, men Bornholms Regionskommune, der ejer kraftværket, har kørt henover protesterne og udløst en strid mellem regionens kraftværk og det forbrugerejede fjernvarmeselskab. De er dog begge helt enige om at sende regningen til forbrugerne.

Men det er ikke kun forbrugerne der skal betale 5-600 kr. mere om måneden næste år. Ifølge tal fra Rønne Varme vil det give en ekstra regning for Bornholms Hospital på ca. 1.279.000 kroner pr. år, for en vuggestue på ca. 35.800 kr. og for en skole på ca. 290.900 kr. Penge der skal findes indenfor budgettet og som derfor vil betyde nedskæringer på andre områder som personale og omsorg.

Det er kapitalistisk logik så det klodser, der ikke bliver bedre af at gælde for offentlige og såkaldt forbrugerstyrede virksomheder. For slet ikke at tale om det faktum, at det ikke kun er et lokalt problem. Bornholm, og dermed Bornholms Energi & Forsyning er udpeget som test ø for EU’s omstilling af energisektoren.

Sammen med Madeira og den Kroatiske ø Unije udgør Bornholm EU-projektet INSULAE. Og EU har en hel klar politik på dette område: det er befolkningen, der skal betale, enten direkte eller gennem skatter, for hele ombygningen af EU’s energisektor. Den kapitalistiske klimakamp retter sig mod befolkningen.

Og mens statsminister Mette Frederiksen med følge går rundt i grønne gummistøvler og taler varmt om at redde mariehøns, så er det regeringens plan at lade industrien styre ”den grønne omstilling”. Og finanslovsforligets 1,5 mia. kr. til ‘grøn forskning’ går til EU-projekter som INSULA.

Læs også

Notat fra regeringen: Den ”bindende klimalov” skal være uforpligtende
KPnet 4. november 2019

Fagtoppen vil lægge klimaskat på lønnen
KPnet 16. oktober 2019

Den dag klimabevægelsen forbindes med en kamp mod imperialismen, bliver den farlig
KPnet 29. september 2019

Dansk Industris såkaldte klimaplan: Arbejderklassen, de syge og de studerende skal betale
KPnet 19. september 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater