Karl Marx 200 års fødselsdag – 5. maj 2018 – Oktober Radio Århus

Udsendelsen 5. maj 2018

 

 

 

 

 

 

 

Lørdagens udsendelse i Oktober Radio blev brugt på at fejre 200 året for Karl Marx.

I de borgerlige danske medier har man ikke kunnet undgå at nævne Karl Marx på hans 200 års fødselsdag, men ganske betegnende har man overladt mikrofonerne til folk, der hader marxismen af et reaktionært hjerte.

Der er ikke grænser for den ondskab i verden der tilsyneladende kan tilskrives Marx. Og i samme ombæring kan den Socialistiske Revolution i Rusland endnu engang blive svinet til som den værste verden endnu har oplevet. Der gives plads til alle de mest forrykte løgne, og kan man endelig finde plads til en der trods alt forsvarer Marx, så er det alligevel kun delvist og med store forbehold. Og naturligvis er der ingen borgerlige medier, der vil forklare det Karl Marx rent faktisk selv har skrevet og udvirket.

Hvis vi skal starte et sted, så var Marx en af de første der for alvor gjorde op med Guderne, og troen på åndeverdener i det hele taget.

Med Marx er der kun den materielle verden, og der er ikke nogen ting ved siden af. Der er kun denne verden vi ser for os, og det nytter ikke at bede til guderne om bedre vejr, det er op til menneskene selv at skabe deres egen fremtid. Marx syn på historien er også, at det der foregår inde i folks hoveder, er en afspejling af det omgivende samfund. Historien drives ikke frem af kongerne, eller som man tror i dag, af driftige privatkapitalistiske iværksættere.

Det primære er derfor samfundets samlede udvikling og det trin det står på.

Nogle af disse diskussioner bliver præsenteret i filmen Den Unge Marx, hvor vi følger Marx og Engels og ikke mindst og får vist at kvinderne var med i udviklingen og afklaringen af det filosofiske grundlag som arbejderbevægelsen i hele verden kom til at bygge på.

Til sidst præsenterer vi Marx hovedværk Kapital, hvor han gennem en analyse af varen, afdækker hvor værdierne kommer fra. Og dermed finder den økonomiske naturlov, ikke blot for Kapitalismen, men for alle samfund. Bytte værdierne af varen er simpelthen udtryk for den mængde af samfundsmæssigt menneskeligt arbejde der er lagt i varen. Og merværdien opstår, da arbejdskraften også i sig selv er en vare, men producere mere end den selv er værd.

Vi anbefaler at man bruger 200 året som anledning til selv at gå i gang med at studere Marx og Engels egne tekster. For vil du forandre samfundet, må du også sætte dig ind i hvordan det hænger sammen, og der er Marx og Engels det eneste sted at begynde. Og det er ikke så vanskeligt som mange gerne vil gøre det til, og de mange farlige ideer som borgerskabet advarer imod, er dem der vil sikre en socialistisk Jord med brød og fred til alle.

HØR HELE UDSENDELSEN HER

 

Læs også:

5. maj 2018: Karl Marx år

Karl Marx og historiens kraftlinjer

Lenin om Karl Marx – fra Lenins udvalgte værker

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  6. maj 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater