Gigantoverskud dokumenterer råddenskab i energihandel

Endnu et energihandelsselskab har præsenteret et rekordoverskud. Fortjenesten sidste år hos InCommodities beløb sig til 10 milliarder danske kroner, hvilket på fem år har gjort firmaets tre stiftere til milliardærer.

Det forekommer fuldstændig umuligt at forklare, hvordan disse milliarder er tjent. Medier har fremstillet det som en eventyrhistorie om dygtige, entreprenante forretningsfolk, der har bygget en forretning på at købe strøm billigt og sælge den dyrt – altså som om, der var tale om en el-købmand. Intet kunne være længere fra sandheden.

Da EU dikterede, at medlemslandene skulle skabe et “Europæisk Elmarked” og satte elsektoren til salg, gav det spekulanter mulighed for at sælge og reservere kapacitet, også til transport af strøm, selvom de ikke havde planer om at bruge denne kapacitet. Det giver mulighed for at manipulere med prisen, så der opstår øget konkurrence om den tilbageværende kapacitet.

Dette er stadig en forenklet forklaring, men er en langt bedre måde at illustrere, hvordan man kan blive milliardær gennem spekulation.

Grundlæggende er det selvfølgelig fordi, det overhovedet er tilladt at tjene penge som mellemmand. Disse mellemhandlere bidrager ikke med noget som helst nyttigt. De ejer ikke kraftværker og kabler, de hverken transporterer eller producerer strøm. Det absurde er at EU-lovgivningen gør det nærmest ulovligt ikke at bruge disse mellemmænd.

Storkapitalen ejer spekulationsvirksomheder

Da EU åbnede for spekulationsvirksomhed, strømmede storkapitalen til for at komme ind på markedet. Spekulation kræver, at man har en stor kapital bag sig – en “el-købmand” spekulerer altså ikke med sine egne lommepenge, det er folk, der har fået adgang til milliarder af dollars fra f.eks. olieselskaberne.

Der er omkring 10 store aktører i Danmark, hvis eneste forretning består i at være mellemmænd og spekulanter, alle er finansieret af den kapital, de har fået stillet til rådighed fra producenter af el, gas og olie. De har den fælles interesse, at mellemhandlerne bidrager til at drive priserne op. Kapitalen kan altså trække ekstra profit både som producent og som spekulant.

Det såkaldte frie marked er altså ikke frit, men domineret af storkapitalen fra olieselskaberne. De har tjent kraftigt, mens alle forbrugere, kontorer, skoler og mindre virksomheder har betalt overpris.

2022 rekord år

Da Rusland invaderede Ukraine, strømmede nye penge ind fra folk, der ønskede at spekulere i energisektoren. Krigen har været den bedste forretning nogensinde. Naturligvis skabte krigen forsyningsproblemer som følge af, at gasforbindelsen mellem Tyskland og Rusland blev saboteret. Men den primære årsag til at priserne voksede så dramatisk var spekulation. Vi kan nu se det 100% dokumenteret sort på hvidt i disse energihandelsvirksomheders overskud. Merprisen, som forbrugerne og de små virksomheder har betalt, ender på bankbogen hos disse spekulationsfirmaer og udbetales til deres egentlige kapitalejere.

Regeringen gjorde intet ved spekulationen eller de eksorbitante priser, men valgte kun at udbetale støtte til en lille gruppe udvalgte pensionister, så de kunne betale regningerne og holde varmen. Statskassen har således betalt en del af energiselskabernes overskud, men har selv tjent mange gange mere på moms og afgifter.

Disse spekulanter påvirker også lovgivningen for at kunne opretholde deres forretning. De har argumenteret for, at staten skulle bruge flere penge på højspændingsledninger og ikke udbygge forsyningssikkerheden lokalt. Forsyningssikkerhed er nemlig dårlig for spekulationsforretninger, altså den forretning, der ikke bidrager med noget som helst andet end at snylte på befolkningen og udnytte andres arbejde.

Læs også:

Statsmagten og spekulanter har tjent milliarder ved at påvirke markedsprisen for energi

Kilde: https://erhvervplus.dk/it-og-tech/energi-overskud-tordner-frem-tre-aarhus-koebmaend-er-nye-milliardaerer

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater