Danskerne vil ikke have kampfly: Vi demonstrerer d. 27. maj – Af Gerd Berlev

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Af Gerd Berlev, TID TIL FRED og “Nej tak til nye kampfly”-kampagnen-

Tale holdt på 1. maj 2016 på Den røde Plads i Fælledparken

Over 10 år har det taget skiftende regeringer at nå frem til den beslutning, der skal tages her før sommerferien. Typevalget af kampfly.

Det langvarige forspil skyldes ikke mindst, at der er en stor og omfattende modstand i alle befolkningslag mod Danmarkshistoriens største milliardhandel (som den danske regering i parentes bemærket allerede HAR brugt 2 milliarder på). Risikoen for en gigantisk IC4-skandale lurer lige om hjørnet.

Favoritten Joint Strike Fighter, JSF35, har været og er stadig ramt af alvorlige fejl, f.eks. bliver de it-funktioner, der gør flyet unikt, måske aldrig færdige. Pentagons egen våbentest-enhed mener, at det langtfra er forsvarligt at sende flyet i kamp. Boeing, der lige har reklameret vidt og bredt med at de sælger død på vinger – virker fra første arbejdsdag – kan sandsynligvis ikke fortsætte produktionen uden et salg til Danmark (og andre europæiske lande efterflg.)

Men, forsikrede krigsministeren os: »Beslutningsgrundlaget og regeringens indstilling til typevalget vil … blive lagt åbent frem forud for den politiske diskussion af typevalget,«. Det sagde Peter Christensen i november.

”Når vi lægger beslutningsgrundlaget frem, bliver det sammen med en anbefaling fra regerings side om, hvilket fly vi mener, er bedst, sammen med et forslag om antallet af nye kampfly. Derefter bliver der en periode med spørgsmål, forhandling og offentlig debat. Hvor lang tid den periode bliver, er grundlæggende op til forligskredsen. Jeg mener ikke, vi skal træffe en beslutning, før alle forligskredsens medlemmer er trygge ved at kunne træffe den beslutning.”

Fredsboder

Som de gjorde ved valget af F16 i 1975 lægger USA igen et stort pres på de danske politikere. Udenrigsminister Kristian Jensen var på besøg hos den amerikanske udenrigsminister John Kerry i begyndelsen af marts og efterflg . fik Danmark besøg af den amerikanske udenrigsminister for Europa. Det er ikke samtaler, der bliver lagt frem for offentligheden, så jeg gætter på at kampflykøbet var ét af samtaleemnerne. Krigsindsatsen i Syrien var et af de andre, men også missil”forsvaret” i øst-europa, hvor Ukraine-krigen skærpes og den ”nye” kolde krig er ved at blive brandvarm.

Forligskredsens medlemmer ryster ikke på hænderne endnu. Det skal de komme til. Det vigtigste spørgsmål, blev ikke lagt ud til offentlig debat. Det var en i offentligheden ganske ubemærket beslutning, da forsvarsforligskredsen valgte, at der skulle købes nye kampfly. En debat vi skulle have haft dengang og som vi efterlyser nu: Hvad skal vi bruge kampfly til? Hvad skal der til for at forsvare Danmark? Vi vil have den debat. Verden ser meget anderledes ud, end da beslutningen blev taget

TID TIL FRED – aktiv mod krig og i Kampagnen Kampfly NEJ siger: der ER slet ikke brug for kampfly. Det er angrebsvåben. De er skabt til at føre angrebskrig, til at medbringe bomber af alle slags – også atomvåben, til at overvåge og angribe andre landes territorier.

Derfor indkalder vi ALLE, der er imod købet af kampfly til demonstration den 27. maj, den nærmere plan for rute mm. planlægges tirsdag den 10. maj på et stormøde i Folkets Hus, men vi ender uden tvivl på Christiansborg Slotsplads fredag den 27. maj. Løbesedler kan hentes i vores bod, også til viderefordeling.

Men hvorfor er spørgsmålet om krig og fred så vigtigt? Der er jo så mange forskellige angreb på den arbejdende befolkning, de unge, studerende, de syge, de gamle for ikke at tale om presse- og ytringsfrihed, demokratiske rettigheder, overvågning og andre politistatsmetoder, ikke mindst via EU.

Ud_af_natoKrigen og fascismen er redskaber for de imperialistiske regeringer og finans- og monopolkapitalen. Redskaber til at sikre profitten og væksten, når andre metoder ikke slår til. Når lønningerne er presset i bund og de sociale forsikringer er fjernet, når statens udgifter er skåret ind til benet og krisen alligevel lurer om hjørnet er svaret krig. Derfor er kampen mod krigen og for freden også en kamp mod løntryk og nedskæringer og en kamp for menneskeværdige vilkår for alle.

Oprustningen, og krigene Danmark deltager i – som halehæng til USA – er imperialistiske interventioner og indblandinger, der udplyndrer landene. Det er røverkrige, der skaber massiv flugt og migration fra fattige og undertrykte lande til de rige lande, som lukker grænserne.

Den reaktionære og fascistiske terror forøges med krigene og de militære aggressioner. Landkortene nytegnes i hele regioner. Og terroren fastholder store dele af befolkningen i en fjendtlig indstilling over for oplysning og fremskridt.

Der er brug for opbygningen af en fælles front nationalt og internationalt. En front mod kapitalens offensiv og den politiske reaktion og mod den imperialistiske krigspolitik og fascistiske terror!

Lad os forstærke og udvide kampen mod røverkrigene, mod de imperialistiske interventioner og indblandinger, mod genoprustningen og de militære skridt, der tages af de kapitalistiske regeringer!

Lad os tage kampen for freden alvorligt, det er en kamp for menneskeværdige vilkår for alle.

Lad os begynde med at samles om modstanden mod købet af nye kampfly. Indtil videre er valget forsinket 10 år, men valget er ikke så svært – danskerne vil IKKE have kampfly.

Lad os vise det på mange forskellige måder – over hele Danmark må modstanderne på gaden den 27. maj foran Rådhusene, med skilte og egne krav. I København i en demonstration til Christiansborg.

NU SKA’ LØKKE SNART GÅ A’ – VI VIL INGEN KAMPFLY HA’

Se også

Reportager fra 1. maj 2016

KPnetTV: 1. maj på Den røde Plads i Fælledparken

Alvor og fest: Scener fra 1. maj 2016 på Den røde Plads i Fælledparken

Rød 1. maj i Munkemose: Et klart Nej til flykøb, krig, EU og social udsultning

Taler 1. maj 2016

1. maj er et signal til at styrke en slagkraftig modstandsfront – Af Dorte Grenaa

Slut med at slå på de syge og de små! Af Anette Bjørn Nielsen

Det er nu vi skal stå sammen! – Af sygeplejerske Ditte Krøyer

Vi fortjener at være mere end en sølle stjerne på et elitært og udemokratisk flag! Af Morten Dam
Tale af Morten Dam, suppleant til landsledelsen i Folkebevægelsen i EU

Kampen om 30 timers arbejdsuge
Tale af Bolette Rose Jørgensen, snedkerlærling og aktiv i BJMF Ungdom

 

Kpnet 7. maj 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater