Arbejdskraft og imperialistisk råddenskab

Propagandaen om mangel på arbejdskraft i Danmark fortsætter, og i denne første udsendelse i 2022 fra Oktober Podcast tager vi fat i et nyt hjørne af diskussionen, nemlig om imperialismens rolle i det forhold at mange lande har stor arbejdsløshed og nød, mens andre lande lukrerer på dem. Til sidst supplerer vi med erfaringer fra de moderne tider der ledte til et stort opsving i USA i 1920erne og et lige så stort krak og massearbejdsløshed i 1930erne. Det er erfaringer der også kan bruges i dag.

Er det helt reelt at kalde det mangel på arbejdskraft, hvis man nu for eksempel er et oliesheik-rige, i en ørkenstat, hvor der ikke bor mange mennesker, men man har en masse penge på lommen, og man vil gerne bygge et stort fodboldstadion. Qatar er et af verdens rigeste lande og langt hovedparten af indbyggerne er migrantarbejdere, der ikke har nogen rettigheder. Det er ikke kun specialiserede ingeniører og håndværkere der hentes ind, men stort set alle funktioner i samfundet løses af importeret arbejdskraft, fra hushjælp til bygningsarbejdere.

VM i fodbold i Qatar ville i Dansk Industris forståelse være et udtryk for ”mangel på arbejdskraft”, og det er helt naturligt at man importerer den. Men når vi hæver os op så ser vi klart at disse rige lande er helt afhængige af massearbejdsløshed andre steder. Eller ville ingen folk ”frivilligt” møde op på byggepladsen nede i 40 graders varme til dårlig løn og arbejdsforhold med livet som indsats. De rige nationer kan til gengæld ikke drømme om at investere i arbejdspladser der hvor folk rent faktisk bor. Disse udtryk for verdens forrykte ulighed ikke en naturlov, men udtryk for imperialistisk råddenskab.

I praksis suger de rige lande kapital og rigdomme ud af verdens fattige lande, og de sikrer sig også langt den største del af verdens kreditter og investeringer. Mens kapital til de fattige lande kommer med umulige krav om privatiseringer og salg af den bedste jord, fri adgang til råstoffer, gældslaveri osv.

De fattige lande, som egentlig har brug for deres egen arbejdskraft, kan ikke få den kapital der er nødvendig til at udvikle deres eget land. Men i stedet for skal de sende deres arbejderkvinder og mænd til Qatar.

Er der ikke samme element af imperialistisk råddenskab i Danmark, når man påstår at der mangler arbejdskraft? Jo det er der helt sikkert. Der er mere end 300.000 migranter fra EU og resten af verden der arbejder Danmark i øjeblikket, og kun få gør det af lyst. Mange døjer med dårlige løn- og arbejdsforhold og ingen rettigheder. Hvis de brokker sig bliver de blacklistet og får en enkeltbillet hjem. Dansk kapital lukrerer på verdens massearbejdsløshed, der betyder de kan importere billig arbejdskraft til at holde profitterne oppe og løn- og arbejdsforhold nede.

De 300.000 migranter er ikke udtryk for reel mangel på arbejdskraft, men brutal imperialisme, hvor de rige lande rager til sig, mens de fattige betaler prisen. Faktisk er der rigeligt af arbejdskraft tilstede i Danmark selv, men arbejdsgiverne vil slet ikke ansatte de sidste 10 procent, eller sikre de får en ordentlig uddannelse.

Læs også: Sundhedspersonale – en global handelsvare i magasinet Enhed og Kamp

Moderne Tider

Chaplins berømte film Moderne Tider fra 1936, er en satire over den nye industrialder, som for alvor bredte sig efter første verdenskrig. Det var her gigantiske fabrikker og nye opfindelser sammen med nye produktionsmetoder betød et kæmpemæssigt opsving i økonomien i 1920-ernes USA, med masseudbredelsen af biler, elektricitet, telefoni. Som bekendt så endte det store opsving brat med krakket i 1929. Selv de nye teknologier kan ikke få kapitalismens kriser til at forsvinde. Spring frem i produktiviteten, kan samtidig betyde masseafskedigelser og lange perioder med massearbejdsløshed, også i de rige lande.

I kapitalismens tidlige start var der også massearbejdsløshed, bl.a. som følge af at damp og maskiner overtog håndarbejdet. Dengang,i løbet af 1800-tallet migrerede de arbejdsløse fra Europa til USA, fra 1836 til 1914 udrejste mere end 30 millioner.

Så selvom der i dag bruges gigantiske formuer, og mange tusinder af virkeligt højtuddannede ingeniører, og mio. af håndværkere, der arbejder på at bygge og udvikle fabrikker til nye teknologier, som skiftet til vedvarende energi, selvkørende traktorer og elektriske biler, så er det en midlertidig fase i den kapitalistiske udvikling. Om få år når de nye giganter og monopoler har etableret sig og deres fabrikker står klar, vil produktionskapaciteten igen skyde over det som markedet kan opsuge og der vil starte en ny cyklisk krise. I første række vil arbejdsløsheden ramme de ufaglærte, men i de store kriser er ingen job sikre under kapitalismen.

Lyt til udsendelsen her:


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater