Et år med Løkke: Solskin over folketinget

Lars Løkke kan det med at charmere sig igennem livet. Forleden besnærede han et kræsent amerikansk publikum med en stand up-hyldesttale til den amerikanske præsidents kone, og i går lagde han Christiansborgjournalisterne ned, da han lukkede folketinget for sæsonen.

eb_efter_nej_loekke

Opdateret 13. juni 2016

Venstres charmetrold nr. 1 var i topform, kunne de borgerlige medier berette. Danmark har det meget bedre med Løkke som statsminister end med Anker Jørgensen. Solen skinner bare mere, sagde Løkke og fremviste hjemmelavet solskinograf. Imponerende! Hvis det ikke var fordi alting var svitset væk, ville ikke et øje være tørt.

Forståeligt nok var Løkke lettet over, at hans upopulære, for ikke at sige forhadte, absolutte mindretalsregering har overlevet et folketingsår med et hav af ’reformer’, der gør Danmark dårligere og de fleste danskere fattigere. At den har overlevet en tabt EU-folkeafstemning, kævl og uenighed i blå blok, ministre med fingrene nede i de offentlige kasser og aktiviteter i skattely, nye krigserklæringer og stribevis af fodfejl.

Løkke rettede da også en varm tak til alle folketingets partier for nyttig bistand og god ro og orden. Udover hans blå støttepartier fortjener ikke mindst socialdemokraterne stor ros for at bære Løkke igennem en række brede nedskæringsforlig, finansloven for 2016 medregnet. En særlig tak bør gå til LO og formand Lizette Risgaard for et treparts-resultat, der betyder at flygtninge har fået officiel status som løntrykkere.

Sammen med Dansk Folkeparti fik Løkke og Co. gjort omkring 100.000 fattige pensionister fattigere ved at pille ved deres boligydelse.  På mindre end et år har Løkke og hans kabinet fået Danmark med i en ny krig i og mod endnu et land, der aldrig har angrebet eller truet os – Syrien.

De vil snart kunne afgive ordre hos amerikanske dødens købmænd på den dyreste våbenhandel nogensinde i form af atomklare kampfly, der blandt andet skal indsættes over Østersøen ved Ruslands grænse. En aftale om køb af 27 F3 Joint Strike Fighter kampfly blev truffet af regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne udenfor folketingssalen med Radikale og Liberal Alliance som påhæng – den ny ’forsvarsforligskreds’.

Og i dagene efter den officielle lukning af folketinget indgik disse ansvarlige og regeringsbærende partier i lidt forskellige konstellationer et forlig om en gymnasiereform, som elever og lærere gennem hele uddannelsessystemet har protesteret imod. Desuden besluttede de en ny planlov der giver øgede muligheder for virksomhedsgevinster, en ny dagpengelov, der rammer titusinder, samt en ny økonomiaftale mellem stat og kommuner, der betyder flere nedskæringer og flere fyringer, selvom det forhadte omprioriteringsbidrag forsvinder fra 2018.

På trods af nederlaget ved folkeafstemningen om retsforbeholdet den 3. december er Danmark med regeringen og folketingsflertallet for fulde sejl på vej ind i Europol+, som danskerne sagde nej til. Løkke har god grund til at feste.

Den festlige solskinsmaske skal  skabe indtryk af, at det er en regering med overskud og styrke til at tage nye ’udfordringer’ op. Til et nyt år med nedskæringsfinanslov og mere dramatik. Men det er langt fra sandheden. Løkke-regeringen er en regering i krise, der savner enhver folkelig støtte, og som er blevet stadig mere upopulær reform for reform, lov efter lov, der har vist den som arbejdsgivernes regering, som kapitalens, EU og krigens regering.

Festen skal heller ikke vare længere. Løkke og Co. skal ud. De skal ikke have et år til. Ikke engang et halvt år. selvom de har meget mere på programmet: Skattestigninger for det store flertal, skattelettelser for de rigeste. En gymnasiereform, der følger den brutale folkeskolereform op med sorteringskrav og nye skridt mod eliteskoler og lavkvalitetsskoler for almindelige folk. Ny nedskæringer på dagpenge og overførselsindkomster. Nye angreb på flygtninge. Flere fattige og flere fattige børn.

Vejen til Løkkes politiske endeligt går ikke via folketinget. Den går ved at forstærke kampen udenfor.

Der lægges op til at fortsætte protesterne mod nedskæringer og omprioriteringsbidrag fra Velfærdsalliancen.dk. Bevægelsen mod køb af kampfly og dansk krigsdeltagelse fortsætter. Og ikke mindst kampen mod EU og for dansk udtræden vil stå på dagsordenen. Ganske særlig i tilfælde af et britisk ja til Brexit.

Der er i de folkelige og sociale bevægelser – indbefattet de progressive fagforeninger – at kræfterne findes til at sætte Løkke og Co. på porten, sætte en stopper for den nyliberale nedskæringspolitik og få baglænsreformerne rullet tilbage. Den folkelige modstandsfront kan stoppe Venstres charmetrold.

Se

1. maj er et signal til at styrke en slagkraftig modstandsfront 
Af Dorte Grenaa, 1. maj 2016

KPnet 2. juni 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater