Regeringen vil lægge mere ud til kommunerne – men hvor er pengene?

Regeringen er kommet med et udspil til ny sundhedsreform og onsdag og torsdag holder Kommunernes Landsforening kommunalpolitisk topmøde i Aalborg. I APK siger vi: Brug pengene på sundhed og omsorg – ikke på NATO-krig og våbenindkøb. Spræng de snævre økonomiske rammer. Afskaf EU’s budgetlov!

At en ny sundhedsreform er på vej betyder ikke at problemer bliver løst, forhold forbedret. Efter lanceringen af reformen i går har diskussionen i medierne kørt på spørgsmålet om aldersgrænsen for unges køb af alkohol. Men hvad har regeringen af løsninger på flugten fra den offentlige sektor og de elendige løn- og arbejdsforhold?

Ingen. Kun en ny syltekrukke. En ’Robustheds kommission’ skal nedsættes.

Løsningen er ellers meget enkel, der skal tilføres penge, så der skabes mulighed for at man som sygeplejerske, sosu, serviceassistent osv kan udføre sit arbejde uden at blive totalt slidt ned og flere kan holde ud at blive på de offentlige arbejdspladser, om det så er i kommuner, regioner eller på statens arbejdspladser.

Regeringen lægger endnu mere ud til kommunerne, med det begreb de kalder nærhospitaler. Men det skal ske uden at der følger penge med til driften. Nye nedskæringer og privatisering lurer forude.

Dette sker parallelt med, at der med krigen mod Ukraine som løftestang er skabt lynflertal i Folketinget for et kolossalt økonomisk boost til krig og våbenindustri. 19 milliarder ekstra om året sættes af til dette.

Uanset hvad Mette Frederiksen påstår, så bevilger man ikke 19 milliarder på årsbudgettet til våbenkøb og nye NATO-bataljoner uden den økonomiske byrde bliver lagt på befolkningen.

Afskaf budgetloven

Alene den mængde penge der ikke er brugt af de kommunale budgetter af frygt for de sanktioner der også ligger i budgetloven ved overskridelse udgør fra 2011 til og med 2020 27 milliarder kroner. Men det er selvfølgelig ikke kun et spørgsmål om at kommunerne af frygt for at overskride bruger mindre end der er sat af på budgettet. Det er hele budgettet der holdes indenfor snævre rammer på et alt for lavt niveau.

Hverken sundhed eller omsorg er sikret i dagens Danmark. Og det er heller ikke regeringens eller Folketingsflertallets intention. De har i årtier kørt en konsekvent udsultning og den socialdemokratiske regering under Helle Thorning vedtog i 2012 at gøre EU’s budgetlov til dansk lovgivning, selvom det ikke engang var et krav EU kunne lægge ned over os, da Danmark ikke er et euro-land.

Det har givet dem et fast nedskæringsinstrument, så de altid kan sige ’desværre, vi kan ikke give mere’. Men prioriteringen hos både den danske regering og hos EU er lysende klar. Når det kommer til militarisering og krigsforberedelser lyder der ganske andre toner. Nu kan regler om statsgæld og BNP sagtens tilsidesættes og de militære budgetter kan sprænge alle rammer.

Dette er helt uacceptabelt. Vi siger:

Afskaf budgetloven
Vi kræver sundhedskroner – ikke krigs- og militære droner
Vi kræver ligelønskroner – ikke kanoner
Vi kræver uddannelseskroner – ikke nye militære EU-og NATO-bataljoner
Vi kræver højere sociale ydelser og pensioner – ikke jagereskadroner

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater