Efter kulsort finanslov: Den beskidte 2025-plan skal reddes med regeringsomdannelse

Løkke-regeringen har fra sit landsmøde inviteret Liberal Alliance og De Konservative til at indgå i regeringen. Hensigten er at redde den reaktionære nyliberale 2025-plan og Løkkes post som statsminister. APK opfordrer til at styrke den folkelige modstand mod finansloven og nedskæringsplanen.

apk_fyn_skilt

Venstre-regeringen fik lige op til partiets landsmøde gennemført en stribe reaktionære forlig til vedtagelse i folketinget: Den kulsorte Finanslov 2017 sammen med resten af blå blok, et nyt system for ejendomsvurderinger og afskaffelse af PSO-afgiften, betalt med skatteforhøjelser i bunden.

Der afsættes 6 milliarder til en delvis genopbygning af et nedbarberet skattevæsen, som har kostet samfundet to-cifrede milliardbeløb pga international svindel og monopolernes skatteunddrivelser.

APKs formand Dorte Grenaa siger:
– Nu skal den reaktionære stribe love igennem folketinget. Finanslov 2017 bør ledsages hele vejen igennem af fornyede folkelige protester i gaderne. En eventuel ny blå trepartiregering bør mødes med protester og kamp fra dag 1.

Løkke-regeringen har på rekordtid gjort sig dybt forhadt bredt i befolkningen. Konsekvenserne af mange års nedskæringsreformer er blevet synlige overalt med kontantshjælpsloft og integrationsydelse som nogle af de seneste elementer i en bevidst fattigdomsskabende politik, der i særlig grad retter sig mod de svageste i samfundet – syge, arbejdsløse, flygtninge og indvandrere.

Den folkelige modstand mod nedskæringsreformerne, som slår igennem overalt i samfundet og folks dagligdag, i kommuner og lokalområder, i institutioner og den daglige husholdning, er vokset til stadighed. Forskellige grupper og lag, der rammes, er gået til kamp imod dem og forsøger at danne en folkealliance for at sætte en stopper for nyliberalismens hærgen.

Samtidig er Løkke-regeringen i parlamentariske vanskeligheder på grund af modsætninger blandt dens støttepartier i blå blok. Ikke mindst Liberal Alliances ultimative krav om topskattelettelser på fem procent til den forkælede overklasse har fået regeringens parlamentariske spil til at gå i hårdknude.

I første omgang adskilte man derfor forhandlingerne  om finansloven for 2017 fra 2025-planen, der betyder et endeligt opgør med den danske og nordiske velfærdsmodel, selvom de hænger fuldstændig sammen og finansloven skal ses som et første skridt i gennemførelsen af 2025-planen.

Næste skridt er udspillet fra Venstres landsmøde: Invitationen til Liberal Alliance og De Konservative om at indgå i en blå tre-parti-regering med Dansk Folkeparti som støtteparti. Dermed håber Løkke og Hjort Frederiksen at få LA til at droppe sit ultimative krav om 5 pct. topskattelettelser inden jul og genoptage de afbrudte forhandlinger om 2025-planen.

Dansk Folkeparti vil formentlig gerne optræde i rollen som eneste støtteparti udenfor regeringen, fordi det så vil kunne afkræve konkrete indrømmelser i forhold til al lovgivning og fortsat forsøge at fremstå som de ældres og den lille mands støtte, selvom svindelsager og politisk fup har givet det store skrammer.

Et folketingsvalg i dag ville betyde et stort smæk til blå blok og store fremgange for den parlamentariske opposition, ikke mindst Alternativet og Enhedslisten.

Om det reaktionære puslespil går op som beregnet står tilbage at se. Arbejderpartiet Kommunisternes opfordrer til, at den folkelige modstand mod finanslovforslaget og 2025-planen forstærkes.

-Venstre-regeringen har været en ren arbejdsgiverregering. En regering af tre blå partier vil yderligere styrke en brutal nedskæringspolitik, der retter sig mod det store flertal: arbejdere, unge, kvinder. En politik ene og alene til gavn for de rige i landet, for Kapitalen, siger Dorte Grenaa.

På Venstres landsmøde roste Lars Løkke sig selv og regeringen for, at de var kommet temmelig langt med gennemførelsen af deres politik. Han tænkte måske på sit program fra 2012, hvor han erklærede:

Det skal ikke længere være forbundet med større prestige at gå på passiv forsørgelse end at have et arbejde i en opvask. Vi skal have sulten tilbage.

Se
‘Sult er sundt’, mener Løkke-regeringen – og det er ikke engang løgn
KPnet 16. marts 2016

Sulten er her. Regeringens lovede arbejdspladser og væksten er udeblevet.


Se også

Ny folkelig bevægelse på fremmarch: Nedskærings- og krigspolitikere! Nu stopper festen!KPnet 18. september 2016

Væk med 2025-plan og Finanslov 2017! Væk med Løkke og hans regering!
KPnet 8. september 2016

’2025-plan’ og finanslov 2017: Vejen til slagtning af de sidste rester af den danske velfærd KPnet 30. august 2016

KPnet 19. november 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater