Dom afsagt om forsørgelsespligt: Retten frifinder kommuner og Beskæftigelsesministeriet

Var det i strid med grundloven, da staten tvang lønmodtagere til at forsørge deres kærester på kontanthjælp? Det mente byretten i Helsingør ikke. Under alle omstændigheder var det et beskidt angreb på kontanthjælpsmodtagere. En klassedom mod både lønmodtagere og kontanthjælpsmodtagere.

holstebro_nej_tak_kontanthjaelp_forsoergerBilledet er fra tidligere demonstration i Holstebro

Socialdemokratiet, SF, Radikale, DF, Venstre og Konservative besluttede loven i 2014 om gensidig forsørgelsespligt for ugifte samlevende par, der betød at var man kæreste med en kontanthjælpsmodtager var man også forpligtet til at forsørge hende eller ham – samt samleverens eventuelle børn.

Tre kærestepar anlagde en retssag ved byretten i Helsingør mod Beskæftigelsesministeriet og de tre pars hjemkommuner, og dommen faldt i dag mandag d. 9. januar. I mellemtiden er loven blevet afskaffet, men princippet om forsørgelse lever videre, bl.a. for samlevende pensionister og for gifte par.

Den gensidige forsørgerpligt for kontanthjælpsmodtagere betød at en persons indtægt fra de offentlige blev sløjfet med et pennestrøg, hvad der naturligvis gav et voldsomt økonomisk tab for parret. Princippet sætter også tiden tilbage til et tidspunkt i historien hvor kvinder var uden selvstændig økonomisk fundament og helt afhængige af deres mænd.

Dommen vil have betydning for 7000 par, der har været ramt af loven, og ikke mindst ville det have været en form for bolværk mod at loven genindføres eller anvendes på andre områder, hvis sagsøgerne havde fået ret. Samt give mulighed for at få tilbagebetalt den mistede kontanthjælp og afhjælpe den gæld som folk har måttet sætte sig i.

Det vides ikke endnu om dommen ankes.

retten-frifinderFølg facebooksiden
Nej tak til gensidig forsørgelsespligt for samlevende kontanthjælpsmodtagere

Læs også

Venner får skjult gensidig forsørgerpligt
Martin Thiemke KPnet 4. juli 2016

Dorte Grenaa på KPnetBlogs: Kontanthjælpsloftet er menneske- og arbejderfjendsk
KPnet 18. marts 2016

 

KPnet 9. januar 2017

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne