Så kan kvinderne godt holde fri resten af året

I går den 11. november  skulle have været kvindernes sidste arbejdsdag i år, hvis der skulle være lønmæssig ligestilling. For kvinder i Danmark tjener 15,7 procent mindre end mænd. Derfor burde de holde fri resten af året.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Igen i 2016 markerede en række faglige organisationer markerede ’Kvindernes Sidste Arbejdsdag’ for at gøre opmærksom på at uligelønnen trives i bedste velgående på trods af den officielle snak om at der forlængst er opnået fuld ligestilling.

Det er FOA, HK, 3F, BUPL, SL og Sundhedskartellet, der står bag Kvindernes Sidste Arbejdsdag.

Forbundssekretær Joan Prahl, FOA, siger:
– Det er så nødvendigt at bevare fokus på sagen. Ligestilling handler i den grad også om løn. Og også ved overenskomstbordet. Derfor bør vi også ved de næste overenskomstforhandlinger have fokus på at afsætte en del af overenskomstforbedringerne forlods til de typiske kvindefag.

Den manglende ligestilling gennemsyrer hele arbejdsmarkedet. Kvinderne bliver simpelthen ringere aflønnet og afslutter med en ringere pension. I en situation, hvor arbejdernes realløn som helhed er faldende, bevæger tingene sig i den gale retning.

Den faglige kampagne for at gøre opmærksom på den faktiske ulighed er vigtig. Men den bør ikke alene begrænse sig til medier og facebook, men følges op med egentlige aktioner – med demonstrationer og arbejdsnedlæggelser. Og omfatte endnu flere sektorer.

Det har f.eks. de islandske kvinder gjort. Den 25. oktober – kort før valget til Altinger –gik hovedparten hjem 14 % tidligere fra arbejde i protest mod uligelønnen. De får 14 pct. mindre i løn for samme arbejde.

Se
Women in Iceland protest country’s 14 percent pay gap by leaving work 14 percent early

Næsten 32.000 har liket facebooksiden for kampagnen ’Kvindernes Sidste Arbejdsdag’.

Se mere

FOA: Kvinderne burde holde sidste arbejdsdag i dag

Se også 


Opgaverne i den revolutionære kvindekamp i dag

Af Marie Herget Christensen, KPnet 7. november 2016 

KPnet 12. november 2016

Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne