Folketinget er åbnet – vi kræver bedre levevilkår til alle – ingen kroner til krig og kanoner!

Folketinget åbnede i går, og Mette Frederiksens åbningstale slog fast, at regering og folketing vil fortsætte med mere af det samme. Flere penge til kapitalisterne, hvis pengekasser i forvejen bugner af profit. Mere NATO, mere EU, mere oprustning, mere dansk deltagelse i imperialistiske krige. Udenfor murene samledes en perlerække af bevægelser med stærke politiske krav for et andet Danmark.

Af Poul Andersen

De seneste årtiers nedskæringspolitik vil fortsætte ufortrødent i det nye år – og kun de riges problemer vil blive taget op til løsning. Derfor var det et kanon godt initiativ antikrigsbevægelsen “TID TIL FRED – aktiv mod krig” tog, da de inviterede alle de folkelige bevægelser der vil et andet Danmark, til en fælles manifestation på Christiansborgs Slotsplads ved folketingets åbning. Som Lizette fra Tid til Fred sagde det i sin tale: – I stedet for oprustning kræver vi social retfærdighed for alle! Sundhed og gode levevilkår. Et samfund der bygger op i stedet for at ødelægge.

Alle der kunne tilslutte sig den enkle parole “ Bedre levevilkår til alle – ingen kroner til krig og kanoner” var inviteret til at deltage med egne talere og materialer. Og det var et bredt udsnit af de kæmpende bevægelser der havde sagt ja tak til invitationen. Hvilket afspejlede sig i den flotte talerække.
Se billedgalleri og talere sidst i reportagen. Vi håber at samle op med flere links

Hør Lizette Lassens åbningstale her

Alle talerne var kraftfulde og på hver deres måde rettede de en anklagende finger mod politikkerne inde bag Christiansborgs tykke mure, der prioriterer oprustning frem for levevilkår. Men som sangerinden Lizette Lassen sagde: – Fordi vi er sure kan vi alligevel godt synge sange!

Og der blev sunget med og diskuteret af fuld hals blandt de fremmødte. Lizette og bandet “Fri Galaxe” sammen med Esben Just på keyboard sørgede for at stemmebåndene blev brugt, så stemningen var god. Der blev delt flyers ud og snakken gik. Der var sat nogle trådhegn op på pladsen ved blokvognsscenen. Her var de forskellige bevægelser blevet opfordret til at hænge deres bannere op. En rigtig god ide, der blev brugt.

Forældrebevægelsen Hvor er der en voksen havde udvidet deres morgenaktion foran Christiansborg til at række ind i fællesmarkeringen om eftermiddagen, så de kunne nå at være med der også, og de sendte live fra fællesdemoen ligesom de havde gjort hele morgenen.
I øvrigt var Almen Modstand på pladsen hele tiden og fik også delt flyers ud og samlet underskrifter for deres borgerforslag om at skrotte ‘Ghettoloven’ fuldstændigt.

Hør Kringsat af fjender

Flere taler vil blive lagt på i de kommende dage

Se Ebbe Riis Klausens tale for Håndslag her og 
hør hans tale

Se Marie Blønd tale for #hvorerderenvoksen

Se Linda Villadsens tale:Kvindekamp er klassekamp!

Se Jean Thierry – taler for Almen Modstand

Se Lisbet Bondes tale for KPnet her
Se den på video på KPnetTV

Ditte Marie Gyldenberg – taler for Folkebevægelsen mod EU

Se tale fra Krigsveteranen Brian Wilhelm Bjørnsøn

Se Tale af Doris Kruckenberg, Fredsvagten – 19 års protest mod Danmarks krigsførelse

Se Niklas Zenius Jespersen – taler for Hands off Venezuela

Se tale fra Jørgen Manniche, Fredsministerium.dk

Se tale fra Ida Harsløf fra ‘ Kvindernes Internationale Liga For Fred og Frihed’

Så selvom demonstrationen ikke var overrendt, peger hele ideen med at samle kræfterne i kampen mod krig og til kamp for levevilkårene fremad. I TV-reportagerne fra dagen var hele modstanden mod regeringens politik tæt på totalt usynliggjort, men trods den konsekvente udelukkelse fra medierne er virkeligheden, at der kæmpes stædigt og på rigtig mange felter for et menneskeligt og anstændigt samfund. At mødes mangedoblede fornemmelsen af den fælles styrke. Det var opmuntrende og det var også på den måde en flot flot manifestation.

Marie Blønd – Hvor er der en voksen

Fredsvagten – dag 6928

Linda Villadsen – Næstehjælperne

Ebbe Riis Klausen – Tidsskriftet Håndslag
Lisbet Bonde – KPnet

Ditte Marie Gyldenberg – Folkebevægelsen mod EU

Jean Thierry – Almen Modstand

Niklas Zenius Jespersen – Hands off Venezuela

En række andre markeringer fandt sted i løbet af dagen. Der var bl.a. klimaprotester og NEJ til den stigende pensionsalder.

Talerne ved “Bedre levevilkår til alle – ingen kroner til krig og kanoner!”

Marie Blønd fra forældrebevægelsen, #Hvor er der en voksen?

Bjørn Vilhelm Bjørnsøn, veteran

Ebbe Riis Klausen, Håndslag og folkebevægelsen mod Nazisme

Ditte Marie Gyldenberg, Folkebevægelsen mod EU

Doris Kruckenberg, Fredsvagten

Ida Harsløf, om nej til Atomvåben

Niklas Zenius Jespersen, Hands off Venezuela

Lisbet Bonde fra KPnet

Jean thierry fra Almen modstand

Linda Villadsen fra Næstehjælperne

Tale ved Seve Kurdisk Kvindeforening

Waldon Salomon fra gruppen Salvador Allende

Jørgen Manniche, fredsministerium.dk, om militær magt og undertrykkelse.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater