Løkkes nyeste tricktyveri: Halvering af unges dagpenge

Kommentar
Kommunistisk Politik

arbejdsgiverne_er_dovne_lorteregering_arbejdsloeshedskaravane

Hvad gør man når man står og mangler et par milliarder til aktieejerne i en ny erhvervspakke?

Løkkes VLAK-regering vil halvere dagpengene for unge mellem 30 og 25 år. De skal ned på 9.202 kr. før skat – den såkaldte ungesats, der nu skal gælde alle unge. 110.000 kr. (!) skal hver ung arbejdsløs aflevere hvert år til erhvervslivets velfærd, hvis regeringens plan går igennem.

For ufaglærte unge fjernes en hidtil gældende undtagelse for de, der har været i fuldtidsarbejde i  to ud af de sidste tre år.

For nyuddannede skal den såkaldte dimittendsats ‘harmoniseres’. Hvad betyder det?

Med en studehandel mellem Løkkes VLAK- regering, Socialdemokratiet med Mette Frederiksen og DF’s Kristian Thulesen Dahl blev dimittendsatsen sat ned til 71,5% for ikke-forsørgere fra 1. januar i år, mens forsørgere får 88 % af dagpengesatsen.
Det skal nu harmoniseres nedad!

I alt regner regeringen med at lave et tricktyveri på 1,6 milliard kr. frem mod 2023 med halvering af unges dagpenge.

At lade arbejdsløse betale de riges fest gennem forringelser og nedskæringer i dagpengene har været en yndet manøvre hos skiftede regeringer – lige siden den socialdemokratiske Nyrup-regering åbnede ballet i 1993 med at skære dagpengeperioden ned fra ubegrænset til 7 år og igen i 1999 til 4 år.

Siden er det gået slag i slag. 2010 hentede VK-regeringen sammen med DF 24 mia.kr på at halvere dagpengeperioden til 2 år. En katastrofe for over 80.000 arbejdsløse, der siden da har mistet dagpenge og forsørgelse – og for alle dem der fremover vil gøre det. Lige nu ryger 500 ud hver eneste måned.

De socialdemokratiske toppolitikere og LO-bosser er oppe i det røde felt over Løkkes forslag. Og forslaget er da også fuldstændig klar klassepolitik – arbejderklassen skal betale for at borgerskabets kæmpeformuer kan vokse. Det er blå blok i en nøddeskal.

Men hvordan er lige det med rød bloks valgløfter om det modsatte?
Thorning-regeringen og rød blok blev valgt i 2011 på at skrotte dagpengereformen. Det skete aldrig. De satte et lille bitte plaster på et stort åbent blødende sår med akutjob-ordningen, der aldrig rigtig blev til noget, og en lidt langsommere indfasning af katastrofen.

Så meget for ”at sætte sit kryds det rigtige sted, hos dem der vil velfærd”.

LO-toppen kalder regeringens forslag for en bombe mod den danske flexicurity-model og høje danske velstand. Men samme LO-top har ikke for alvor rejst nogen protest eller kamp mod dagpengetyveriet, siden Nyrup stak hul på bylden.

De arbejdsløse er helt usynlige og væk, når toppen udtager overenskomstkrav. Ved de mange trepartsforhandlinger er det heller ikke smadringen af dagpengesystemet eller de arbejdsløses elendige forhold, der ødelægger den gode stemning mellem regeringen, arbejdsgiverne og fagtoppen.

Protesten må organiseres nedefra – og uden illusioner.

Opdatering: Den endelige aftale om erhvervspakken

Erhvervspakken er klassepolitik – betales af forringelser og nye nedskæringer
KPnet 13. november 2017

Se også

Fattigdomsreformer: Fire ud af ti ledige efter dagpengestop står helt uden indkomst
KPnet 16. oktober 2017

Dagpengereform vedtages: 10.000 vil miste dagpengeretten hvert år
KPnet 3. juni 2016

Dagpengeudspil: Grimt angreb på arbejdsløse og arbejdende
KPnet 19. oktober 2015

 

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne

 

KPnet 12. november 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne