Aktive Modstandsfolk: Befri Frihedsmuseet for omklamring!

Branden, der lagde Frihedsmuseet i ruiner, var påsat. Modstandsmanden Frede Klitgaard er ovberbevist om, at det er nazister – ‘eller deres efterkommere’ – der står bag – som det er tilfældet med nazimordet i Søllerødgade på IS’eren Henrik Christensen i 1992.

Se
Modstandsmand efter storbrand: ‘Nazisterne gjorde det’

Heldigvis lykkedes det at redde de vigtige samlinger. Men efterfølgende har en størtre horde meldt sig på banen for at lave Frihedsmuseet om til noget ganske andet end et museum om den danske modstandsbevægelse og den danske frihedskamp. I den anledning har Aktive Modstandsfolk udsendt nedenstående udtalelse.

Hipo-besejreren: Står nu ved indgangen til Frihedsmuseet

Frihedsdagene 2013 præges af forsøg på at ødelægge fremtiden for det nedbrændte Frihedsmuseum.

Aktive Modstandsfolk, der er en af Danmarks sidste foreninger af aktive fra frihedskampen 1940-45, tager afstand fra revisionisters forsøg på at ændre museets fokus, indhold og placering.

“Nazister, stikkere og samarbejdspolitikernes arvtagere skal ikke til fadet i fremtidens Frihedsmuseum. Det er modstandsfolkenes museum,” siger Frede Klitgård, formand for Aktive Modstandsfolk.

Foreningen er dog forsigtigt anerkendende over for statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) løfte 4. maj om genopbyningen af museet. Hvorimod der tages afstand fra Politikens kulturredaktør Anita Bay Bundegaard’s 4. maj-opfordring med overskriften “Send Frihedsmuseet på museum.”

“Samarbejdspolitikernes efterfølgere på Politiken kan skrive, hvad de vil i deres blad, men Frihedsmuseets fremtid skal de holde sig fra,” siger Klitgård.

Ligeledes med historikeren Claus Bryld og skribenten Peter Øvig Knudsen. De to foreslog 30. april 2013 i dagbladet Information, at det nedbrændte museum erstattes med et “besættelses”-museum. Deres udtalelser tyder på, at de to gerne vil inden for dørene som kustoder for nazister og stikkere.

Men nej. Museet er hidtil blevet drevet udmærket af den nuværende stab og skal i henhold til formålet ved museets etablering bringes tilbage til sin oprindelige form, placering og indhold (tak til de brandfolk, som reddede indholdet!). Ellers har modstandsfolk og deres arvinger mulighed for og ret til at kræve de indleverede genstande tilbage.

Vil man mindes samarbejdspolitikere, stikkere, SS’ere, eller nazistiske overløbere som Claus Brylds farbrødre, så kan man drage til den nazistiske mindelund i Kongensbro nær Silkeborg.

Brylds og Øvigs ideer blev på glimrende vis tilbagevist af debattøren Henrik Jensen. I slipstrømmen på artiklen beskrev han, hvorfor lige netop Claus Bryld burde stikke piben ind. Aktive Modstandsfolk er enig, men anerkender derudover, at dele af Brylds arbejde som historiker er ganske habilt.

Det samme kan ikke siges om Øvig.

Til Information siger Øvig: »Der findes måske stadig nogle af de gamle modstandsfolk, som stadig føler, at det er deres museum, og de vil måske gerne have, der bliver holdt lidt igen med de mere nuancerede historier om modstandsbevægelsen.”

Vi “gamle modstandsfolk”, der oplevede krigen og stikkeriet, er med andre ord ikke “nuancerede”. Vi kan jo så “glæde” os over, at der i Danmark i dag findes nuancerede og klarsynede mennesker som Øvig.

Med sine små subjektive blod-fortællinger har han efterladt den danske offentlighed i den vildfarelse, at stikkerlikvideringer generelt var tilfældige og uberettigede.
Det er naturligvis forkert. 

Frede Klitgård har haft stikkeriet helt inde på livet:
“Jeg kendte Grethe Bartram, og min farbroder var nazist og blev likvideret i 1944, samtidig med at jeg selv sad i tysk tugthus for mit sabotagearbejde. Jeg kendte min farbroder som et gavmildt, venligt og godt menneske, men jeg har intet at udsætte på dem, som likviderede ham. Det var nødvendigt. Han var nazist og drev stikkercentral på Fyn. Jeg prøvede at advare ham i 1943, men forgæves.”

Anslagene mod Frihedsmuseets fremtid betyder, at Aktive Modstandsfolk i den kommende tid vil påpege fejl og forvanskninger begået af navngivne danske besættelseshistorikere og andre debattører.


Se mere på Aktive Modstandsfolks hjemmeside

www.no-nazis.dk

Originaludtalelsen med links her

Se også

Thorning snyder frihedskæmpere

Om nazimordet på Henrik Christensen i Søllerødgade 16. marts 1992

Henrik Christensen: Dræbt af nazi
Netavisen 16. marts 2002

Afhopper: Blood & Honour-leder bag bombedrab

Projekt Antifa 27. april 2013

Video: Bombemordet i Søllerødgade
Produktionskollektivet Opbrud 29.12.2012

Netavisen 14. maj 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne