Kapitalisme er garanti for nedskæringer

Podcast fra Oktober Radio: Det går super godt for økonomien i Danmark, derfor skal en ny ”ansvarlig økonomiaftale” bremse de offentlige udgifter i kommuner og regioner, fortalte Den Socialdemokratiske finansminister i denne uge. Væk er alle valgløfter, men der er een garanti der er helt sikker: det er at uanset om der er opsving eller krise i kapitalismen, så skal der skæres ned, holdes tilbage, dæmpes lønstigninger og “arbejdsudbuddet” skal øges af hensyn til kapitalens profitter. Derfor er kapitalisme garanti for nedskæringer for de fattige på sundhed og skoler. Så millionærernes paradis kan fortsætte. Denne uges podcast fra Oktober Radio kommer ind på at løsningen på kapitalens ulykker rent faktisk findes, den kaldes socialisme og starter med en revolution der fjerner den private ejendomsret til produktionsmidlerne.

I denne uge har vi haft den socialdemokratiske finansminister på banen, med såkaldte aftaler med Kommunernes Landsforening og regionerne. Det var stramme og ‘ansvarlige’ aftaler, og uanset at det bagatelliseres vil konsekvenserne i praksis blive at der ikke er udsigt til flere pædagoger i børnehaverne, eller flere lærere i Folkeskolen, eller flere sosu’er i plejesektoren eller flere sygeplejersker på hospitalerne.

En af undskyldningerne for ‘ansvarlighed’ er den galoperende inflationen. Nu vi er trådt ind i regeringens sidste år, kan vi kan konkludere at den i sin periode har været forfulgt af kriser og uheldige ydre omstændigheder, der tilfældigvis altid har betydet at de har ført en politik der har øget uligheden og gjort de rige rigere og de fattige fattigere. Det alt imens den også har fundet penge til massiv militær oprustning. Så stort tillykke til den parlamentariske venstrefløj for at stå last og brast med det danske borgerskab, mens forholdene for arbejderklassen systematisk er banket tilbage.

Inflationen betyder f.eks. at studerende, pensionister og bistandsmodtagere det seneste år har set at udgifterne til helt basale livsnødvendige ting som mad og varme er vokset med 500 kr. om måneden. Regeringen har i al sin godhed sendt en tyver, vi gentager: 20 kroner om måneden er hvad det kunne blive til. Det er ansvarlig socialdemokratisk politik i praksis.

Der er heller ikke hjælp fra Den Europæiske Centralbank der netop har holdt møde og forklarer at man skal have finansieret alle de støttepakker der blev givet under coronakrisen, før renterne vil blive sat op.

Det afsløre at inflation er i virkeligheden en bevidst politik. En funktion af at staten har lånt mia. som de delte ud i støtte, men lånene skal stadig betales tilbage og den regning sendes ned til befolkningerne og arbejderklassen.

Findes der en løsning på det her med kapitalisme? Ja det gør der faktisk, den hedder socialisme. Begynd med at studere Karl Marx. For mange år siden i 1848, så skrev Marx og Engels løsningen i Det kommunistiske manifest.

De konkluderede at klassekampen, er det der driver historien fremad. Skal man væk fra kapitalismens kriser og ulighed, skal man se på hvilke kræfter der har interesse i det. Og de konkluderede at arbejderklassen er den revolutionære kraft der bliver skabt af kapitalismen. Samtidig har arbejderklassen den historiske position at hvis den nogensinde skal blive fri for udbytning, så måtte den befri verden fra udbytning i det hele taget.

Det er den løsning som borgerskabet er bange for, for det er et samfund hvor de ikke længere eksisterer som klasse. Ingen millionærer på andres bekostning, ingen akkumulering af rigdom og magt hos en lille elite.

Derfor bekæmper de med vold og magt mod enhver socialistiske tanke, og derfor går vejen til socialismen ikke bare så nemt, det kræver meget mere end de rigtige ideer. Det kræver organisering og bevidsthed om hvad man er oppe imod, og det kræver deltagelse i klassekampen. Fat mod og gå med i kampen, kapitalismen er ikke uovervindelige.

Læs også:

Støt op om nye aktioner – fattigdommen accelererer | KPnet

Find podcasten her:


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater