Gravide unge bliver fyret fra både job og uddannelse


Nogle kommuner fyrer deres elever, når de bliver gravide. Firmaer forsørger at skrive forbud graviditet ind i kontrakter. Jobsamtaler bruges til forhør om barselsplaner.

Tillykke, du skal være mor!

Men er du elev i kommunalt regi kan den glædelige begivenhed hurtigt blive fulgt op af en helt anden virkelighed. Nemlig: Vi ser os nødsaget til at opsige din uddannelseskontrakt, da du ikke længere kan opfylde den.

Det skete bl.a. for en 23 årig ung kvinde, da hun blev gravid. Sønderborg kommune afbrød hendes uddannelse som social- og sundhedshjælper, og hun mistede sin elevløn.

Efter barslen kan hun så søge ind på studiet igen og starte forfra. Hvis hun magter det.

Kommunernes Landsforening begrunder kommunernes praksis med, at eleverne er midlertidigt ansatte, så derfor kan uddannelseskontrakten ophæves.

De er jo kvinder

Er man som ung kvinde ansat i et privat plejefirma, behøver man ikke frygte for sin elevplads som sosuhjælper. De tager nemlig slet ikke elever.

Til gengæld kan man opleve, som i plejefirmaet Clara Service, at man ikke må blive gravid i løbet af det første års ansættelse

Fra Clara Service lyder forklaringen, at man er nødt til at sikre sig stabil arbejdskraft, når størstedelen af de ansatte i faget er kvinder,

Babyplaner

Næsten hver femte kvindelige HK’er – 17 procent – har fået spørgsmål til babyplaner til jobsamtaler. Og for kvinderne mellem 31 og 40 år gælder det hver for hver fjerde.

I alle tre tilfælde overtrædes op til flere love på en gang.

Men med nyliberalismens triumftog i Danmark og EU forsørger både private og offentlige arbejdsgivere igen med alle midler at  fjerne og omgå tilkæmpede rettigheder.

Såsom kvinders ret til at  blive gravide og får børn – og kvinders ret til både arbejde, uddannelse og børn.

Se også

8. marts 2014: Mareridtet vender tilbage – Stop det!
Af Dorte Grenaa

Dorte Grenaa: “Kvinderne har pinedød brug for socialismen”
Kommunistisk Politik 6, 1999

Netavisen 11. marts 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne