Erhvervspakken er klassepolitik – betales af forringelser og nye nedskæringer

VLAK-regeringen, R og DF har sammen vedtaget en erhvervspakke, der uddeler gaver til virksomhedsejere og spekulanter. Selvom de annoncerede og meget omfattende angreb på de arbejdsløse er trukket tilbage – for nu – er det stadig de samme der betaler. Forliget betales af det ’råderum’ der bl.a. er skabt af nedskæringer for kontanthjælpsmodtagerne og forlængelsen af pensionsalderen, og af nye forringelser på den kollektive trafik og folkesundheden og nedskæringer på beskæftigelsesindsatsen.

Kbh_APK_velfærd
Pakken skal omfordele 14,7 milliarder kroner i perioden frem til 2025, og har som erklæret formål at hjælpe erhvervsslivet. Hele aftalen bygger på den store løgn, som forliget indledes med:

”Dansk erhvervsliv er fundamentet for det danske velfærdssamfund. Erhvervslivet skaber en stor del af den værdi, som udgør grundlaget for Danmarks velstand og velfærd”.

Tingene vendes på hovedet, når der igen skal gives gaver til kapitalejere og kuponklippere. Værdierne skabes af arbejderklassen, og det bliver gang på gang bevist, at gaver til erhvervslivet ikke fører til goder for alle eller flere arbejdspladser. Det giver blot øgede profitter. I 2016 blev f.eks. et rekordstort beløb på 120 milliarder trukket ud af virksomhedernes overskud og overgivet til aktionærernes private økonomi.

Se Aktionærerne har en fest – 120 milliarder trækkes i år ud af virksomhederne

Socialdemokratiet er ikke med i aftalen, angiveligt fordi den skulle betales af de arbejdsløse – ellers er de glade for den. Regeringen har nu meddelt, at den ikke længere skal betales gennem nedskæringer på dagpengene, med ’kun’ af ’råderummet’, på ’beskæftigelsesindsatsen’ og andre forringelser. Hvor godt det end er, at de nye angreb på de arbejdsløse er fjernet bygger forliget stadig på den samme klassepolitik. Den betales stadig af nedskæringer og forringelser for flertallet. Og de annoncerede dagpengenedskæringer er næppe opgivet.

Uanset hvordan man vender og drejer det, vil penge der omfordeles til erhvervslivet være taget et sted fra. Når de ikke flyttes fra andre af overklassens goder eller øget beskatning af de rige, vil det uundgåeligt være fra velfærdsområdet og den almindelige befolkning.

Aktiesparekonto indføres

Der satses på en overførsel af kapital fra arbejdere og andre lønmodtagere til store og mindre virksomheder. Der indføres en aktiesparekonto op til 50.000 kr, så ’almindelige mennesker’ kan investere i aktier kombineret med et investorfradrag. Med en aktiesparekonto i banken kan man købe og sælge aktier på en måde så man ikke skal betale skat, hvis man hæver en del af pengene på kontoen. Aktiesparekontoen skal give en pengeindsprøjtning til de store børsnoterede firmaer, mens investorfradraget skal sikre kapital til mindre virksomheder.

LO-toppen er helt med på idéen om at trække arbejderklassen ind som investorer og ind i ’når det går godt for investeringer er det godt for os’ – tankegangen.

Afgifter bliver lettet

Der bliver fjernet eller sænket afgifter for 720 millioner indenfor det regeringen kalder ’bøvlede afgifter’. Industrien finder det sikkert bøvlet at blive økonomisk presset til ikke at bruge PVC og ftalater i deres produkter. Til gengæld øges nu risikoen for sygdom og hormonforstyrrelser fra de giftige materialer.

Desuden lempes afgifter på sodavand, alkoholsodavand og øl, og planlagte forhøjelser af afgifter på andre sukkervarer stoppes. Det vil generelt øge indtaget af usunde produkter, en bevidst forringelse af folkesundheden fra regeringens side.

Erhvervspakken står ikke alene – snart vedtages finansloven for 2018 med yderligere omfordeling til de rige.

LO-toppen er kritisk overfor visse dele af erhvervspakken – og glade for det klassesamarbejde der ligger i aktiesparekontoen. Men udover at pege på en regering under SD’s ledelse vil der ikke komme nogen initiativer til kamp mod regeringens politik. Vi skal kun vente på en Mette Frederiksen, der ikke lover nogen form for garantier i retning af at rulle nedskæringsreformerne tilbage. Den eneste garanti fra den side, er løftet om at stå last og brast med andre sorte partier om en stadigt hårdere udlændingepolitik.

Protesten må komme nedefra – den kommer ikke fra levebrødspolitikere eller fagtop.

Se også

Løkkes nyeste tricktyveri: Halvering af unges dagpenge
KPnet 12. november 2017

 

KPnetavisen
Dette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne

 

KPnet 13. november 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater