Drejebog for ja til OK24 lagt frem på FOA’s kongres

Omkvædet fra den gamle arbejdersang ”du får steg i himlen, når du dør” dækker meget godt, hvad FOA’s forkvinde Mona Striib lovede sine medlemmer på FOA’s netop afsluttede kongres i Ålborg.

Op til kongressen havde generalforsamling på generalforsamling krævet store lønstigninger i kroner og ører som overenskomstkrav til de kommende OK-forhandlinger her til foråret 2024. Og netop den markante lavtløn-og uligeløn fyldte da også meget på selve kongressen blandt de delegerede. 

Forbundstoppen gjorde det imidlertid hurtigt klart, at skal de krav kæmpes igennem, skal der en hel anden politik og handlemåde til end den drejebog, der blev lagt frem fra fagtoppen side. 

“Jeg går efter det bedst opnåelige resultat. En hel bunke af vores medlemmer vil skælde ud over, at de ikke var udset til at få et særligt løft. Men det, vi ikke får via treparten, det lander på overenskomstbordet. Det hele er nu så tæt smeltet sammen, at forligsmandsloven formentlig kommer i spil. Det kan være forudsætningen for, at vi kan komme i mål,” sagde Mona Striib.

Som bekendt har regeringen, de offentlige arbejdsgivere og fagtoppen lagt frem i de igangværende tre-partsforhandlinger om lønløft, at kun fire grupper – de sosu-ansatte, pædagogerne, sygeplejerskerne og fængselsbetjentene – forventes at komme i betragtning til pengene. Til gengæld skal de betale en meget høj pris for et minimalt lønløft. De skal nemlig arbejde mere. Og de skal arbejde på skæve tidspunkter – aften, nat og weekender. Og så skal der falde en ekstra belønning af til dem, der tager overarbejde. Samt øget lokal løndannelse, der hele vejen igennem har givet mindst til de lavtlønnede.

Nu lover Mona Striib så at resten klares ved overenskomstforhandlingerne. Men både regeringen, de offentlige arbejdsgivere og fagtoppen ved godt, at de får meget svært ved at slippe igennem med småpenge og fortsat lavt- og uligeløn til gengæld for, at der skal arbejdes mere under dårligere betingelser.

Derfor siger de nu, at da trepartsforhandlingerne om lønløft nu er smeltet sammen med overenskomstforhandlingerne, hvilket de ellers hidtil hårdnakket har benægtet, og så vil forligsmandsloven højst sandsynlig skulle tages i brug for at få et ja igennem til OK24. Forligsmandsloven betyder at alle afstemninger kædes sammen, så det bliver betydeligt lettere at få et ja igennem og ved at køre hen over lavtlønsgruppernes nej-stemmer og dermed også ulovliggør deres strejkeret.

Det Mona Striib  nu siger er: Stol på mig, stol på at fagtoppen denne gang opnår kravene. Stol på fagtoppen så meget, at I også vil acceptere at Forligsmandsloven sættes ind for tilsidesætte de der stemmer nej til vores resultat. 

Treparts-forhandlingerne om lønløft har hele tiden været designet til at skabe splittelse blandt de offentligt ansatte grupper. Det er småpenge til en meget høj pris. Og de bygger på endnu et falsk grundlag, nemlig den lønstrukturkomite, som FOA-toppen bl.a. indgik i, men som blev forkastet af rigtigt mange offentligt ansatte som endnu et sminket skjul for ikke at løse problemerne og opfylde kravene omkring uligeløn og lavtløn. 

Drejebogen for at omgå løftebruddet fra forrige offentlige overenskomst har hele tiden været en tretrins raket – en lønstrukturkomite som syltekrukke for at skyde krav omkring uligeløn og lavtløn til hjørne, en trepartsforhandling for at splitte og forhindre en samlet bevægelse, og her til sidst at de kædes sammen med overenskomstresultatet med en slet skjult trussel om, at hvis I ikke makker ret sættes forligsmandsloven ind. 

Der er alt mulig grund til at tage FOA toppens udmeldinger alvorligt og arbejde for at regeringen og fagtoppen ikke får deres drejebog for endnu en minusoverenskomst igennem. Grund til at stole på egne kræfter og diskutere hvordan en konkret klassekampslinje for kravene om højere løn i kroner og øre og bedre arbejdsforhold kan føres igennem.

Læs også

Trepartsforhandlinger og OK24: En minusoverenskomst er under forberedelse | KPnet

FOA’s OK24-forberedelser følger nederlagets drejebog | KPnet

Lønstrukturkomité: Syltekrukken er gjort klar til OK24 | KPnet

Partiets arbejde i arbejderklassen, på arbejdspladser og i fagforeninger

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater