Den dag klimabevægelsen forbindes med en kamp mod imperialismen, bliver den farlig – Oktober Radio

UDSENDELSEN D. 28. SEPTEMBER 2019

Modtagelse af klimastrejkebevægelsen på talerstolen ved FNs generalforsamlings klimamøde, og uge med mange kæmpe demonstrationer i hele verden, viste at bevægelsen står ved en skillevej.
Ikke forstået på den måde at sejren er i hus, og alle i samfundets top nu vil lytte til videnskaben og forstå at handle i tide, tværtimod. Nu hvor FNs møde er overstået og løfterne skal udmønte sig i konkrete planer og handling, så står en langt hårdere kamp.

Man det kan allerede ses at den fossile industri har sat gang i en massiv modkampagne imod ”klimahysteri”. Mens de kalder klimaspørgsmålet for vigtigt, så afvises kravene til egentlig forandring som vanvittige og Greta Thunberg kaldes for en modbydelig populist.

Den politiske elite nægter at anerkende at mange lande allerede er hårdt ramt af klimaforandringer, og døjer med konflikter og knaphed på mad. Det ses også i Danmark hvor regeringen påtænker at fortsætte med at give tilladelse til at bore efter gas og olie i Nordsøen helt frem til 2055.

Skillevejen består i at erkende at reel samfundsforandring ikke komme fra dem der sidder på magten, de er dybt forbundet med oliebranchen og våbenindustrien. Hvis klimabevægelsen skal ændre verden, kan den ikke stå alene, udenfor klassekampen. Spørgsmål om bæredygtighed og miljø hænger nøje sammen med en kamp mod imperialismen.

I sidste del af udsendelsen omtaler vi to oversatte bøger. Den ene er beretningen om Alexander von Humboldt (1769-1859), der nu er kommet på dansk. Det er på mange måde et fint værk der handler om videnskaben og filosofien i en revolutionær periode i Frankrig og Tyskland. Hvordan Humbolt som en af de første i nyere europæisk historie beskrev fænomener i naturen som forbundne komplekse systemer der ikke kunne adskilles.

Den anden er Edward Snowdens selvbiografi, I offentlighedens tjeneste, hvor han beskriver hvordan det gik op for ham at statsmagtens ambition om overvågning af samtlige borgere på planeten ville ødelægge friheden.

Alle er efterhånden opmærksomme på at der foregår en kæmpemæssig overvågning og påvirkning gennem sociale medier som facebook og Internettets søgemaskine Google.
Gennem Internettet har virksomheder og politikere fået et fantastisk værktøj til at udbrede målrettet lobbyisme til hele befolkninger.

Men det virkeligt farlige bliver når indsamling af data gennem Internettet bliver militariseret, når det ”ikke kun” er private virksomheder eller kommunens sagsbehandlere der sidder og snager. Men der er tale om påvirkning og spionvirksomhed, og i sidste ende direkte angreb på et land gennem at målrettet angreb på nøglepersoner i samfundet. Det som Israel allerede har praktiseret, ved at angribe forskere der arbejder i Irans atomindustri.

Opfindelsen af naturen – beretning om Alexander von Humboldt

I offentlighedens tjeneste, Edward Snowden

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne