SRSF-regeringen afsløret: Lærerlockouten var en planlagt forbrydelse

Lærerlockouten i 2013 var fra ende til anden planlagt og eksekveret af SRSF-regeringen under ledelse af Helle Thorning-Schmidt. Dette er indtil nu blevet kraftigt benægtet både af Thorning-Schmidt og andre af hendes regeringsmedlemmer som den nuværende socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen. Men nu er der tale om en tilståelsessag.

elever_i_solidaritet_11042013Annette Vilhelmsen, den daværende leder af SF og erhvervs- og vækstminister, indrømmer i en ny bog, at “Lockouten af lærerne var regeringens beslutning”.

Vilhelmsen afløste Villy Søvndal som formand som SF og overtog en række regeringsaftaler, han havde indgået med socialdemokraterne og De radikale i forberedelsen af en afløser-regering for Løkke Rasmussen 1.

Vilhelmsen, selv oprindeligt skolelærer,  siger:
“Villy Søvndal som SF’s tidligere formand havde sagt ja, og den aftale var gældende i regeringen”.

Lockouten af lærerne var med andre ord planlagt af SRSF-regeringen længe før lærernes overenskomstforhandlinger med Kommunernes Landsforening gik i gang. Resultatet var bestemt på forhånd i form af en folkeskolereform med store forringelser for lærere og elever. Lærernes modstand skulle knækkes. Det var i al hemmelighed besluttet.

Lockouten i april 2013 var den hidtil største arbejdskamp i det 21. århundredes Danmark. Den varede 25 dage. 50.000 folkeskolelærere blev lockoutet og 557.000 elever ramt.

Anette  Vilhelmsens afsløring af det aftalte spil kommer  i bogen “Søren og Mette i benlås – En kritisk krønike om folkeskolen, lærerlockouten og new public management”. Den er  skrevet af journalist og forfatter Anders-Peter Mathiasen og udkommer i næste uge.

Det var således ikke bare lærerne, men hele Danmark ført bag lyset. ‘Den danske model’ med ‘frie forhandlinger’ mellem arbejdsgivere og arbejdstagere – i dette tilfælde mellem Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening – var i realiteten suspenderet. Regeringens lovforslag og køreplan for konflikten var klar inden den startede.

Lærerne og folkeskolelever og -forældre stod således over for to hold arbejdsgivere med en skjult og forhåndsaftalt dagsorden. Der har været mistanke om aftalt spil hele vejen igennem. Men Thorning-regeringen og dens ministre har konsekvent løjet  og benægtet det.

Tilståelsen fra Annette Vilhelmsen, der nu er ude af dansk toppolitik, sætter nyt fokus på en poltisk forbrydelse ikke bare mod lærerne, men mod nationen, der hidtil har kunnet passere uden synderlige konsekvenser.

Den afslører for det første, at den ‘danske model’ er et fupnummer, der kan sættes ud af spil, når den ikke virker til arbejdsgivernes – i dette tifælde statens og kommunernes – fordel.  Staten og regeringen er på ingen måde en ‘neutral part’ men hovedaktøren, også når spillet foregår i kulissen. Systemet er skruet sammen til fordel for arbejdsgiverne.

For det andet sætter den ny fokus på den såkaldt ‘røde’ SRSF-regering under Thorning-Schmidt, der havde Enhedslisten som fast støtteparti,  og trækker tydelige tråde frem til i dag.

Lærerlockouten og den påtvungne  folkeskolereform var en reel forbrydelser som følge af Thorning-regeringens nyliberale EU-politik. Udsalg af samfundsværdier og privatiseringer – som f.eks. salget af DONG til Goldmann-Sachs – var sammen med grove forringelser af offentlige ydelser andre elementer i denne politik.

Også  Mette Frederiksens berygtede førtidspensionsreform, som ydmyger og udplyndrer alvorligt syge mennesker, var blandt Thorning-regeringens bedrifter. For ikke at glemme den danske deltagelse i den ulovlige krig  mod Libyen, der blandt mange andre negative konsekvenser har haft enorme flygtningestrømme.

Selvom nogle af hovedaktørerne fra Thorning-regeringen og partierne bag dem er ude af dansk politik i dag. indbefattet Thorning selv, Margrethe Vestager, der er EU-kommissær og Bjarne Corydon, som er blevet rig og ansat hos Goldman-Sachs, så er mange af dens ministre stadig centrale i dansk politik. De bærer belastende hemmeligheder med sig.

Det gælder selvfølgelig ikke mindst den socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen, men også den nuværende radikale partileder Morten Østergaard , der lige nåede at blive minister i Thorning-regeringen og må have kendt til spillet.

Det samme gælder Alternativets leder Uffe Elbæk, som var minister indtil slutningen af 2012,  Han forlod først De radikale et styrkke tid efter lockouten.

Arbejderpartiet Kommunisterne påpegede det aftalte spil allerede under konflikten – her i en kommentar til regeringsindgrebet:

– Det har med andre ord været en total overflødig lockout med omkring en million ofre for et spil, hvor resultatet var givet på forhånd. Lærerne har ikke tabt, de bliver tromlet. Konflikten har åbnet øjnene for stat, kommune og regering som brutale arbejdsgivere, der fører klassekamp mod deres medarbejdere uden hensyn til omkostningerne.

Se
Aftalt spil: Folketingsindgreb mod lærerne
KPnet 25. april 2013

Lærerne og de kræfter, som støttede dem, viste sig at have ret: De var ofre for et planlagt og aftalt spil – på hele Danmarks bekostning. Ofre for løgn og kynisk magtpolitik.

Se
Blogger: Lærerne havde ret – Corydon og Thornings forklaring skudt ned
avisen.dk

For en gennemgang af afsløringen, se fagbladet Folkeskolen

Ny bog dokumenterer: Regeringen besluttede lockouten

Se også

APK: Hæv lockouten! Diktaterne af bordet!
KPnet 2. april 2013

 

KPnet 28. september 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne