Obama i Europa: Afslut TTIP, øg oprustningen og bliv i EU!

Den amerikanske præsident kom på afskedsvisit med tre krav til EU: Handelsaftalen TTIP skal gøres færdig i år, alle Nato-lande skal opruste og øge deres militærbudgetter til 2 pct af BNP – og Storbritannien skal blive i et ‘stærkt og forenet’ EU. Men nobelfredsprismodtagerens stjerne er blegnet.

usa-obama-germany_1

Stop TTIP: Stop Obama og Merkel, Stop USA og EU – Protest i Hannover

 

90.000 demonstranter tog imod Obama, da han under sit store farvelbesøg i EU-landene sammen med Angela Merkel gæstede Hannovers handelsmesse.

Deres budskab var entydigt: Frihandelsaftalen TTIP skal stoppes! Den er en trussel mod demokrati, økologisk bæredygtighed og velfærd og skal indføre et koncernvenligt parallelt retssystem. Derfor skal den væk.

Obama havde en modsat dagsorden: Som udsending for de amerikanske multinationale insisterede den amerikanske præsident på, at aftale skal på plads inden udgangen af 2016 og dermed udløbet af hans præsidentperiode.

– Vi har nu forhandlet TTIP i tre år. Der er vigtige fremskridt, men tiden er ikke på vores side, erklærede Obama i en tale.
– Hvis vi ikke afslutter forhandlingerne i år, så vil kommende politiske forandringer – i USA og EU – kunne betyde, at denne aftale ikke vil blive til noget for en længere periode.

Merkel fulgte trop med at beskrive aftalen som ’en vind-vind’-affære.

Forhandlingerne om aftalen er hemmelige, men det forventes at den vil give multinationale selskaber mulighed for at sagsøge regeringer, der vedtager love, der risikerer at begrænse deres profitter.

Amerikanske selskaber har i de sidste 15 år gennemført 130 sager mod en række regeringer som følge af handelsaftaler for andre regioner med lignende bestemmelser og scoret milliarder af dollars. Tobaksgiganten Philip Morris har f.eks. fået milliardbeløb ud af Australien og Uruguay på grund af deres rygelove.

Se
TTIP: Barack Obama says trade deal should be signed by the ‘end of the year’
The Independent, 25. april 2016

Obamas andet hovedbudskab til EU-landene var at de skal øge rustningsudgifterne og krigsforberedelserne i Europa og globalt.

USA insisterer på, at alle NATO-lande bruger mindst 2 pct. af deres BNP til militære formål.

– EU må påtage sig sin del af den globale byrde for at garantere international sikkerhed, sagde han og erklærede,  at europæiske lande og NATO kunne gøre mere for at bekæmpe IS. USA sender nu uinviteret 250 specialtropper i krig i Syrien.

EU har været for ‘ubekymret’ i forhold til at forsvare sig selv, forkyndte præsidenten med henblik på øgede militærudgifter og forstærket oprustning, blandt andet med missilskjoldet og opmarcheringen af NATO langs Ruslands grænser, som USA står i spidsen for.

Kun fem af EU-landene i NATO bruger i dag 2 pct. af GNP på militæret. Danmark bruger omkring  1.2 procent, hvori ikke medregnes særlige udgifter som f.eks. indkøb af nye krigsfly.

Ved afslutningen af sit besøg holdt Obama en sammenkomst med nogle af statsledere i EU – den franske præsident Hollande, premierminister Matteo Renzi fra Italien, David Cameron fra UK og den tyske kansler Angela Merkel.

Ifølge internationale medier drøftede de  ’krigen mod IS’, Syrien og flygtningestrømmen til EU, som er udløst af krigen i Syrien. Der skulle også være talt om en fornyet militær aktion i Libyen, hvor Islamisk Stat efter Vestens angreb i 2011 og likvideringen af Muammar Gadaffi nu kontrollerer en flere hundrede kilometer lang kyststrækning ved Middelhavet.

Der var ingen ledere fra mindre EU-lande med ved bordet, men de er ikke glemt. Allerede den 13. maj skal regeringslederne fra Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island til Washington. De er indkaldt til et topmøde mellem USA og de nordiske ledere. På den officielle dagsorden står terrorisme, miljøbeskyttelse, Arktis, flygtninge og meget andet.

Se
Statement by the Press Secretary on the U.S.-Nordic Leaders Summit

Krisen i EU indtog en central plads under Obamas besøg fra start til slut. Den amerikanske politik er et ‘stærkt og forenet EU’ som en helt afgørende global partner i USAs kamp for at forblive verdens førende og bestemmende magt.

Krisen i EU og muligheden for at Storbritannien går ud med uoverskuelige følger bekymrer den amerikanske politiske elite. Op til rejsen offentliggjorde Obama en artikel, der blandede sig direkte i den britiske valgkamp i et forsøg op at stive Camerons kampagne af med en opfordring til at blive i EU.

I sin tale i Tyskland erklærede Obama med sin vanlige sans for svulstige fraser:
– Hvis et forenet, fredeligt, liberal, pluralistisk EU med fri markedsøkonomi begynder at tvivle på sig selv, begynder at så tvivl om de fremskridt, der er gjort de seneste mange årtier, så kan vi ikke forvente, at de fremskridt som nu er ved at bide sig mange steder i verden vil holde.

Han fortsatte:
– Jeg er kommet her i dag til EUs hjerte for at sige, at USA og hele verden har brug for et stærkt og velstående og demokratisk og forenet EU.

Den uhæmmede EU-begejstring hører formentlig ind under den særlige kategori i Obama-retorikken, som hedder ’Forandring der er til at tro på’.

Den amerikanske præsident bruger for øvrigt lige som hele EU-eliten ordet ’Europa’ i stedet for EU og som synonym for unionen.

Kort før udløbet af Obamas anden præsidentperiode er hans holdbarhed også omme. Nobelfredsprismodtagerens stjerne er blegnet. Der samles ingen store folkemængder for at høre og hylde ham.

Barack Obama har igennem sin præsidenttid vist sig  som en ordinær amerikansk politiker med et usædvanligt talent som demagog og løgnhals. Som endnu en krigspræsident. Som de multinationale selskabers og rustningsindustriens lakaj.


Se også

Et ’Brexit’ vil være det fattige flertals Nej til EU’s rigmandsklub
KPnet

Obama på Cuba: USAs fredelige invasion
KPnet 23. marts 2016

 

 

KPnet 27. april 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater