Oktober Radio: Nye skandaler i det danske forsvar

Udsendelsen d. 29. august 2020

I dennes podcast fra Oktober Radio kommer vi ind på skandalen om Forsvarets Efterretningstjeneste der har hjulpet NSA med masseaflytning af al kommunikation ud og ind af Danmark. Vi kommer også ind på Finanslovsforslaget og hvem der skal betale regningen for krisen. Og til sidst omtales to nye bøger.

I 2013 blev det afsløret at USA’s efterretningstjeneste gennemførte masseovervågning af al kommunikation de kunne få adgang til verden over. Afsløringerne fra Edward Snowden indikerede også et samarbejde mellem NSA og Danmarks efterretningstjenester, der gav direkte adgang til tapning af Internettet, ved de kabler der forbinder Danmark med resten af verden.

Dengang blev dette dog aldrig bekræftet eller undersøgt til bunds, fordi Forsvarets Efterretningstjeneste og daværende forsvarsminister Nikolaj Wammen (S) nægtede at besvare spørgsmålet…

Nu er sagen kommet frem igen ved hjælp af en insider der har givet tilsynet den nødvendige dokumentation. Og fordi tilsynet selv udgav en pressemeddelelse om sagen.

Læs også: Partier enige om at holde hånden over FE’s ulovlige overvågning

Partier enige om at holde hånden over FE’s ulovlige overvågning

Hvem skal betale for krisen – Nu kommer svaret
Mandag komme regeringen med deres Finanslovsforslag, og den korte udgave er at bliver ”stramt”. I praksis kan man godt glemme alle valgløfter om flere pædagoger og klimatiltag mm. i stedet skal store dele af industrien have flere krisehjælpepakker. Arbejdsløsheden er det seneste halve år vokset med rekordfart, og vi ser en krise hvor stort set alle dele af samfundsøkonomien er hårdt ramt, og vi er langt fra at ramme bunden endnu. Tiden kalder på en fælles kamp for bedre levevilkår og for en revolutionær forandring.

Varmluftsstrategi for begyndere

Ny bog fra Per Helge Sørensen, der kalder sig komisk historiefortæller, tager fat i den megen spildtid de private og offentlige virksomheder bruger på meningsløst vås. Bogen er baseret på konkrete eksempler han har fået fra arbejdspladser i hele landet, hvor ledelsen aldrig involverer medarbejdere i diskussioner om konkrete beslutninger og mål. Men i stedet spilder folks tid på modefænomener, der spreder sig som sygdomme fra ledelseskonferencer:

Kerneværdier, arbejdsglædeprojekter, innovationsstrategier, ukonkrete initiativer og højtravende strategier uden indhold, som alle ender i glemslen efter uendelige møder og stort tidspilte.

Per Helge Sørensen giver til sidst i bogen nogle ideer til hvordan man bekæmper varmluftsstrategier, og forslår bl.a. civil ulydighed.

Varmluftsstrategi for begyndere

Byudvikling kunne være et eksempel på hvor fjernt denne type af visions snik snak er fra virkelighedens problemer. Og hvordan pengefolk og spekulations økonomi kommer til at drive udviklingen, når virkeligheden undertrykkes og demokrati er et fatamorgana.

Løgnen der gav begyndelsen til Danmarks Aktivistiske Udenrigspolitik

En ny bog gør op med skønmaleriet af Danmarks militære indsats i FN missionen i Bosnien 1994. Den såkaldte operation bøllebank som siden blev genfortalt til hudløshed af det danske militær og folketingsflertallet, der krævede at FNs fredsbevarende missioner skulle opgraderes til ”fredsskabende”.

Ikke mindst den ledende officer oberstløjtnant Lars Møller, har siden gentagne gange fortalt en røverhistorie om at alle ønskede sig en mere ”robust” indsats fra FNs mission.

Bogen fortæller hvordan den virkelighed føltes for soldaterne i den danske panser division, en historie om et katastrofalt ledelsessvigt fra officerernes side, druk og en unødvendig macho-attitude, som skulle provokere serberne til at skyde, så sneleopard-kampvognene kunne blive sat ind. Det er også fortællingen om højtstående personers interne psykologiske spil, som ender med sammenbrud og tillidstab. Dette er et sjældent indblik, og stiller igen spørgsmålstegn ved hele grundlaget for den ”aktivistiske udenrigspolitik”, som dele af militæret og folketinget har ophøjet til en dansk doktrin.

Myten om operation Bøllebank

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater