Linda Villadsen – Næstehjælperne: Kvindekamp er klassekamp!

Linda Villadsen talte på Christiansborg Slotsplads ved Folketingets åbning, ved den fælles demonstrationen VI KRÆVER BEDRE LEVEVILKÅR TIL ALLE – INGEN KRONER TIL KRIG OG KANONER!

– Vi skal rette blikket mod de steder i vores samfund, hvor det at sige fra vil koste kvinderne så meget, at de hellere tier stille. Det er der, hvor der er en ulige økonomisk magtrelation.

Linda Villadsen sagde bl.a.:

Vi taler om metoo rigtig mange steder, og jeg spurgte på min facebookvæg: Er der nogen af jer der har oplevet sexuelle overgreb i forbindelse med jobcenteret? Jeg fik en del respons. Jeg fik kvinden der var syg, sengeliggende, som ikke kunne ret meget, som bliver spurgt af sin sagsbehandler om ikke hun kunne blive glædespige – så hun på den måde kunne forsørge sig selv og sit barn.

Jeg fik kvinden, der var sendt ud i praktik af jobcenteret, der møder en chef der siger, hvis ikke du giver mig et blowjob, så sørger jeg for du bliver sanktioneret hos jobcenteret.

Jeg mødte kvinden, som helt frivilligt og af egen lyst, havde indledt et forhold til sin sagsbehandler, men da hun ønskede at afslutte det blev hun truet med at han ville skrive en underretning til kommunen.

Du kan ikke sige op fra jobcenteret, dine papirer følger med dig – du har uendeligt meget at miste.

Men den sexuelle trussel på jobcenteret kan føles som det mindste af det hele. De overgreb som kun meget få taler om er langt, langt værre.

Jeg hilser de unges kvinders metoo velkommen. Men jeg håber at vi er bevidste om og klar over, at der hvor det foregår og bliver alvorligt, er der hvor der er en ulige magtrelation. En økonomisk ulige magtrelation. Det er der, hvor det bliver virkeligt alvorligt, og hvor folk ikke længere tør sige fra.

Vi skal rette blikket mod de steder i vores samfund, hvor det at sige fra vil koste så meget, at de hellere tier stille. Det gælder for kvinder – og mænd – i jobcenterregi. Det gælder for mennesker i prekariatet, løstansatte, unge mennesker i vikariater, det gælder for ungarbejdere. De har alle sammen det til fælles, at de ikke har nogen fagforening i ryggen. De har ikke nogen der kan tale deres sag, og hvis de taler den selv, så er risikoen for at de mister deres forsørgelsesgrundlag simpelthen for stort.

Så lov mig at huske på de mennesker, som har aller, aller sværest for at sige fra. Og husk på hvad der skal til, for at de får magten til at sige fra!

Kvindekamp er klassekamp!

Se talen på video fra KPnetTV

 

Læs også
Folketinget er åbnet – vi kræver bedre levevilkår til alle – ingen kroner til krig og kanoner!
KPnet 7. oktober 2020

Ebbe Riis Klausens tale for Håndslag her

Lisbet Bondes tale for KPnet her
Se den på video på KPnetTV


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater