Bliv aktiv mod krig og oprustning – det er tid til fred! Af Franz Krejbjerg

 
Franz KrejbjergAf Franz Krejbjerg 

Tale holdt på 1. maj på Fredsscenen i Aarhus for “Århus mod Krig og Terror”

Det er tid til fred. Krig løser ingen af de problemer verden står i. Krig er med til at skabe dem.

Det er tid til eftertanke. Hvad er der kommet ud af at bruge alle de mange millioner og dyrebar arbejdstid på krigsmateriel og bombetogter over fremmede lande?

Det er tid til at sige stop for flere krigseventyr. Det har gennem en alt for lang tid været den danske politik, at hver gang USA ringer og spørger om hjælp til deres krigseventyr springer man op og melder klar til tjeneste.

Det er som om politikerne glemmer, at der ingen gode erfaringer er. De har glemt de mange samfund, der er sat i stå, de mange mennesker der er sendt på flugt, lande der er blevet lagt i ruiner med hjælp fra danske bomber.

Det er tid at stå sammen om fredsbevægelsen.

fredsscenen

Og til jer soldater der har fået fortalt at krig er vigtigt arbejde for fred og sikkerhed og fremskridt – det er en illusion.

Jeres dyrebare ungdom og kræfter bliver ødslet væk i stormagters kamp om opdeling af verden. De mange krige som Danmark har været med i, de handler om kontrol og magt bl.a. over olie. Og i sidste ende er det som om, verdens stormagter er i gang med at forberede sig på en ny verdenskrig.

stop krigspolitikkenDet er tid til handling. Vi siger: Nægt at deltage i stormagternes krigseventyr. Nej til dansk krigsdeltagelse.

Et flertal i folketinget har for få uger siden besluttet at sende bomber og specialtropper til Syrien. De skriver: ”Vores mål er at fjerne truslen fra ISIL i Mellemøsten og Europa.” Det er som om regeringen synes at det er nok at begrunde bombetogter og millionudgifter med en enkelt linje. De vil gerne stoppe diskussionen om hvem krigen er til gavn for.

Når medier og politikere siger terror, så mener de i virkeligheden, at nu skal vi ned og bombe igen.

Men vi må insistere på at få at vide hvem Danmark går i krig sammen med, hvorfor vi går i krig.

Vi vil have den diskussion.

Den officielle begrundelse er, at krigen mod ISIS skal forstærkes af humanitære grunde. Altså nu skal man bombe humanitært. Har de slet intet lært?

Vi bør kaste et blik på de tidligere krige i Afghanistan, Irak og Libyen, som Danmark har rodet sig ind i med begrundelser som for at støtte kvinders rettigheder, uskadeliggøre masseødelæggelsesvåben, sikre demokrati, osv.

I alle de krigsramte lande har følgen af krigene været, at situationen på alle områder er blevet stærkt forværret. Krigene har efterladt disse lande i opløsning. Hvor intet fungerer. Og netop denne opløsning har skabt grobund for terrorgrupper.

Millioner af mennesker er nu på flugt. Ingen steder er forholdene forbedret.

Danmark eller andre magter har ingen ret til at overtræde en suveræn stats grænser uindbudt. Og det er det, der sker i Syrien. Ingen har ret til at bestemme Syriens politiske styre eller nyopdele landet – hverken gennem militær magt eller andre tiltag.

Borgerkrigen og terroren i Syrien er hovedsageligt påført af kræfter udefra. Det bedste skridt frem mod fred i Syrien vil være at stoppe al indblanding, ikke at starte en ny danskkrig.

Og så er det vigtigt at nævne, at en stor gruppe af de såkaldte ISIS-krigere kommer fra ghettoområder i EU-lande og andre dele af verden.

Det er bl.a. unge – som f.eks. her i Århus – der ikke har fået foden indenfor på arbejdsmarkedet og blev glemt af skolesystemet og er endt på gaden som udstødte. Så er de blevet rekrutteret. Ikke mindst i fængslerne i EU. Også det Danske fængselsvæsen har bidraget med terrorister til Syrien.

Men svaret fra EU og Nato-landene er, at de hellere vil fortsætte krigspolitikken. Og spare på ulandshjælpen og spare på socialpolitik og spare på kriminalforsorg.

Vi ved det er forkert. Vi ved det kun kan gå galt. Vi ved det vil gå galt endnu engang i Syrien.

I morgen den 2. maj, kommer der et udspil fra regeringen , hvor det vil blive lagt frem, hvad regeringens udenrigsgransker (hvad det så end betyder) er kommet frem til. Taksøe-Jensen vil præsentere en rapport, der skal give grundlaget for Danmarks kommende udenrigs- og krigspolitik.

Og denne rapport vil man bruge til at lægge op til hvilken type kampfly man vil købe.

nej til kampfly - sceneteltI over et år har man internt diskuteret kampfly, og der forventes indenfor de næste få uger en beslutning om hvilken type kampfly man vil købe.

Og alt peger på ,at deres foretrukne flytype bliver F35 – Joint Strike Fighter. Det foretrukne er altså flyet, der er bygget til bombeangreb, til forreste angrebsbølge, til at bære atomvåben.

Det er den type teknologi man vil binde kommende Folketingsflertal til.

Prisen er 30 mia. bare i indkøb. De samlede udgifter vil blive meget højere i flyenes levetid.

De kommende uger bliver altafgørende for om den beslutning bliver truffet. Det er altså nu det gælder om at vise modstanden – at komme med på gaden – og gøre opmærksom på at man er uenig.

Beslutningen om købet er dybt upopulær. Det ved regeringen og krigspartierne. Et klart flertal i befolkningen er imod de nye fly. Men de vil på alle mulige måder prøve at luske det igennem.

Det gælder om at vi kommer på banen med alle mulige protester og siger nej tak til nye kampfly.

I disse år oprustes der igen. Nato-alliancen og EU vil styrke forsvaret, og indkøb af alle mulige moderne våben.

Der kommer nye typer af automatiske og fjernbetjente våben, de moderniserer deres atom-arsenal.

Hver uge myrder USAs droner folk i lande, de ikke engang har erklæret krig.

Det sker hjemme fra skrivebordet i Pentagon med avancerede droner. Og det er en krigsform der ligesom aflytninger og tortur og hemmelige fængsler er i modstrid med den internationale ret.

Vi må insistere på at kalde det krig og aggression uanset om spioner og soldater sidder bag skrivebordet med en fjernbetjening eller de står på slagmarken.

Støt op om fredsbevægelsen

Støt op om krigsforbrydertribunalet og Tribunalforeningen

Følg med i vores kommende aktiviteter

Gå med i demonstrationerne

Bliv aktiv mod krig og oprustning – det er tid til fred.

 

Se også

Reportager fra 1. maj 2016

KPnetTV: 1. maj på Den røde Plads i Fælledparken

Alvor og fest: Scener fra 1. maj 2016 på Den røde Plads i Fælledparken

Rød 1. maj i Munkemose: Et klart Nej til flykøb, krig, EU og social udsultning

KPnetTV: Musik og taler på Fredsscenen 1. maj 2016 i Århus

1. maj i Aarhus: Nej til Danmarks krige og den sociale massakre

Taler 1. maj 2016

1. maj er et signal til at styrke en slagkraftig modstandsfront – Af Dorte Grenaa

Det er påtrængende at komme ud af EU – Af Hans Hansen

Det er påtrængende at komme ud af EU – Af Hans Hansen

Slut med at slå på de syge og de små! Af Anette Bjørn Nielsen

Danskerne vil ikke have kampfly: Vi demonstrerer d. 27. maj – Af Gerd Berlev

Det er nu vi skal stå sammen! – Af sygeplejerske Ditte Krøyer

Vi fortjener at være mere end en sølle stjerne på et elitært og udemokratisk flag! Af Morten Dam
Tale af Morten Dam, suppleant til landsledelsen i Folkebevægelsen i EU

Kampen om 30 timers arbejdsuge
Tale af Bolette Rose Jørgensen, snedkerlærling og aktiv i BJMF Ungdom

 

KPnet 8. maj 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater