Kampen om 30 timers arbejdsuge – BJMF Ungdom

 Af Bolette Rose Jørgensen, snedkerlærling og aktiv i BJMF Ungdom, 3F
Tale holdt 1. maj 2016 på Den røde Plads i Fælledparken

crowd2

8 timers arbejde, 8 timers fritid og 8 timers hvile

Det er en parole I nok allesammen har hørt. Kravet blev vedtaget i 1919 med argumentet om mere frihed over eget liv. Frihed til at bruge tid og overskud på familie, kultur og politisk aktivitet.

Kampen om arbejdstid har fagbevægelsen taget op igen og igen.

For 50 år siden var arbejdstiden herhjemme 45 timer om ugen. Efter seje kampe er arbejdstiden forkortet til de nuværende 37 timer.

At vi har en arbejdsuge på 37 timer er altså ikke nogen naturlov vi har bare vænnet os til at sådan er det lige nu.

Jeg kommer fra BJMF Ungdom min lokale lærlingeklub i 3F. Vi er i dag gået på gaden med kravet om 30 timers arbejdsuge med fuld lønkompensation. Det gør vi fordi hver fjerde 3F’er ikke er på arbejdsmarkedet når de fylder 60 år. Fordi de simpelthen er slidt ned.

Den hævede pensionsalderen gør, at arbejdstiden over et helt liv er øget væsentligt.

Bolette-Rose-Joergensen_3F_UngdomVi er den ungdom, der skal være på arbejdsmarkedet til vi er 70. Hvis vi skal kunne holde til det, skal arbejdstiden sænkes.

Vi er faglige unge og vi vil ikke slides ned!

8 timers arbejde, 8 timers fritid og 8 timers hvile

Jeg ved ikke med jer, men for mig er fritid fandeme ikke transport til og fra arbejde, indkøb, rengøring og tøjvask. Arbejdsliv og liv skal hænge sammen. Vi vil have tid til venner, kultur, kærester, familie og politik.

I min lærlingeklub mener vi at fagforeningen skal gå forrest og være en kampplads. Vi skal som fagbevægelse stå samlet om et overenskomstkrav for 30 timers arbejdstid med fuld lønkompensation.

Tid til mer job til fler

Det var parolen under Påskestrejken i ´85 og den er stadig hamrende relevant.

Om et år skal jeg til svendeprøve. Jeg tror jeg kommer til at hoppe rundt i en glædesrus over ENDELIG at være færdig med min læretid. Men det betyder også at jeg skal se mine nyudlærte kammerater i øjnene velvidende at vi fremover kommer til at slås om arbejdet. For arbejdsgiverne elsker at minde os om, at der er masser af arbejdsløse der gerne overtager vores job hvis vi er utilfredse. Det er ikke et værdigt arbejdsliv.

Vi vil gå ned i tid i stedet for at efterlade vores nyuddannede kollegaer på passiv forsørgelse.

Vi skal fordele arbejdet så flere kommer i job!

Alternativet har profileret sig på deres krav om 30 timers arbejdsuge. Det synes jeg sgu er meget fedt. Til gengæld trækker jeg lidt på smilebåndet når de får stillet spørgsmålet, “Jamen, hvordan skal det finansieres?” og svarer, “Det skal finansieres med vores børns smil”..

For jeg synes sgu det er meget fair, at arbejdsgiverne betaler gildet.

Den rige top af vores samfund har de sidste mange år indkasseret den ene fede lønstigning efter den anden, fået gyldne håndtryk og domineret den offentlige debat med nødvendighedens politik.

Det er sket på vores, på arbejderklassens bekostning.

Hvis vores hænder ikke bevæger sig tjener Mester ingen penge. Dét skal vi altsåre bevidste om. Det er kun rimeligt, at vi kræver mere af den værdi, vi skaber hver eneste dag ved vores slid.

Derfor er vores krav om 30 timers arbejdsuge selvfølgelig uden løntab.

Danmark har gode erfaringer med at sænke arbejdstiden. Fra 1966-1990 er vi gået fra en ugentlig arbejdstid på 44 til 37 timer. I den periode er vi kun blevet et rigere, mere velhavende og mere produktivt samfund faktisk er arbejdsproduktiviteten fra 1966 til i dag steget med 282 procent.

Vi skal altså ikke lade os skræmme af modviljen mod nedsat arbejdstid, men i stedet gå i offensiven og kræve magt over vores eget arbejde.

I Sveriges næststørste by Göteborg har man flere steder indført seks timers arbejdsdag. På et universitetssygehus var personalet så tidspressede at mange gik ned med stress og måtte sygemeldes.

I Sverige er der ingen borgere der har problemer. I Sverige er det kun Staten der har problemer som skal løses FOR borgerne. Derfor gik universitetssygehuset forrest med at løse stress på arbejdet ved at forkorte arbejdsdagen til seks timer.

I min fagforening tror vi på, at en 30 timers arbejdsuge vil forbedre hverdagen for danskerne på en måde, der vil kunne mærkes. Helt konkret med øget livsglæde.

Der vil være mere overskud til at gøre en forskel for andre mennesker, politiske diskussioner og hinanden.

Jeg synes det er fedt at os i ungdomsfagbevægelsen går sammen om kravet for 30 timers arbejdsuge med fuld lønkompensation. Og det kunne være RIGTIG fedt hvis toppen af den danske fagbevægelse vil være med på kravet.

For er der noget vi trænger til i fagbevægelsen, så er det visioner og større mål.


Se også

Formanden for 3F-Ungdom: ’Vi går på gaden 1. maj med kravet om 30 timers arbejdsuge – med fuld lønkompensation’
KPnet 26. april 2016 

Kravet i 2016 er 6 timers arbejdsdag med 8 timers løn
Af Dorte Grenaa, KPnet 12. april 2016


KPnet 3. maj 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater