Tidsplanen for nyopførelsen af Frihedsmuseet er atter udskudt. Således er der ikke opnået byggetilladelse og ikke valgt entreprenører. Samtidig betyder de grundvandsmæssige forhold, at projektet med et underjordisk museum bliver byggeteknisk temmelig vanskeligt og dermed dyrere og længerevarende. Prognosen lover pt. at museet er klar i efteråret 2019. Men kritikken af det ‘ny koncept’ for museet er ikke forstummet.
Museet går under jorden
”Drop vinderprojektet” – siger modstandsfolk – ”Vælg et andet, der kan bygges hurtigere”. Udskydes projektet meget mere er det tvivlsomt om indvielsen vil kunne foregå med deltagelse af veteraner fra frihedskampen.
Der har i forvejen været utilfredshed omkring valget af vinderprojektet der placerede hovedparten af museet under jorden og dermed bekymring for at uerstattelige effekter udsættes for oversvømmelser.
Frihedens lys
Valget af vinderprojekt har også medført at det berømte glasmaleri – Frihedens Lys – der tidligere prydede museets gavl ikke genopsættes og de facto smides på lossepladsen. Det blev designet af Carl-Henning Pedersen fra kunstnersammenslutningen Cobra og udført i samarbejde med glaskunstneren Per Hebsgaard.
Attentatmændene ikke fundet
Frihedsmuseet brændte som bekendt den 27.-28. april 2013 efter en påsat brand, der stadig står uafklaret hen. Meget taler for at det er nazister, der står bag branden, ligesom nazister tydeligvis står bag hærværket mod mindestenen for de spaniensfrivillige der står ved siden af museet, der blev overmalet med hagekors. Men stadig uopklaret.
Det nedbrændte museum er revet ned – men et nyt er ikke bygget fire år senere – og det nyplanlagte bliver ikke et museum for modstandskampen
Mindre plads til modstandskamp – mere til samarbejdspolitik
Blot en måned efter attentatet gik forskellige kræfter heriblandt nogle historikere i gang med at lægge planer for et nyt fokus og indholdsmæssig ændring af et nyt Frihedsmuseum.
Man vil ”brede historien ud”, så den ikke handler om modstandskampen. Samarbejdspolitikken skal have sin plads på linje med modstandskampen. Frihedsmuseet bliver til et ”Besættelsesmuseum”.
Den daværende formand for Aktive Modstandsfolks, Frede Klitgård udtrykte klart modstandsfolkenes synspunkter, idet han udtalte til pressen: ”Nazister, stikkere og samarbejdspolitikernes arvtagere skal ikke til fadet i fremtidens Frihedsmuseum. Det er modstandsfolkenes museum”.
En folkegave
Det skal her erindres om historien bag Frihedsmuseet.
Plakaten til Frihedsrådets udstilling »Det kæmpende Danmark«
i 1945 er tegnet af Ib Spang Olsen
I 1945 åbnede Danmarks Frihedsråd udstillingen ”Det kæmpende Danmark”. Senere på initiativ af modstandsfolkene og deres organisationer, og ikke mindst for deres midler, der blev indsamlet ved store offentlige indsamlingen kunne Frihedsmuseet åbne i 1957.
I øvrigt med den betingelse at adgangen til alle tider skulle være gratis!
Indskrænkning og nyt indhold
Allerede sidste år, i maj måned 2016 kunne Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen meddele at, udstillingspladsen måtte indskrænkes i det underjordiske museum i forhold til den skitse, som vandt arkitektkonkurrencen.
Om udstillingen hed det, at idéen var at bygge udstillingen kronologisk op omkring udviklingen fra 1940 til 1945, men samtidig tage afsæt i det valg, alle danske borgere stod over for ved Danmarks besættelse den 9. april 1940: Skulle man gå til modstand eller ej. Museet fokuserer på dem, der valgte modstandskampen, men lægger vægt på også at formidle, at andre danskere traf andre valg.
Slut med »Det kæmpende Danmarks« udstilling
Altså Frihedsmuseet som det kendes i dag skal være en saga blot, historien revideres og vidnesbyrdet om modstandskampen skal fortones.
Der er ikke noget at sige til at modstandsfolk karakteriserer forløbet som en stadig voksende farce, der endda peger på en indvielse uden deltagende veteraner.
Men så er der også færre til at protestere over revideringen af historien.
Artikel fra det antifacistiske tidsskrift Håndslag 1, 2017
Se også
Branden på Frihedsmuseet: Naziforbrydelser opklares da ikke
KPnet 13. oktober 2013
Frihedsmuseet – en dokumentation
Af Frede Klitgård, KPnet 21. juni 2013
Modstandskampens erfaringer skal bevares sammen med Frihedsmuseet
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, KPnet 29. maj 2013
Genopfør Frihedsmuséet i modstandsbevægelsens ånd
KPnet 27. maj 2013
Aktive Modstandsfolk: Befri Frihedsmuseet for omklamring!
KPnet 14. maj 2013
KPnet 16. februar 2017
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne