Arkiv - Verden i kamp 2006-2007
Arkiv - Verden i kamp 2004-2005
Arkiv - Verden i kamp 2002-2003
Arkiv - Verden i kamp 2000-2001

Artikler og temaer fra
Folkenes kamp

ARKIV VERDEN I KAMP 2008

Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer

IKMLPO-logo (spansk)

IKMLPO har afholdt sin 14. internationale konference
November 2008
_________________

Fælleserklæring juni 2008
Vi fordømmer EU’s skammelige udvisningsdirektiv

Kun revolutionen og socialismen kan sikre national uafhængighed, frihed, velstand og fremskridt for folkene
Udtalelse fra det XII Internationale Seminar om revolutionens problemer i Latinamerika

____

Ned med provokatørregeringen der dræber unge
Det monarko-fascistiske parti ’Nyt demokratis’ reaktionære regering indser, at den til stadighed mister opbakning i befolkningen – en kendsgerning, som afspejles i meningsmålingerne – og forsøger desperat at genvinde et momentum ved at ty til fascistisk vold.
Udtalelse fra Bevægelsen til genopbygning af Grækenlands Kommunistiske Parti (1918-53)

Anasintaxi: Ned med Karamanlis-regeringen, der er badet i blod og vold
Fra det græske marxistisk-leninistiske blad Anasintaxi, organ for Organisationen for Gendannelsen af Grækenlands Kommunistiske Parti har vi modtaget en foreløbig beretning om det græske oprør
Af Anasintaxi

IKMLPO har afholdt sin 14. internationale konference
Den 14. plenarforsamling i Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer er blevet afholdt i Den Dominikanske Republik i november 2008. Den vedtog bl.a. en udtalelse omkring den nuværende kapitalistiske krise.

_____________________

Enver Hoxa 100 år

Enver Hoxha 1908 - 2008

1908 - 2008

Festmøde i København Enver Hoxha 100 årEnver Hoxhas 100 år markeret i København
Fredag den 17. oktober markerede Arbejderpartiet Kommunisterne og DKU Enver Hoxhas 100 års fødselsdag. Gennem udstilling, taler,video klip og digteoplæsning blev Enver Hoxha fejret for sit fremragende og stadig aktuelle bidrag i den internationale arbejderbevægelse og den internationale kommunistiske bevægelse (Klik på billedet)

Enver Hoxha og den revolutionære kamp i dag
Oplæg i forbindelse med festmødet Enver Hoxha 100 år

Enver Hoxha 100 år: Revolutionen – et spørgsmål taget op til løsning
Enver Hoxha er den største marxist-leninist i nyere tid. Han forsvarede og udviklede arbejderklassens revolutionære politik og teori i en vanskelig periode i dens verdenshistorie.

Enver Hoxha 100 år: Kapitalismens sidste stadium
Et hovedformål med Enver Hoxhas værk Imperialismen og Revolutionen (1978) var at skabe klarhed og skære igennem den store mængde illusorisk vås og forvirring som revisionismen skabte i arbejderklassen over hele verden.

16. oktober 2008: Enver Hoxha 100 år
[] Enver Hoxha spiller stadig en betydningsfuld rolle i en historisk periode, hvor kapitalismen er i så voldsom og dyb en krise som nogensinde, hvor imperialismen dag efter dag viser sig for folkene som et krigsgalt, men også råddent og døende system, og hvor millioner af mennesker søger vejen til et andet og bedre samfund, som kun kan være et socialistisk samfund.

Hvad sagde Enver Hoxha?
En del af Enver Hoxhas bøger foreligger på dansk, udgivet i 1970erne og 80erne af Forlaget Arbejderen og det revolutionære DKP/ML.

Nexhmije Hoxha og Enver Hoxhas børn ved hans grav i Tirana på 100-års-dagenAlbanere hylder  Enver Hoxha på  100-års-dagen
Mange steder i Albanien, bl.a. Tirana og Gjirokastra, markeredes 100-års-dagen for Enver Hoxhas fødsel 16. oktober. Også i Kosova blev dagen fejret.

_____________________

Den værste kapitalistiske krise siden 1930’erne: Hvad vil DU gøre?
Krisen er så dyb i USA, at der nu som i 30erne ikke gives anden vej end arbejderklassens organiserede kamp: 'Enhed og modstand er ikke længere noget valg. Det er et spørgsmål om at overleve', siger Larry Holmes fra Workers World partiet.
Af Larry Holmes, Workers World

Revolutionær og reformistisk krisepolitik
Under kapitalismen findes bare én effektiv måde at møde krisen på. Den indebærer braklægning af kapital og indgreb fra borgerskabets stat, i værste fald krig. Det første betyder, at industribedrifter bliver lagt øde, og at arbejdspladser raseres. Det sidste betyder, at staten optræder som fælleskapitalist for at komme den herskende klasse som helhed til undsætning, uden at skele for meget til enkeltkapitalister.
Af Jan R. Steinholt Revolusjon, Norge

Den neoliberale politik betyder krise, recession, krig: Nægt at betale!
Omfanget af denne krise viser det mislykkede neoliberale politik, som i årevis er fremstillet  som den eneste mulige politik. Denne krise viser, at den eneste løsning er at bryde med disse politikere og ikke forsøge at komme dette system til hjælp, der placerer alle byrder på de arbejdende, på masserne og folket.
Af Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti PCOF

Kapitalistisk brandslukning: Stadig flere dollarsedler på finansbålet
Den såkaldte redningspakke fra finansminister Henry Paulson og centralbankchef Ben Bernanke på mindst 700 milliarder dollar ) giver ingen løsning på krisen, heller ikke efter at republikanerne og demokraterne i Kongressen omsider klarede at enes om ingredienserne i førstehjælpskassen. Hjerteanfald lader sig ikke kurere med plaster i metervis.
Af Jan R. Steinholt, Revolusjon

Den danske delegation på IUL i BrasilienFantastisk international ungdomslejr i Brasilien
Brasilien er et land hvor fattigdommen stinker og kampen for boliger hører til dagens orden. Her 3 rejsebreve med indtryk fra den 21. internationale ungdomslejr i Brasilien der blev en stor succes og indtryk fra deres øvrige ophold i Brasilien.
Se også
Udtalelse fra den 21. antifascistiske og antiimperialistiske ungdomslejr
De unge på den 21. internationale ungdomslejr i Rio de Janeiro, Brasilien, fordømmer og afviser imperialismens folkedrabspolitik imod nationernes befrielseskamp. De imperialistiske krige, nedslagtningen af og torturen mod folk, som modsætter sig besættelseskrige i Irak og Afghanistan.

Carlos Latuff på international ungdomslejr – og i Kommunistisk Politik
En af gæsterne og oplægsholderne på den 21. internationale ungdomslejr i Rio de Janeiro var den verdenskendte politiske satiretegner Carlos Latuff.

Grækenland: Kapitalisterne flår den arbejdende befolkning via pris- og skattestigninger
Der er krise i Euroland, og overalt søger de herskende at vælte krisens byrder over på den arbejdende befolkning – og overalt gås der til modstand.De græske marxist-leninisters blad Anasintaxi beskriver situationen i dette land

Krig og provokationer i Kaukasus
Krigen i Kaukasus drejer sig ikke om det "lille Georgien" mod stormagten Rusland. Præsident Mikhail Sakasjvili i Georgien er ude på krigsopdrag med USA i ryggen, og muligvis på direkte ordre fra Washington. Det vi ser er imperialistisk revirmarkering, både direkte (Russland) og via stedfortræder (USA). Det hele kan utvikle sig til en farlig storkonflikt midt i knudepunktet for olierørledningerne fra Det Kaspiske Hav.

Af Jan R. Steinholt Revolusjon

Solidaritet med succes! Tyrkiske Hayat-TV sender igen
Siden onsdag den 6. august har den progressive tyrkiske TV station kunnet genoptage sine udsendelser efter at have været lukket ned siden d. 16. juli på baggrund af pålæg fra den tyrkisike regerings side.

Hayat TV kan ikke bringes til tavshed
Tyrkiske myndigheder har uden forvarsel standset udsendelser på Hayat TV. Det skete den 16. juli. Den progressive fjernsynskanal der blev startet op i fjor under slagordet "livet er mangefarvet" er en alvorlig torn i øjet på den tyrkisike stat.
Af Hayat TV, Tyrkiet

IKMLPO: Udtalelser fra møde i Madrid juni 2008

Kommuniké fra de marxistisk-leninistiske partier og organisationers møde i Europa
En række europæiske partier fra Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer har mødtes i Madrid juni 2008 med spørgsmålet om kommunisternes arbejde i fagbevægelsen som centralt tema.

Det irske folk sagde NEJ til Lissabon traktaten!
Det irske folks afstemning må respekteres og ratifikationsprocessen af Lissabon-traktaten må stoppe.

Solidaritet med fransk strejke for normalisering for papirløse arbejdere
Siden den 15. april 2008 har hundreder af "papirløse" arbejdere – indvandrere uden opholdstilladelse – været i strejke i Paris-regionen på opfordring af fagforbundet CGT og en række fagforeninger for at opnå varige opholdstilladelser under rimelige betingelser.

Tunesien: Talsmanden for PCOT og hans 9-årige datter angrebet af politisk politi
Tunesiens Kommunistiske Arbejderparti (PCOT) skal hermed informere offentligheden om, at vores  talsmand Hamma Hammami, er blevet udsat for et overfald, begået af fire politibetjente fra det politiske politi.

Norge: Krigsforbrydere med ”fredsprofil”
I Norge er SV , Socialistisk Venstreparti, et erklæret "rødgrønt" parti som Enhedslisten med i regeringen. -Men uanset de bryster sig af at være åh så "rødgrønne" så er det et kabinet af krigsforbrydere, og alle er medansvarlige for den illegale krig og besættelse i Afghanistan.
Af Jan Steinholt, tidsskriftet Revolusjon

Francisco Caraballo løsladt (Arkivfoto)Kammerat Francisco Caraballo er fri!
Det har taget hele fjorten år, før det glade budskab om løsladelsen af de colombianske marxister-leninisters leder Francisco Caraballo kom. Men nu er han fri!
Kommuniké fra Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer

Se også interviewet
Francisco Caraballo: Marxist-leninist og politisk fange i Colombia

Appel for international fagforeningskonference i Tyrkiet
Fra den 23. – 25. maj 2008 afvikles den internationale faglige konference, for fagforeninger og fagligt aktive. Den imperialistiske globalisering med monopolers og regeringérs koordinerede angreb øger behovet for international faglig samarbejde og modstand. Det er præcis på tide at mødes, hedder det i den internationale faglige appel.

PCMLE: Udtalelse imod Columbias aggression
”Harmdirrende afstand fra Alvoro Uribe Velez regeringens kriminelle, krybende og provokative handlinger.”
Udtalelse fra Ecuadors Kommunistparti Marxister Leninister, PCMLE

Israel i gang med at begå massedrab i Gaza
Vi slutter op om de voksende protester overalt i verden og kræver øjeblikkelig tilbagetrækning af den israelske hær fra Gaza.  
Udtalelse fra Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti, PCOF

15. marts: Gå med i demonstrationerne imod imperialisternes krige
15.-22. marts: Lad os forberede os selv på verdens demonstration imod krigen på 5 årsdagen for invasionen af Irak. Lad os styrke solidaritetsbevægelsen med folkene i Irak, Afghanistan og Palæstina, samt fordømme enhver militær aggression eller økonomisk sanktion imod Iran.
Af Irans Arbejdets Parti (Toufan)

KPml NorgeNorge: KPml’s første årsmøde afholdt
Kommunistisk Platform (KPml) har for nylig afholdt sit første ordinære årsmøde og valgt en ny ledelse. Kommunistisk Platform opstod i marts 2007 som svar på at Arbeidernes Kommunistiske Parti APK,  som var den sidste rest af kommunistisk organisering i Norge,  blev likvideret og slået sammen med Rød Valgalliance  til et venstrereformistisk partiprojekt ’Rødt’
Af Kommunistisk Platform ML (Dansk oversættelse)
Se også
En kriseramma kapitalisme og ei kriseramma venstreside
Politisk beretning til det 1. årsmøtet i KPml

EMEP: Frihed og demokrati kan ikke reduceres til hovedtørklæder
Udtalelse fra EMEP, Tyrkiets Arbejderparti, i forbindelse med det tyrkiske parlaments beslutning om at tillade islamiske hovedtørklæder på universiteter og højere læreanstalter

Stop fransk og EU-indblanding i Tchad
Udtalelse fra Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti PCOF om borgerkrigen i Tchad, hvor franske styrker og en planlagt EU-styrke skal komme den trængte præsident Idriss Déby til undsætning

Venstrebølgen i Latinamerika
Kamp mod imperialismen og for national frigørelse foregår på flere kontinenter. Men et særtræk ved Latinamerika er, at socialismen som idé og omdrejningspunkt har fået ny massetilslutning efter år med desillusionering og politisk apati over for imperialismens voldsomme antikommunistiske offensiv i kølvandet på Berlinmurens fald. En ny norsk pjece med tekster af bl.a. Pablo Miranda (Ecuador), som kan hentes ned fra nettet her, giver et overblik over den revolutionære frontlinje på kontinentet.
Revolusjon (no)
Venstresida i Latin- Amerika Utfordringer og perspektiver (pdf)

Fidel Castro: Henvendelse til Nationalforsamlingen
DOKUMENTATION: Fidel Castros nytårhilsen i år , som blev læst op ved åbningen af den cubanske nationalforsamling 1. januar 2008 - 48 års-dagen for Batistas fald og indtoget i Havanna.
Stop Terrorkrigen

Nej til grænse-krydsende operationer ind i Irak
Grænse-krydsende operationer ind i Irak er ikke nogen løsning. Det vil kun antagonisere forholdene imellem folkene.
Af Labour Party of Turkey (EMEP)

Et øjebliks sandhed - og nye løgne
Mens Norge skal lokke Sverige ind i NATO, skal Sverige bidrage til at Norge bindes endnu tættere til EU.
Af Revolusjon

_________________________

Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer

Pressemeddelelse fra IKMLPO november 2007

IKMLPO: Nej til den europæiske "reform"-traktat

IKMLPO: Imod væksten af racisme, fremmedhad og fascistiske overfald i Europa

IKMLPO: Udtalelser om Pakistan, Iran og det kurdiske spørgsmål

Hilsen til Colombias Folkets Befrielseshær (EPL) i anledning af 40 års kamp

Med globalt perspektiv: IKMLPO
Af Klaus Riis, Arbejderpartiet Kommunisterne

_________________

Lenin 1917

1917-2007
Den Store Oktoberrevolution 90 år

Den Internationale Konference af
Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer

Socialismens mål er at vejlede verdens arbejdere og folkenes revolutionære kamp
Sluterklæring fra det 10. Internationale Seminar 'Revolutionens problemer i Latinamerika'

Oktober 90 år: Om at forsvare historien
Borgerskabet kører en voldsom offensiv, både ideologisk og juridisk, for at slette enhver positiv forståelse af kommunisme fra den kollektive hukommelse, især fra arbejderklassens kollektive hukommelse.
Revolusjon (no)

Oktober og nationernes frigørelse
1917-2007: Rusland før 1917 gik under betegnelsen "nationernes fængsel". De undertrykte nationer og nationaliteter i det vældige russiske imperium var udsat for storrussisk chauvinisme i tillæg til det almindelige tsaristiske despoti. Oktoberrevolutionen betød verdenshistoriens mest omfattende nationale frigørelse. Lande som Finland og Polen fik sin nationale selvstændighed. Allerede i 1918 anerkendte bolsjevikregeringen det uafhængige Finland.
Af Jan R. Steinholt, Revolusjon   

 

Netarkiv