Giv folketinget modstand! 19. december: Fakkeltog mod kontanthjælpsforringelser og asocial forsørgerpligt


Der er fakkeltog fra Rådhuspladsen kl. 16, som går til Christiansborg – og fakkeltog i protest mange andre steder i landet
. APK opfordrer til at gå med og give folketinget modstand!

Seneste: Protesterne vil også rette sig imod SRSF-regeringens nyeste løftebrud – den netop aftalte sygedagpengereform – der smider syge på lav kontanthjælpsydelse efter fem måneder.

Se (ufuldstændig) liste over fakkeldemonstrationer i 13 byer udover København længere nede. Er din by ikke med, så tjek lokalt.


Inden folketinget lukker helt ned for 2013 den 20. december vil det vedtage den blå finanslov for 2014, som regeringen og ’oppositionen’ har aftalt. Det bliver afslutningen på et år, hvor omfordelingen fra fattig til rig slår nye rekorder med voldsomme sociale nedskæringer og skattelettelser til de rige.

Men det bliver også fulgt til dørs med protester i form af brændende fakler.

Først og fremmest imod den svinske og asociale kontanthjælpsreform, der træder i kraft fra 1. januar.

Det er en social katastrofe, som  blev vedtaget før sommerferien som et led i regeringens såkaldte ’Vækstplan’ –  også kaldet Misvækstplan.dk.

 Den træder titusinder unge og ældre helt ned i skidtet med voldsomme økonomiske forringelser og skabelsen af et lavprisarbejdsmarked i form af såkaldte nyttejobs.

Samtidig indføres et historisk tilbageskridt med en gensidig forsørgelsespligt for ugifte samboende.

Hoveddemonstrationen finder sted i København fra  Rådhuspladsen kl. 16 til Christiansborg Slotsplads. Det er en række netværk, som har indkaldt til manifestationen

I deres pressemeddelelse hedder det blandt andet:

”Forenede Demokrater RH, Netværk for Velfærd og Demokrati, Aktion Hånd i Hånd og Solidaritet Eller Frit Fald, har taget initiativ til et fakkeltog mod den seneste forringelse af den danske velfærdsmodel.

Forringelsen træder i kraft den 1. januar. Faklerne skal brænde mod Gensidig Forsørgelsespligt samt de nye regler for modtagelse af kontanthjælp, som vil rive tæppet væk under de mange borgere, der, på grund af krisen, har svært ved at finde arbejde eller uddannelse, eller som er for syge til selv at kunne gøre noget ved deres situation.

Vi ønsker at tilkendegive vores dybe bekymring for denne lovgivning, der vil ramme rigtigt mange svage og udsatte, enlige og familier i vores samfund.

Ændringen af lovgivningen om kontanthjælp er endnu et mørkt kapitel i fortællingen om afviklingen af den danske velfærd. Vi kan ikke længere se passivt til, at politikerne helt har mistet jordforbindelsen og berøringen med dem, deres velfærdsforblødende politik rammer!

Dele af kontanthjælpsreformen er blot en af mange højresvingsulykker, denne regering har lavet på et ellers folkeligt rødligt mandat. Den har vist sig at være mere højreorienteret og liberalistisk end den regering, de erstattede – og sættes der ikke snart en anden dagsorden af nye spillere, bliver velfærden uopretteligt kørt i sænk, ikke bare af dem nu – men også af dem, der kommer efter.

Nogen må og skal sige stop – derfor vores initiativ til fakkeltoget.”

Se mere om fakkeltoget og programmet her

– Fakkelprotesterne er et meget vigtigt initiativ. Det er et signal om at folketinget får modstand og at dets reaktionære EU-dikterede love ikke vil blive accepteret,  siger Dorte Grenaa fra Arbejderpartiet Kommunisterne:

– APK opfordrer til at slutte op og møde talstærkt frem. SRSF-regeringen har i mere end to år sammen med blå blok har gennemført et brutalt nyliberalt nedskæringsprogram. De vil fortsætte i 2014 med flere nedskæringer og nye ’reformer’. Fakkelprotesten er et udtryk for, at flere og flere vender regeringen ryggen.  Folk er ved at have fået nok og begynder at slå tilbage.

Blandt regeringens  kommende tiltag er en erhvervsskolereform, som har udløst stærke protester, men  ventes vedtaget inden sommerferien.  

Der protesteres også med fakler mange andre steder end i København den 19. december.


Fakkeltog andre steder i landet

Esbjerg, Skolegade/Torvet, kl. 16.00.

Fredericia, Rådhuspladsen kl. 16.

Haslev, Fra Haslev station til Rådhuset, Frederiksgade kl. 16.00.

Holstebro, på gågaden ved Nørreportcenteret, kl. 16.00

Horsens, Bogcafeen Smedegade, kl. 15.45.

Randers, start på Laksetovet og slutter på Rådhustovet, kl. 16.00.

Rønne, borgercenteret på Landemærket i Rønne kl 17.00.

Skive, vi mødes på banegården lidt før kl. 16.00. 

Slagelse, Rådhuspladsen, tag fakkel med, kl. 16.00.

Svendborg, ved p-pladsen ved det gamle Silvan – Fitness World, Jernbanegade, kl. 17 

Tønder, foran rådhuset i Tønder, kl. 18.00.

Aalborg, Medborgerhuset Nørregade 15-17, kl. 16.00. 


Mere om baggrunden for protesterne

 
Nul kontanthjælp til kapitalen! Stop de asociale reformer!
Netavisen 25. februar 2013

Working Poor i ‘Nyttejobs’: Tvangsarbejde til 47 kr. i timen
Netavisen 21. marts 2013

Kontanhjælpsreform med forældet forsørgerpligt
Netavisen 12. juni 2013

Endnu en EU-dikteret finanslov vedtaget: Vend ryggen til regeringens politik
Netavisen 27. november 2013

Reform slår kun på dem der ligger ned: Afskaffer kontanthjælp for unge under 30
Netavisen 28. november 2013

Netavisen 18. december 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne