Slut med at slå på de syge og de små! Af Anette Bjørn Nielsen

Anette Bjørn NielsenAf Anette Bjørn Nielsen, for jobcentrets ofre
Tale holdt 1. maj 2016 på Den røde Plads i Fælledparken

Hej alle sammen – syge som raske,

Jeg er glad for at få nogle minutter af jeres opmærksomhed.

Alle syge kender det. Men ved I, alle I raske mennesker, at det kun kan tage 22 uger, fra man bliver sygemeldt til man ender på kontanthjælps niveau og offentligt forsørgelse. Hvis I kommer alvorligt galt af sted på arbejdet i morgen, kan I altså glæde jer over, at I er trygge og i sikkerhed… til den 3. oktober. Ikke i 2018 eller 2017, nej 3. oktober her til efteråret. Og hvad sker der så?

Du møder måske en læge og et sundhedsvæsen, som ikke anerkender dine symptomer – eller du bliver afkrævet dokumentation fra én eller endda flere speciallæger med urimeligt lange ventetider – for at du kan få en diagnose – ja så er du med i de syges klub.

De syges klub… det er Klubben, hvor ingen regler gælder. Hvor Jobcentret har ret til at underkende dine diagnoser, endda underkende erklæringer fra din speciallæge alt sammen af en årsag. Fordi beskæftigelseslovgivningen er fyldt med huller og alt ansvar er lagt ud til kommunerne.

de syge sko fælledparken copy

Jamen hvorfor er der så ingen, der ændrer den lov… – “det skal kunne betale sig at arbejde”, siger vores såkaldte beskæftigelsesminister. Han fralægger sig ansvaret for de syge – der bliver mishandlet i dette land. Hvorfor gør han det jo – fordi han har givet ansvaret til kommuner? Han mener kommunerne gør et kæmpe stykke arbejde og ovenikøbet godt.

Men hvordan kan man have tillid til kommunerne, når man gang på gang hører syge klage deres nød over dårlig, langtrukken sagsbehandling og med masser af fejl? Hvordan kan det lade sig gøre, at et land svigter sine syge medmennesker? Er det fordi alle skal bidrage til samfundet – eller måske fordi man vil spare penge på de svageste, så de rigeste kan få skattelettelser? De syge ønsker ikke at være syge og ville meget hellere have lov at bidrage, men det kan være svært at nå igennem til den raske del af befolkningen – når de syge via medier og politikere bliver kaldt dovne samfundsnassere. Så prøv at være i vores sko bare et øjeblik. Det kan blive dig i morgen.

At blive tilkendt fleksjob / førtidspension – som mange af os syge, med nedsat arbejdsevne drømmer om – tager år. Jeg selv har været syg i to år, og der er hverken lys eller blot håb om at blive endeligt afklaret. Mit forløb ender snart – det var to år, som på ingen måde har bragt mig tættere på en afklaring. Andre har ventet mange flere år end jeg. Mange er blevet mere syge alene på grund af den usikre og uafklarede livssituation, som samfundet har budt dem. Andre er døde, mens de ventede tålmodigt.

Det er ikke alle sygdomme, der kan ses, og nogle er meget svære at få en klar diagnose på. Som syg må man ikke bare være uendeligt tålmodig. Man må også ruste sig til at blive mistroet, mistænkt for at lyve og påstå, at du er syg – for nogens vedkommende i årevis. Det er alt for nemt at skære på de økonomiske ressourcer, når det er svage, syge og udsatte borgere, som ikke har kræfter til at tage til genmæle, så det kan høres.

sulten_tilbage2Så næste gang du møde en syg, der klager sin nød, så husk det kunne være dig. Vi har brug for raske mennesker, der vil støtte os, høre på os og forstå vores kamp. Vi håber, I vil vide mere. Kom og se vores aktion “de syges sko” – over ved Prosa teltet – kom og få en snak og hør om virkelighedens Danmark – den som politikere og medier forsømmer.

Vi deler også en pjece rundt om vores udfordringer. Tag den med jer, læs om vores situation og bred budskabet. Så giver du den hånd, som vi har brug for.

Vi har sendt mails til ministrene på Borgen – de er ligeglade for det hele handler om at spare. Men vi kan godt bruge 30 milliarder på kampfly, og der er råd til at eliten sender deres penge i skattely, mens vi ser på og venter tålmodigt.

Dette er hvad vi syge drømmer om:

Al udredning fra sundhedsvæsenet skal foregå på sygedagpenge, når man er færdig udredt kan man fortsætte på jobafklaring / ressourceforløb

Disse forløb kan kun vare 2 år max

Syge ønsker at blive behandlet med omsorg og respekt – for vi VIL nemlig gerne bidrage til samfundet. Så STOP med at tale dårligt om os.

Derfor fortsætter vores kamp på Facebook i de mange sygegrupper og overfor politikerne, hver gang chancen byder sig.

SLUT MED AT SLÅ PÅ DE SYGE OG DE SMÅ.

TAK FOR ORDET.

Se også

Reportager fra 1. maj 2016

KPnetTV: 1. maj på Den røde Plads i Fælledparken

Alvor og fest: Scener fra 1. maj 2016 på Den røde Plads i Fælledparken

Rød 1. maj i Munkemose: Et klart Nej til flykøb, krig, EU og social udsultning

Taler 1. maj 2016

1. maj er et signal til at styrke en slagkraftig modstandsfront – Af Dorte Grenaa

Det er nu vi skal stå sammen! – Af sygeplejerske Ditte Krøyer

Vi fortjener at være mere end en sølle stjerne på et elitært og udemokratisk flag! Af Morten Dam
Tale af Morten Dam, suppleant til landsledelsen i Folkebevægelsen i EU

Kampen om 30 timers arbejdsuge
Tale af Bolette Rose Jørgensen, snedkerlærling og aktiv i BJMF Ungdom

 

Kpnet 7. maj 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne