OK20: Væk med 42 timers arbejdsuge – sæt arbejdstiden ned til 30 timer

OK20 og “Sammenhold skulder ved skulder” – med nedsat arbejdstid i centrum

“I er ude af trit med medlemmerne”. Det var påskriften på banneret da hundredvis af københavnske stilladsarbejdere dagen efter afstemningen  ved OK17 mødte op sammen med stilladsbiler og etablerede blokade foran 3F hovedkontoret, affyrede kanonslag og råbte i megafoner.

Der var en enorm vrede over deres forhandlere og overenskomst-resultatet, der betød et ja på trods af at et klart flertal af 3F medlemmerne havde stemt nej. Et resultat der var tvunget igennem ved hjælp af de udemokratiske sammenkædningsregler, der gav arbejdsgiverne mulighed for en 42 timers arbejdsuge. En erfaring, vrede og modstand som mange ønsker at huske og bruge ved den igangværende OK20-kampagne med krav om nedsat arbejdstid.

OK20: Væk med 42 timers-ugen og krav om 30 timers arbejdsuge

Der er ingen tvivl om, at fagforeningstoppene frygter den beslutsomhed og modstand der udviklede sig nedefra under OK17 og sikrede et flertal blandt 3F medlemmer mod udvidelsen af arbejdstiden. De frygter at denne beslutsomhed vil blive husket og anvendt ved den kommende OK20. Som noget nyt var bevægelsen ved OK17 kommet meget bredt ud og havde etableret en nej-kampagne og havde her benyttet sig af de sociale medier med oprettelse af “Nej til 42 timers arbejdsuge” – facebooksiden som har fungeret lige siden, og som muliggjorde en meget tæt kontakt til arbejdspladser, klubber og fagforeninger.

Topplacerede fagforeningsfolk er ikke interesseret i at medlemmerne stiller spørgsmålstegn ved deres OK-resultater eller at den kampvillige linje vinder frem, så forud for OK20 tog de beskidte metoder i brug i form af en hetz mod aktive medlemmer, hvor de stemplede dem som “røde lejesvende” fjernt fra de almindelige medlemmer. I følge fagtoppen var det nogle ekstremisters skyld, at 77 procent af bygningsarbejderne i 3F stemte Nej til OK17 – og ikke deres eget dårlige resultat!

Om 2017-kampagnen ”Nej til 42 timers arbejdsuge” udtalte Formand for Dansk Metal, Claus Jensen bl.a. til Altinget:
”Efter min opfattelse handlede det om, at nogen ville have et nej for balladens skyld, og så brugte de det her som argument”.

Se Fagbevægelsens top hetzer mod aktive medlemmer – frygter organiseret kamp for 30-timers kravet og et Nej til OK2020

Landsmøde for murerne, stenhuggerne og stukkatørerne 15. juni 2019: Vi kræver 6 timers arbejdsdag – 30 timers uge

Vigtige erfaringer fra OK17 blev taget med, da en samling 3F “ballademagere”var samlet til landsmøde den 15. juni i år. De kræver ikke alene 42 timers arbejdsugen fjernet, men opstiller det krav som ligger dybt i arbejderklassen: Kravet om nedsættelse af den daglige arbejdstid til 6 timer – 5 dage i ugen.

Et 30 timers arbejdstidskrav der forener bredt og vil have betydning for alle arbejdende og arbejdsløse.

Se landsmødets øvrige krav på billedet herunder

Også BJMF ungdom var helt fremme på banen, da de på vej til 1. maj i Fælledparken i København i år manifesterede kravet om en 30 timers arbejdsuge med flammende skrift


30 TIMERS ARBEJDSUGE – 6 TIMER OM DAGEN –
MED FULD LØNKOMPENSATION

Et vigtigt krav af stor betydning
for alle arbejdende – familierne – kvinderne – de arbejdsløse


Arbejdspladser marker sig med OK20 solidaritet

Som led i OK20 forberedelserne har arbejdere på mange arbejdspladser stillet sig op Skulder ved skulder ved OK20 og som her krævet:

Fuld løn under sygdom – nedsat arbejdstid – løn under sygdom – prislistestigninger – højere mindsteløn – bekæmp social dumping

OK stormøder

3F tillidsrepræsentanter er søndag den 27. oktober indkaldt til landsdækkende Stormøde i Odense hvor OK20 kampagnen og dens krav skal diskuteres.

Samtidig er der også tilkendegivet at der vil være tværfaglig OK20 landskonference i januar hvor OK forhandlingerne netop går i gang.

Læs mere:
Fagbevægelsens top hetzer mod aktive medlemmer – frygter organiseret kamp for 30-timers kravet og et Nej til OK2020

Murerformand: Fagtoppen vil stemple os som dødskommunister
Altinget 29. august 2019

OK2020: NEJ til 42 timer – JA til 30 timers arbejdsuge – Med fuld lønkompensation!

OK17 3F omtale:
Stilladsfolk blokerer 3F i protest mod OK17


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater