Fortsat fængslet for sin musik

Erdogan-regimet forsøger med alle midler at forhindre den kurdisk/tyrkisk folkemusikgruppe Grup Yorum i at synge og spille deres musik og sange, der er en blanding af politiske sange og traditionel folkemusik. Trods politisk forfølgelse, fængsel, tortur, koncertforbud forsætter bandet, der er elsket af et stort publikum både i og udenfor Tyrkiet med at synge frihedens sange.

Ali Araci, der har spillet fløjte og kaval i gruppen i 22 år, sidder nu fortsat varetægtsfængslet efter det første retsmøde i Højesteretten i Istanbul tirsdag. Den 42-årige Ali Aracı har siddet fængslet siden 19. juni 2019. Han er anklaget for at være ansvarlig for musikgruppens kor. Næste retsmøde vil først blive afholdt om 3 måneder, d. 3 september 2020.

Ali Araci var ikke selv fysisk til stede i retten men opkoblet til retten fra Silivri-fængslets lyd- og videosystemet. Til sit forsvar trak han frem, at han “kun er fængslet for at være medlem af Grup Yorum”. ”Jeg er tidligere blevet retsforfulgt og frigivet af jeres domstol for denne sag. Der er ingen grund til, at jeg tilbageholdes nu”

”Udsagnene om mig er modstridende, og i bund og grund beskrives kun mit medlemskab af Grup Yorum. Jeg beskyldes for at være ‘ansvarlig for Grup Yorum koret’. Selvfølgelig var jeg ansvarlig for koret, jeg er kunstner. Jeg synger for millioner, uden overdrivelse, jeg er en kunstner, der har givet koncerter til millioner i Bakırköy, i Sıhhiye. Selvfølgelig vil jeg fremføre min musik”

”Vi er arresteret for samme sag med de samme påstande. Helin Bölek og İbrahim Gökçek blev også anklaget og frigivet i denne sag. Disse to unge kunstnere måtte sultestrejke til døden for en simpel ret som retten til at afholde koncerter. Vi vil udøve vores kunst og ønsker retfærdig rettergang”.

Hvad skete der?

Idil Kultur Centeret i Istanbul, hvor Grup Yorum primært arbejder og spiller, er blevet udsat for politiangreb mere end 10 gange i de sidste to år. Under angrebene blev mange genstande, især instrumenter, der tilhørte Grup Yorum, ødelagt eller taget. Musiknoter og plader blev beskadiget.
Ifølge erklæringen fra Grup Yorum blev mere end 30 personer arresteret i disse angreb. Fire medlemmer af gruppen er stadig arresteret.

Grup Yorum-medlemmerne İbrahim Gökçek og Helin Bölek indledte en sultestrejke, efterfulgt af en dødsstrejke med kravene om “Ret til frie koncerter, retten til ikke at blive udsat for politiangreb i kulturcentrene og løsladelse af medlemmerne”. Begge var fængslet på det tidspunkt.

Bölek blev løsladt den 20. november 2019 og Gökçek d. 24. februar 2020 efter en retsmedicinsk rapport blev fremført.
Helin Bölek døde den 288. dag af sin dødsstrejke d. 3. april 2020, og İbrahim Gökçek døde den 323. dag af sin dødsstrejke d. 7. Maj 2020. Gökçek blev indlagt til behandling på hospitalet d. 5. maj, lige efter gruppen havde begæret om tilladelse til afholdelse af koncert, men mistede kort tid efter livet.
Guvernøren af Istanbul afviste ansøgningen om en koncert.

Øvrige fængslede Grup Yorum medlemmer:
Emel Yesilirmak, idømt 5 års fængsel i 2019 for at have deltaget på 1. maj.
Bergün Varan, mistet store dele af sit hår, da politiet rev det ud ifm. anholdelsen i 2017. Varan har været fængslet siden.
Sultan Gökcek, Ibrahim Gökceks hustru, anholdt samme tid som Bergün Varan, er ligeledes fortsat fængslet. Deres retshøringer har været udskudt to gange nu. Næste høring er 16. juli 2020.

Folkets Advokater, som støtter Grup Yorum har været med hele vejen.
To revolutionære advokater, Ebru Timtik og Aytac Ünsal fra Folkets Advokater sultestrejker på hhv 162. og 128. dag for retfærdighed.

Solidaritetskampagnen ’Freedom for Grup Yorum’ forsætter, så længe det er nødvendigt at kæmpe for kunstens frihed til at udtrykke sig.
Se facebookgruppen Free Grup Yorum

Sultens march begynder
Açlığın Yürüyüşü Başlıyor

Hvad er vinden for dem, der er stormen?
Hvad er natten for dem, der føder dagen?
Os med ét fælles hjerte, vi går mod sejr
Denne kærlighed, der vokser, når den deles
Ære og retfærdighed, denne kærlighed er vores

En af Grup Yorms sange, der kan høres på: Grup Yorum – Açlığın Yürüyüşü Başlıyor

Læs også

Send solidaritetshilsen – kræv frihed for Ali Araci!
KPnet 2. juni 2020

Tyrkiet: De kan ikke stoppe frihedens stemme
KPnet 10. maj 2020

Friheden til at synge sine sange – Helin Bölek, forsanger i Grup Yorum er død af sultestrejke
KPnet 4. april 2020


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater