Kurdisk advokat dør for retfærdighed – Men modstanden lever!

Den kurdiske menneskerettighedsadvokat Ebru Timtik døde d. 27. august 2020 i en alder 42 år efter 238 dages sultestrejke for krav om retfærdig rettergang. En sultestrejke hun initierede sammen med sin kollega Aytac Ünsal, 32 år, som er på sin 340. dag af sultestrejken.

I 2018 blev Ebru Timtik og flere af hendes kollegaer arresteret, efter et anonymt tip og beskyldt for enten at være medlemmer af Folkets Revolutionære Befrielsesfront (DHKP-C), som anses for at være en terrororganisation i Tyrkiet, eller for at være terroristernes advokater. I 2019 falder dommen. Timtik, Ünsal og 16 andre advokater fra Foreningen for De Progressive Advokater og Folkets Advokatbureau bliver idømt sammenlagt 159 års fængsel.

Ebru Timtik får 13 år og seks måneders dom, Aytac Ünsal 10 år og seks måneder. Trods adskillige klager over uretfærdig rettergang og at sagen blev anket til højesteret, var resultatet uændret. 3. februar 2020 påbegynder advokaterne sultestrejken.

Den 5. marts forvandler Ebru og Aytac, som havde været fængslet i to år, deres sultestrejke til en dødsstrejke.

Kiloene raslede af dem, de blev mere og mere afkræftede, men deres vilje var uknækkelig, og i takt med at dødsstrejken fik mere og mere opmærksomhed nationalt og globalt, tyede regering for ca. en måned siden til at tvangsindlægge advokaterne på hospitalet, trods klar udmelding om, at de på ingen måde ønskede behandling.


Et af de sidste billeder taget af Ebru Timtik fra hospitalet hun var tvangsindlagt og døde på.

For tre dage siden døde Ebru Timtik. Ünsals tilstand er fortsat kritisk.

Tidligere på året døde Grup Yorum medlemmerne Helin Bölek og dernæst Ibrahim Cantürk efter hhv. 288 og 323 dages sultestrejke og advokat Mustafa Kocak på 297. dag. Scenariet var den samme: Uretfærdig fængsling og kravet var frihed og retfærdighed.

For i Tyrkiet bliver enhver stemme, der taler imod den fascistiske regerings politik enten fyret, fængslet eller i værste fald myrdet.

Torsdag d. 27. august var dagen for Ebru Timtiks begravelse og selvfølgelig var politiet beordret til at sabotere begravelsesceremonien og splitte forsamlingen. Først forbød politiet den ceremoni, der skulle afholdes foran Istanbul Advokatforening. Dernæst kidnappede de Timtiks døde krop fra det retsmedicinske institut, nægtede familien hendes krop og førte hende til Gazi Cemevi (et alevietisk forsamlingshus), for at afholde folk fra et sørgetog. Politiet brugte corona som undskyldning og nægtede de sørgende adgang til forsamlingshuset. Folkemængden, der ville gå sørgetog fra forsamlingshuset til begravelsesstedet, blev beskudt med peberspray, bomber og plastik kugler.

Trods voldelig sabotage fra politiet og massiv provokation fra fascistiske grupper, blev Ebru Timtik sendt af sted med Grup Yorum sange og med slogans som: EBRU TIMTIK ER UDØDELIG! SKULDER MOD SKULDER MOD FASCISMEN!

Aytacs afskedsord var:

Min kære advokat, ven, retfærdigheds kammerat. De dræbte dig for øjnene af alle. Er der mon et andet eksempel i denne verden på en advokat, der giver sit liv for retfærdighed? Vi vil tage, hvad der er vores! For din skyld!

Ebru Timtik døde ikke af sult, men af uretfærdighed og hvis vi tier, går der ikke længe før Aytac Ünsal og alle andre, som gør modstand, lider samme skæbne. Tier vi, vil tyranner som Erdogan fortsætte med at sprede deres krigsliderlige og fjendske politik.

Den danske regering, skal presse den tyrkiske regering til at tage ansvar for dødsfaldene og stoppe den uretfærdige jagt på advokater, journalister, politikere og ikke mindst revolutionære.

Som samvittighedsfulde mennesker, bør vi sprede budskabet, bekæmpe fascisme hvor vi kan og som det mindste genoverveje om de tyrkiske strande er værd at besøge, når pandemien engang kommer under kontrol, eller om vi skal boykotte en turist industri, der er med til at finansiere regimets magtmisbrug. Ligesom det blev gjort mod Francofascismen i Spanien og apartheid regimet i Sydafrika.

Som Ebru Timtik sagde: KUN DEN SOM KÆMPER HAR HÅB!

læs også tidligere artikler:

Stop Erdogan–fascismen!

Friheden til at synge sine sange – Helin Bölek, forsanger i Grup Yorum er død af sultestrejke

Fortsat fængslet for sin musik

Tyrkiske Grup Yorum fængslet, medlemmerne torteret, instrumenterne ødelagt: Appel om international solidaritet


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne