Ukraine: Kun Vesten holder det korrupte Kiev-regime oppe

To år efter Maidan-kuppet i Ukraine og indsættelsen af et regime, der er massivt støttet af USA, NATO og EU, befinder landet sig i en dybere krise end nogensinde. I går trådte den forhadte premierminister tilbage.

ukraine_summit_Yatsenyuk_Junker_Tusk_Poroschenko

Yatsenyuk på EU-topmøde med Juncker, Poroshenko og Tusk

Den ukrainske økonomi ligger i ruiner, og befolkningen er forarmet af krig, inflation og nyliberale reformforsøg.

Trods enorme økonomiske bistandspakker og gigantiske lån er økonomien og det ’demokratiske’ regime ved at bryde sammen.

Kiev-regimet fører på tredje år en dybt upopulær krig mod det russisk-talende mindretal i de østlige provinser med titusinder af dræbte og mere end en million fordrevne. Tvangsudskrevne unge er deserteret i tusindvis.

Det er ikke lykkedes Kiev-tropperne med støtte fra Vesten og nynazistiske og fascistiske terrorkorps at besejre de to selvudråbte folkerepublikker  Det er virkelig svært for de vestlige medier at fortsætte den rosenrøde fortælling om Maidan og ukrainernes begejstring for EU og NATO. Derfor forsøges en krig og et halvejs kollapset land i Europa holdt ude af synsfeltet.

Den vestligt indsatte og støttede regeringskoalition af fem partier er brudt sammen. Der er nu kun to partier tilbage, og lederen af det ene, premierministeren Yatsenyuk trådte tilbage i går den 10. april, hvad han gav verden besked om i en meddelelse på twitter.

Den af Vesten håndplukkede ukrainske præsident Petro Porosjenko, som vandt præsidentvalget i maj 2014, står nu tilbage som Ukraines ’stærke mand’.

Han er kendt som oligark og ’chokoladekonge’ , som tidligere minister og formand for Ukraines nationalbank. Hans parti er (Vest)Ukraines største. Nu forsøger Porosjenko at stramme grebet om magten med et autoritativt præsidentstyre med stadig flere beføjelser.

Presset fra regimets vestlige donorer for at fremskynde nyliberale økonomiske reformer – herunder liberaliseringer for virksomheder, privatiseringer og øget beskatning af almindelige borgere – er blevet stadig større – uden at regimet har kunnet levere de ønskede resultater.

Krigen mod Østukraine har heller ikke ført til det, regimet drømte om. Krim er blevet en del af Rusland, og den militære modstand i har  fremtvunget en våbenhvileaftale, men har ikke ført til en politisk løsning, der sikrer de to provinser en vis autonomi inden for Ukraine.

Den russiske indflydelse er i stedet blevet styrket, mens våbenhvile-aftalen igen og igen er krænket af Kiev-styrkerne.

Porosjenko er ingen ’stærk’ mand. Han har mistet folkelig opbakning og lever på USA’s og Vestens nåde. Han er yderligere svækket, efter hans navn er dukket op i Panama-papirerne som skattely-søger. Under præsidentvalgkampen i 2014 lovede han at afvikle sine udenlandske interesser.

Afsløringerne i Panama-lækken har som bekendt ført til den islandske statsministers afgang og stærke folkelige protester på Malta, mod Cameron i Storbritannien og politisk uro mange andre steder. De styrker ikke den ukrainske oligark.

Yatsenyuks afgang og den åbenlyse politiske krise i Ukraine kommer samtidig mindre end en uge efter, at hollænderne ved en folkeafstemning sagde Nej til at Holland skulle underskrive associeringsaftalen med Ukraine, der blev indgået med EU i 2014 og allerede stort set er virksom.

Under den hollandske afstemning var EU-toppen ude og love, at Ukraine i al fald ikke blev medlem af EU de næste 20 år. Det hjalp ikke på resultatet. Det hollandske Nej betyder efter EU’s egne regler, at aftalen er faldet.

Ukraine er et land i kaos – og et land i brændpunktet i Europa og den stadig optrappede oprustning fra USA’s og NATOs side, vendt mod Rusland.

Læs også

Ukraine-aftalen faldet: Det hollandske Nej skal forsvares og ikke ’ignoreres’
KPnet 8. april 2016

Vil hollænderne ved folkeafstemningen den 6. april stoppe EU’s røveriske associeringsaftale med Ukraine?
KPnet 2. april 2016

EU’s og Den internationale valutafonds voldtægt af Ukraine: Udsalg af jord og fri adgang for GMO
Af William Engdahl
KPnet 27. august 2014

100 år efter starten på 1. verdenskrig: Hænderne væk fra Ukraine!
Árbeit-Zukunft, KPnet 2. juli 2014

KPnet 11. april 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne